Hoe een hoogrendementsketel op hoog rendement laten werken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar een nieuwe CV ketel op gas. Bestaande woning met ruim bemeten radiatoren die redelijk goed geïsoleerd is. 1 grote leefruimte met kamerthermostaat en een paar andere kamers die we nu goed kunnen verwarmen met thermostatische kranen als het nodig is. (geen vvw, warm water is apart)

De huidige CV ketel doet het nog maar is aan vervanging toe. Ik hoop dat door de tijd te nemen voor een goede keuze te maken de nieuwe CV ketel, die zich op termijn zou terugbetalen door besparingen op gas- en ook elektriciteitsverbruik.

Ik lees heel wat over modulerende condensatieketels. Ik begrijp dat deze ketels hun maximaal rendement hebben bij lage water temperaturen EN wanneer ze branden aan lage vermogens.
Condenseren of niet condenseneren maakt een heel verschil in rendement.

Dus het zou (denk ik) nuttig zijn indien de ketel zoveel mogelijk op het laagst mogelijke vermogen zou draaien om maximaal condenserend te werken. Dat geeft dan als bijkomend voordeel dat er erg lage ketel- en
retourtemperaturen zijn en wat minder warmteverlies in de buizen die door de kruipruimte lopen.
Volgens de typische specs heeft de ketel op minimaal vermogen 10% meer rendement, dus dat zou 10% minder gasverbruik betekenen voor evenveel warmte. Een mooie besparing.

Volgende situaties lijken me ideaal om de ketel een maximum van de tijd op maximaal rendement te laten werken :
a) Als het buiten 0°C is dan zal de ketel best permanent draaien en idealiter zijn modulatie regelmatig bijstellen om de gevraagde binnentemperatuur te behouden. Deze werkwijze zou moeten gelden in elke situatie waarin er meer warmte nodig is dan het minimumvermogen van de ketel.
b) In het tussenseizoen zou de ketel op zijn minimale modulatieniveau draaien en af en toe uitschakelen.
c) Om 's ochtends de woning op te warmen stel ik het tijdstip in dat het warm dient te zijn en de ketel beslist hoe laat hij er aan begint op met minimaal gasverbruik de woning op tijd warm te krijgen.

En tenslotte d) Als het buiten hard vriest dan zal de ketel harder moeten werken, minder of niet condenseren en minder optimaal werken. Maar dat is maar een beperkte periode.

Ik heb ook het idee dat (wegens geen vvw) een buitenvoeler niet echt een noodzaak is voor optimale werking: als de ketel van de thermostaat zowel de actuele als de ingestelde temperatuur verneemt dan is er voldoende informatie beschikbaar om een goede regeling uit te voeren.

Een ander voordeel t.o.v. de huidige ketel is dat de ketel veel meer tijd aan het werken zal zijn: Als je in een andere kamer een thermostatische kraan opent, dan zal het er sneller beginnen opwarmen. je moet niet of minder lang wachten op een start van de ketel.
Ik hoop daarbij ook dat de pomp nieuwe generatie efficienter met stroom omspringt dan de huidige.

Wat ik niet terugvind is of dat allemaal kan en welke ketel + kamerthermostaat combinatie zoiets aankan.

Ik heb al enkele installateurs over de vloer gehad, maar die hebben -wegens geen direct belang in mijn gasverbruik- enkel een offerte voor een ketel afgeleverd met focus op installatieprijs. Mijn focus ligt op wat de installatie me de volgende 20 jaar aan gas gaat kosten (naar schatting 4 tot 5 keer meer dan de aankoopprijs van de installatie). En vragen over rendement worden niet in detail beantwoord. Er wordt ook al eens een thermostaat voorgesteld die een simpele aan-uit schakelaar bevat. Hoe kan zo'n thermostaat zien of de gewenste temperatuur bijna bereikt is en de ketel netjes moduleren? Ik heb al in de technische doc van Viessmann gezocht (200-W en 300-W ketels) en geraak er niet uit. Teveel info over warm water, zonneboilers en dergelijke om door de bomen het bos nog te zien.
Ik begrijp ook niet helemaal hoe een originele Viessmann thermostaat via die KM-bus met de ketel communiceert en of die bij het bereiken van optimale rendementen helpt.

Is mijn redenering over werken aan maximaal rendement juist?
Heeft er iemand ervaring met rendement en moduleren van een soortgelijke installatie?
Bestaat er eigenlijk een ketel/kamer thermostaat combinatie die werking aan het best mogelijke rendement nastreeft?

Reacties

 Frank, 

je intenties zijn juist, toch een paar correcties: 

Juiste aanpak: 

1. warmteverliesberekening voor je woning + iedere kamer

2. op basis van warmteverliesberekening juiste ketel kiezen.

Zuinig verwarmen wil zeggen zeker de weersafhankelijke regeling nemenen en dus die buitenvoeler erbij.  Ook zonder vloerverwarming.  

Ketel met juiste vermogen zal ongeveer verwarmen als je verwachting; als het wat kouder draait ketel voltijds, anders een paar keer per dag aan en uit.  Maar echt enkel als ketel die klein genoeg is. 

