muurverf en eco alternatief voor betonverf (voor vloer)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobewuste klussers,

Binnenkort kan ik in mijn nieuwbouw woning aan de slag gaan. Ik heb mij tot doel gesteld om de eco-vriendelijk gebouwde woning ook zo verder af te werken met natuurverf en eco materialen. Dat moet allemaal wel lowbudget want veel heb ik niet te besteden.

De look van Leemverf vind ik erg mooi. Maar ik hoor dat het niet duurzaam zou zijn: slijt snel en laat plekken na van vochtvlekken (water e.d.)
Iemand ervaring hiermee? Wellicht nog tips voor andere muurverven? (de muren zijn van (gaas)betonelementen)

Ook wil ik de vloer schilderen (een standaard afwerkvloer). Hiervoor wordt betonverf aangeraden maar dat lijkt me 'vies'spul. Zijn er goede eco-vriendelijke alternatieven?

Groeten, Pauline

Reacties

Dag Pauline,

Vroeger werd voor zulke vloerverftoepassing bindmiddelen gebruikt zoals gechloreerde rubber.

Die waren/zijn goed van kwaliteit en hadden bovendien ook een uitstekende waterbestendigheid.

De opgedroogde verf en voor zover er geen schadelijk pigment gebruikt werd kon/kan zelfs in contact komen met voedingwaren.

Maar...

om die verf op te lossen moest bijna altijd schadelijk solvent gebruikt worden (meestal aromaten familie van xyleen, trimethylbenzeen enz.). 

Er bestaan wel ecologischer solventen om dit te doen maar die zouden het reeds dure prijskaartje van chloorrubberverven enkel nog maar verder opdrijven.

 

Heden kan je

-Een vloerverf op basis van  poly-urethaan-dispersie (afgekort: PU-dispersie) in water gebruiken. Die zijn goed slijtvast, goed waterbestendig, geen of verwaarloosbaaar solvent, maar.... nog altijd vrij prijzig.

En de grote hoeveelheid PU-grondstof in deze vloerverf vinden sommige mensen niet bepaald ecologisch.

Soms mengt men PU met veel goedkopere acryl (20% PU 80% acryl) maar dat is boerenbedrog omdat de PU als kleine bolletjes verdeeld zit in het acryl. Dat geeft enkel maar een beetje meer krasvastheid.

Dus als je PU-dispersie vloerverf koopt altijd eisen dat het 100% PU-dispersie is.

 

-Heden bestaan er ook vloerverven op basis van poly-urethaan-alkydhars (afgekort PU-alkyd).

Dat hars wordt gestookt op basis van herwinbare olie (meestal lijnolie of soyaolie) en op het einde van het productieprocies wordt een kleine hoeveelheid PU-grondstof toegevoegd.

Hierdoor bekomt men een oliehars met uitstekende slijtvastheid, en het kan bovendien opgelost worden in onschadelijke gedesaromatiseerde white spirit.

Het is een goed compromis tussen ecologische en synthetische bindmiddelen, die tevens een uitstekende duurzaamheid geeft.

Het kleine PU-deel zit bovendien chemisch verankert tussen de grote olieharsmoleculen waar het nog onmogelijk van kan los komen. Op die manier zijn schadelijke uitwasemingen van de droge verflaag uitgesloten.

En de prijs is maar iets boven die van olieverf (weinig PU-deel, veel olie).

PU-alkyd vloerverf zal je in de meeste verfhandels kunnen aanschaffen. Vind je ze niet: Mijn broer en ik maken zulke PU-alkyd vloerverf in ons familiebedrijf. Indien je daar meer over wil weten dan zend je maar een privé-mailtje omdat het niet de bedoeling van dit forum is om reklame te maken.

 

Als de slijtvastheid minder van belang is en het echt op de lage prijs op aankomt, dan zou je de vloer ook kunnen schilderen met gewone alkydverf. Slecht is dat niet maar je behaald nooit de slijtvastheid van een PU-alkyd. Dit is dus letterlijk minder duurzaam.

 

Hopelijk heb je iets aan mijn betoog,

groeten,

Rudy

 

Bedankt Rudy, Dat is een heel detaileerd antwoord, daar kan ik wat mee!