Opbouw plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb al veel gelezen hierover, maar vind ook wat tegenstrijdigheden. Daarom open ik maar een nieuw topic betreffende de opbouw van ons nieuwe plat dak.

De oppervlakte is 45m², rechthoekig met inham van 1,5 op 2.
Houten bruggen 220 x 75 met HOH afstand van 610mm. Dat zou een draagkracht van 200KG/m² moeten zijn volgens mijn tabellen.

Ik wou 2x 100mm isovlas gebruiken tussen de bruggen met intello damprem onder de gyproc.
Nu twijfel ik om nog 50 á 60 mm isolatie tussen de OSB en de bedekking (waarschijnlijk EPDM) te gebruiken.
Sommigen raden dit aan o.w.v. de grote temperatuurverschillen waar het hout mee in contact komt.
Hiervoor dacht ik aan Pavaflat omdat ik de buitenmuren waarschijnlijk met pavatherm+ ga isoleren en ik deze bij dezelfde leverancier kan bekomen.

Maar: is dit nodig? En zoja, moet ik dan nog OSB leggen onder de isolatieplaten?
Wat komt er tussen de platen en de bedekking?
Waarschijnlijk komt er ook ballast in de vorm van keien op het dak, ik weet niet welke invloed dat heeft op de temperatuurschommelingen.

Reacties

Als je kies voor balast in de vorm van keien, moet je zeker voor een steviger constructie gaan. Je zit dan al snel boven de 200kg/m2. Zeker als het bv. eens goed sneeuwt. Plaats je balken dichter van elkaar.

En kies dan misschien direct voor een groendak: mooier, goede geluids- en warmtebuffer + vertraagde waterafvoer en gedeeltelijke opname van de regenbui. Daarnaast filtert het nog een deel van het fijn stof uit de lucht en trekt het nog eens mooie vlinders en andere insectjes aan. Dan zou ik die extra laag gerust durven weglaten (veel kleinere schommelingen), hoewel ze zeker geen kwaad kan.

Een groendak stond altijd op de planning maar dan verliezen we een deel regenwater... De vraag is hoeveel.
Het is natuurlijk wel een mooier zicht dan keien.
Balken op 40CM zou goed zijn voor 300KG/m².
Met hoeveel gewicht moet ik rekening houden voor een extensief groendak?

[edit] een deel van mijn vragen zijn al beanwtoord: http://www.vibe.be/downloads/2.Gratis_publicaties/Extensieve_Groendaken….

+/- 50% regenwaterverlies over +/- 30% van mijn dakoppervlakte. Dat zal dan nog meevallen. Als ik een deel van het regenwater kan vervangen door grondwater in tijden van droogte...

Reken dat je gewoon dat stuk regenwater volledig verliest. Want best is om dit af te leiden naar infiltratie of riolering. Dit water geeft verkleuring (wegens de levende organismen erin), zodat je dit als afzetting in bv. uw toilet en bad/douche zal zien.

Als je regenwater enkel voor de tuin gebruikt kan het uiteraard geen kwaad.

Of je plaatst er een koolstoffilter tussen (lijkt me nogal overkill):

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact…

OK, groendak kan dus niet. Ik heb redelijk wat geïnvesteerd in regenwater, dus het zou zonde zijn om dakoppervlak te verliezen. In drogere periodes is het moeilijk om de putten vol te krijgen.
 

Ballast in de vorm van keien dus, puur voor het estetische omdat er twee ramen op het dak uitkijken. 
Dan toch die extra buiten-isolatie voorzien of is dat niet nodig als ik ballast gebruik? 

Een deel wil ik ook als dakterras inrichten waar ik dan eventueel bloembakken met planten / kruiden kan opzetten. Dat zal het uitzicht ook wat verfraaïen. 

Je moet altijd opletten met de combinnatie compact dak (=isolatie tussen de balken) en goendak.

Een groendak kan in dit geval alleen bij zeer beperkte opbouwhoogte, en in volle zon.

 

Er moet in de zomer namelijk voldoende warmte door het groendakpakket kunnen dringen om de isolatieopbouw weer uit te drogen.

 

Dus ook met ballast en plantenbakken de laagdikte en oppervlakte (plantenbakken) beperkt houden.

 

Dirk 

zonder OSB ? dan ga je de isoaltie platen laten dragen en dan nog met een tussenafstand van meer dan 6 cm?

kan echt niet volgens mij

Met keien en plantenbakken + terras zou ik het ook niet naar men regentank willen sturen hoor: terras die gebruikt wordt = vervuiling (poetsen, etensresten...). Daarnaast zullen uw plantenbakken overlopen als het te fel regent en uw keine zullen ook voor afzetting zorgen (al zal dit waarschijnlijk enkel het eerste jaar zijn).

Dus de enige optie is EPDM (lastersystems o.i.d. zonder afgifte van vuile en bruine kleur) zonder enige vorm van ballast...
Even goed voor mij, het is een keuze die gemaakt moet worden. Jammer dat het dan zo lelijk is. Maar het zou ook jammer zijn als ik de regenput niet meer vol krijg.

In dat geval: best toch nog enkele cm isolatie bovenop de OSB en daarop de EPDM?