isoleren bijkomende fundering in renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Wij zijn bezig met de renovatie van een oude woning, daarvoor zetten we een nieuwe steen rond de bestaande steen (met daartussen isolatie uiteraard). Daarvoor moeten we fundering biegieten naast de oude, om daar de nieuwe gevel op te plaatsen

Aangezien ik het onderkappen van de binnenmuren niet zie zitten, te kostelijk, tijdrovend en risicovol zou ik graag een soort perimeterisolatie plaatsen bij het gieten van de nieuwe funderingen.
Kan ik tussen de bestaande fundering en de nieuwe fundering harde isolatieplaten plaatsen ?

Deze zal dan wel doorboort moeten worden aangezien beide funderingen aan elkaar verankerd worden?

Mag dit of zal dit de stabiliteit van de funderingen compromitteren ?

Bestaan er verder systemen om dit uit te voeren ?
Voor nieuwe funderingen kan je bvb gebruik maken van systemen zoals ecokist, zou dergelijk systeem misschien nuttig zijn voor mijn probleem?

Een alternatief is het isoleren van de nieuwe fundering tot een stuk onder het maaiveld, dit gaat en mag zeker, maar dan heb ik niet zo een mooi ononderbroken isolatieschil.

Welke materialen zijn hier verder geschikt voor ? ik vind wel stryodur en foamglas , maar deze zijn nogal prijzig.

Alvast bedankt

Groeten
puki

Reacties

Dag Puki,

 

Je kan ook gewoon een metalen L-profiel verankeren aan de bestaande fundering waarop je gevelparement aanvangt. je moet dan enkel de bestaande fundering en muur isoleren. zoals bijvoorbeel een KORBO van plakabeton: http://www.desaegher.be/pdf/gevelengeneering/geveldragers.pdf

Je kan ook een stukje fundering bijgieten, dat je dan verankerd aan je bestaande fundering. Op deze manier moet je je nieuwe fundering isoleren. op je nieuwe fundering moet je dan een foamglaselement metsen waarvan de bovenzijde gelijkkomt met het maaiveld. De nieuwe fundering en foamglas element zijn dan wel nog aan de buitenzijde te isoleren.

 

Veel succes,

 

Dries

Hey,
 

Dat is een interessant systeem dat ik nog niet kende.
Ik heb de documentatie nog niet voldoende doorgenomen, maar denk wel aan volgende minpunten

- beprekte isolatiedikte (wij wilden graag 15cm)
- zal ook niet goedkoop zijn veronderstel ik (fundering gieten is niet heel duur)
- ik ben er niet van onvertuigd dat dit systeem toegepast kan worden op een gewone gemetste muur (ik zie alleen voorbeelden met dikke betonnen muren)

Ik ga het eens verder bestuderen, alvast bedankt voor de info!

groeten
puki

 Dag Puki,

Indien je vijftien cm gaat isoleren zal de korbo zwaar belast worden (groot moment). De kostprijs van de korbo is op zich al niet mis en dan daar nog chemische ankers bij... zal wel optellen en niet opwegen tegen foamglas en betonnen ringbalk. Indien de fundering ook metselwerk is, zal je zowiezo veel wrijving hebben (tussen nieuwe fundering en oude) en dan enkele wapeningsijzers inboren zal wel voldoende zijn om differentiële zettingen tussen bestaande fundering en nieuwe te vermijden...

veel succes

 

Dries

zou het toch niet mogelijk zijn om een harde drukvaste isolatieplaat te plaatsen tussen beide funderingen?
Op die manier zou de (dure) foamglass ook overbodig worden, want dan bekom ik een ononderbroken isolatieschil

De doorboringen van deze plaat voor de verankeringen tussen beide funderingen hebben maar een beperkte invloed hebben op de isolatiewaarde.
Het enige wat ik me afvraag of het wel mogelijk is om dit uit te voeren zonder de stabiliteit aan te tasten

 

Puki,

Ik denk dat je voorgestelde oplossing mogelijk is maar je zal voldoende wapeningsijzers (met chemische verankering in je bestaande fundering) moeten plaatsen. Je wapeningsstaven zou ik minimum M12 nemen, maar ook dit is afhankelijk van het aantal.
Hoe diep is je bestaande fundering (vorstvrij 80cm?), hoe diep ga je je nieuwe fundering maken?

Je zal ook je dikte van je drukvaste isolatieplaat moeten beperken. Ik denk dat 8 à 10cm XPS zeker moet volstaan.

Hierbij een link naar een voorbeeld van een producent: http://building.dow.com/europe/be/bd/app/muren/kelderisolatie.htm

 

mvg

Hey,

Diepte van de bestaande fundering is maar 60 cm.
De nieuwe fundering dieper maken dan de oude lijkt me duur/gevaarlijk/moeilijk , dus ik ga er vanuit dat deze even diep zal worden.

Deze zal waarschijnlijk per stukken van 1-2 meter uitgegraven en bijgegeoten moeten worden?
Ik veronderstel dat we het wapeningsstaal dan iedere keer een stuk verder laten doorlopen zodat dit mooi verder loopt als we de volgende strook uitgraven en gieten ?

15cm isolatie sloeg enkel op spouw, 8-10 cm isolatie op de fundering moet zeker voldstaan

Moet ik bijkomend het maaiveld (horizontaal plaat steken) of de fundering ook nog langs de buitenkant isoleren om vorstschade te voorkomen als die maar op 60 cm diepte zit ?

 

groeten
 

Puki,

Horizontale plaat of bijkomende isolatie maken niets uit.

Als je in stroken werkt van twee meter kan je best/gemakkelijk 20cm dieper gaan.

Alleen is het koppelen van de wapening tussen de verschillende stroken niet zo simpel. Hoe lang is je gevel?

Dries

Hey,
 

Ik heb thermische berekeningen gezien in een of andere thesis waarbij ze gewoon een drukbestendige harde isolatieplaat bovenop het maaiveld plaatsten tegen de fundering.

Ik heb zelf sterke twijfels bij deze berekeningen, of toch of alle randvoorwaarden wel realistisch zijn, maar wou weten of er misschien andere mensen daar een beter zicht op hebben.
(ik zal straks de link posten)

Het moet bij 3 gevels gebeuren:
voorgevel: 6 m
zijgevel:     8 m
achterbouw: 6 m (niet zo een probleem denk ik aangezien deze funderingen niet zo zwaar belast zijn)
 

groeten
puki