Zoek installateur die voor de warmteverliesberekening wil gaan, weersafhankelijke regeling voorstelt.  Misschien wel wat zoeken voordat je er zo eentje vindt.

Walter

 

 

Ik denk dat ge u teveel zorgen maakt. Kies een goed merk van ketel die door een goede installateur uit uw omgeving kan geïnstalleerd worden. De installatie bestaat reeds, dus daar is niet veel meer aan te berekenen. Dat merk moet natuurlijk een kleine ketel kunnen aanbieden die laag moduleert. Gezien uw warm sanitair water apart is heeft de ketel geen extra groot vermogen om het water in doorstroming op te warmen, hetgeen de meeste ketels wel aanbieden. Is deze warmwaterbereiding op gasgeiser of met een elektrische boiler op nachttarief? In dit laatste geval hebt ge voordeel om een ingebouwde doorstromer in uw nieuwe ketel te nemen met een min of meer grote reservoir.

 

Kent ge de karakteristieken van uw huidige ketel? vermogen, watertemperatuur, dagelijks verbruik in de winter, werktijden, enz. Daaruit kunt ge reeds veel afleiden.

Bedankt voor je reaktie.

Dat bevestigt inderdaad dat ik nog wel even zal moeten zoeken naar een installateur.
Ik wil inderdaad in elk geval 100% zeker zijn dat ik de juiste ketel met het juiste vermogen aanschaf - de instellingen later bijstellen kost niets. 
Begrijp ik het juist dat de buitenvoeler van de weersafhankelijke regeling het modulatieniveau zal bepalen?
Lijkt me begrijpelijk dat die helpt modulatieniveau te bepalen om 's morgens de woning op te warmen.

Maar lukt dat dan met het comfort = een binnentemperatuur overdag die voldoende dicht bij de gewenste temparatuur blijft? 
Het lijkt me dat in dat geval toch enkel de kamerthermostaat de nodige input kan geven om het juiste modulatieniveau precies te bepalen?

Bedankt voor de reaktie

Het warm water wordt apart met een gasgeiser gemaakt. 
Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat dat een voordeel is voor de C.V,  en dat je daarom zoveel grote ketels geïnstalleerd ziet. Dat gaat me inderdaad toelaten om een kleine ketel te kiezen die zo zuinig mogelijk werkt. 

De huidige ketel is 35kWatt en op 3-feb-2012 (Recordlevering gas door Fluxys) was die overdag 35% van de tijd aan het werk. Dus veel te groot. De hoogst geziene watertemperatuur was toen 62°C, maar normaal zit die rond de 40°C.  Van de opwarming 's ochtends op die dag heb ik spijtig genoeg geen metingen.  Op basis van deze meting dacht ik in de richting van een 20kW ketel. 

Ik maak me inderdaad wel wat zorgen. Selecteren van mensen die hier een werkje komen uitvoeren is niet mijn sterkste punt gebleken... Vandaar dat ik mezelf wat aan het inwerken ben in de materie zodat ik de voorgestelde oplossingen zo goed mogelijk kan beoordelen en het risico dat er hier een minder geschikte ketel komt te hangen die me jaarlijks geld gaat kosten schrikt me toch wel wat af.

Frank,

'Maar lukt dat dan met het comfort = een binnentemperatuur overdag die voldoende dicht bij de gewenste temparatuur blijft? 
Het lijkt me dat in dat geval toch enkel de kamerthermostaat de nodige input kan geven om het juiste modulatieniveau precies te bepalen?'

Dat zie je verkeerd; De meeste kamerthermostaten werken als een aan/uit regeling en hebben geen invloed op de modulatie.  Modulatie is zowat steeds enkel in functie van buitentemperatuur. 

Je hebt trouwens de optie de kamerthermostaat buiten te gooien en enkel te werken met de buitenvoeler. 

Je werkt dan met een 'stooklijn' die bij iedere buitentemperatuur de ketel het vermogen laat leveren (of beter de watertemperatuur stuurt) nodig om je woning op de juiste temperatuur te houden.  Zo werkt de installatie bij ons thuis, zei het dan wel met vloerverwarming.  Maar dat kan ook met radiatoren. 

Zoek misschien eens wat informatie op over stooklijnen als je je wat in de materie wil verdiepen. 

Walter

Bij onze ketel bepalen zowel buitenvoeler als kamerthermostaat het modulatie niveau. Enerzijds bepaald de buitenvoeler het basisniveau i.f.v. de ingestelde stooklijn. Anderzijds kan men bijkomend een maximale afwijking instellen i.f.v. de gemeten kamertemperatuur..

 

Mvg, Marc

Dat lijkt me dicht te liggen bij wat ik zoek. 
Jouw thermostaat geeft blijkbaar geen aan/uit signaal door aan de ketel maar wel een afwijking tussen gemeten en gewenste temperatuur.
Kan je me het Merk + type van je ketel en kamerthermostaat eens laten weten?

 

We hebben een Buderus Logomax plus GB162 met ingebouwde (doorstroom)iboiler van 10l. De thermostaat is een systeemthermostaat van Buderus, waarmee je op afstand ook alle instelling van de ketel en boiler kan doen (RC35).

 

Maar ik vermoed dat de meeste concurrerende systemen iets gelijkaardig zullen hebben.

 

Mvg, Marc