Gasverbruik te hoog, ketel overgedimensioneerd?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Even kort mijn situatie. Ons huis wordt verwarmd door een remeha quinta 45 hoge rendementsketel. Volgens mij is de ketel nogal over gedimensioneerd voor onze woning. De woning bestaat uit een beneden (100m²) verwarmd door vloerverwarming en boven (3 kamers, ongeveer 10m²/kamer) verwarmd met gewone radiatoren. Boven ligt de verwarming enkel aan in de koude winterdagen...

De ketel wordt geregeld door een weersafhankelijke regeling (Rematic 2945C3). Dit is voor mij een heel complexe regeling waardoor ik die niet naar wens kan afregelen. Ik heb reeds verschillende installateurs geraadpleegd maar niemand kan me helpen (te complex om in te stellen). Heeft iemand ervaring met dit type regeling?

Volgens mij zit ik met een te hoog verbruik (ketel slaat soms aan terwijl de ruimtetemperatuur 4° hoger is dan de gevraagde temperatuur). Iets dat volgens mij niet kan? Of is het omdat de ketel te zwaar is? Ik heb me laten vertellen dat een ketel met vermogen van 20kW voldoende zou zijn voor onze woning terwijl de huidige ketel 40kW vermogen heeft???

Momenteel is het warm water in de woning elektrisch verwarmd. Boiler kapot, en nu zijn volgens mij 3 mogelijkheden.

1. nieuwe electrische boiler?
2. boiler 150l aansluiten op huidige ketel
3. zonneboiler plaatsen

Wie zegt hierover zijn mening?

alvast bedankt

Reacties

Wat betreft de boiler, als de mogelijkheid er is zou ik niet twijfelen en gaan voor de zonneboiler.  Die wordt dan in de donkere periode verwarmd door uw cv-ketel. 

Beste,

40 kw is idd te veel voor je woning. Aangezien de ketel nu al staat zie ik niet dadelijk in wat je daaraan kan veranderen. Zou zoieoz het stookvermogen beperken tot 15 a 20 Kw ( dit kan je normaalgezien instellen in je ketel of regeling ).

Dat je ketel ook aanslaat als je ruimtetemperatuur hoger is dan gevraagd heeft niets met je ketelvermogen te maken maar met de instelling van je stooklijn ( ik ga ervan uit dat je weersafhankelijk werkt ) en externe warmtewinsten van zon, aanwezige personen, elektrische apparaten, .... . oplossingen zijn: stooklijn verlagen, gewenste binnentemperatuur verlagen, zonnewering, ruimtetemperatuurcompensatie activeren in je ketelregeling ( indien mogelijk ).

Je begrijpt niets van je regeling ... . oplossingen zijn : je installateur vragen om uitleg of om aanpassingen te doen, handleiding van de ketel en regeling eens goed nalezen en/of downloaden van de remeha website, ... 

   

Ben net eens op de site van remeha gaan zien en blijkbaar valt er niet veel te downloaden van technische docu .... ook is er een industriële ketel en regeling bij jouw gezet, rede hiervoor ??? 

Als je niet (meer) bij je installateur terecht kunt zou ik eens naar remeha zelf bellen als ik van U was. Misschien willen ze je wel helpen of kunnen ze je doorverwijzen naar een deftige Remeha installateur. 

De vraag blijft natuurlijk .... waarom zo een ketel en regeling voor een standaard woning .....   

Beste Math,

Uw ketel zal inderdaad veel te groot zijn. Is het al een Quinta Pro?

Het ketelvermogen kan je echter aanpassen tot 8kW door je ventilatorsnelheid te verminderen.

Vrij gemakkelijk om in te stellen, je kan dit in je boekje terugvinden.

Indien je een Rematic staan hebt kan je hier ook ruimtevoelers op aansluiten, zo heb je

steeds een compensatie van de binnentemperatuur, zo zal je nooit meer warmte krijgen

dan je effectief wil.

Eigenlijk valt een Rematic nog best mee, je moet het gewoon wat gewend zijn. Voor het gros

van de installaties zijn er bepaalde standaardinstellingen waarvan je kan vertrekken. Deze stel

ik altijd zo in. Er zijn weinig situaties waar ik achteraf nog moet terugkeren om bij te stellen.

Je kan hem uiteraard ook vervangen door een C-mix van Remeha, veel eenvoudiger en

pakken gebruiksvriendelijker. Hier zal je dan een I-sense kamerthermostaat per zone hebben.

Deze zijn een tweetal jaar op de markt, daarvoor was het steeds te doen met de Rematic.

 

Zonneboiler? Doen! Zal je veel geniet van hebben!

 

 

ik heb het stookvermogen van mijn ketel reeds aangepast, maar zie niet echt een groot verschil...?  Wat de stooklijn betreft, weet ik niet juist hoe ik die moet instellen.  Hier de link van de gebruiksaanwijzing http://www.bosmasiddeburen.nl/uploadedfiles/24-chrivgebruiks.pdf?PHPSESSID=hfigjlqdf5s862a89ufp5p8967

Eens kijken naar grafiek op pg. 34.  Hoe moet het voetpunt en de helling van de stooklijn ingesteld worden?

Ik zit met 1 ruimtevoeler per circuit die telkens de gemeten temperatuur doorgeeft naar  de regeling...

man, man, man, soms veel zin om alles weg te doen en een compleet nieuwe ketel met regeling te plaatsen

 

 

 

 

beste,

het is geen quinta pro...  Ik heb het stookvermogen reeds verminderd, maar zie niet echt een groot verschil.

Ook is er per circuit een ruimtevoeler dat de gemeten temperatuur doorgeeft naar de regeling.

Je spreekt van enkele standaard instellingen van de regeling.  Kan je me zeggen op hoeveel ik volgende moet instellen?  Dit om te vermijden dat de ketel niet meer opwarmt als het niet nodig is.

- max stooktemperatuur ketel

- voetpunt stooklijn

- helling stooklijn

- ....

 

alvast bedankt