Sanitair warm water en verwarming van een passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag ecobouwers

Momenteel zijn we in de ontwerpfase van onze passiefhuis woning in het zuiden van Limburg. Zoals vele andere leden van dit forum zitten we met enkele energievragen ... We zijn niet technisch onderlegd, daarom hebben we al informatie aangevraagd bij verschillende professionelen, maar hadden ook graag eens informatie gehad van de professionelen op dit forum en de collega-bouwers die hier rondsurfen.

Onze vragen zijn eenvoudig:
- hoe voorzien we best in verwarming (+- 3kW nodig)?
- vloerverwarming / wandverwarming?
- hoe warmen we ons sanitair water het beste op?

We zijn al verschillende mogelijkheden tegengekomen, maar wat vinden jullie het beste / wat stellen jullie voor / wat heb je zelf al gebruikt en wat zijn de ervaringen?

We weten dat dit uiteraard allemaal afzonderlijk kan gebeuren. Het liefste hadden we een alles-in-een oplossing gevonden; een product dat instaat voor de verwarming van het sanitair water en tegelijk ook kan voorzien in verwarming. We begrijpen dat de mogelijkheden ook afhankelijk zijn van het budget, maar wat zijn hierin de grote verschillen?

Alvast bedankt!
Marijke en Kris

Reacties

Beste Marijke en Kris,

in onze passieve woning/nulenergie woning hebben we een combitoestel A**G. Dit is  een doorstromer voor het SWW. De woning wordt opgewarmd door een verwarmingsbatterij op de ventilatielucht die aangestuurd wordt door de ventilatie-unit en zijn warmte krijgt van het combitoestel. Er is ook nog een wandverwarming voorzien in de badkamer, doch deze staat nooit  op.

 

Met vriendelijke groeten,

Roel

Als je alles in 1 toestel wil dan ga je dat het beste realiseren met een  compacttoestel. Deze zijn speciaal ontworpen voor passiefwoningen en degelijke LEW. Er zijn zeer goeie toestellen op de markt te verkrijgen zoals  o.a.Drexel & Weiss, Aerex, etc...etc.... . De kostprijs hangt af van de kwaliteit van de inwendige componenten, opbouw en de mogelijkheden van het toestel, je kan geen appelen met citroenen vergelijken. 

Mon

Beste

Dat is wel een heel open vraag. Op dit forum kan je alvast heel wat voor- en nadelen vinden omtrent de verschillende systemen.
Ikzelf vind een overzicht zonder al te diep in te gaan op de verschillende systemen wel interessant. Ik doe een poging:

 



Normal
0
21


5 mogelijkheden (er zijn er nog meer maar meestal wordt in passiefhuizen één van volgende manieren gekozen.) Ik heb een voorkeur voor de pellets maar alle mogelijkheden zijn wat mij betreft wel te verantwoorden.

 

Gascondensatieketel. Goedkope oplossing in aankoop. Niks mis mee maar je moet wel gas binnentrekken in je woning en je bent er ook wel afhankelijk van. Als de prijzen spectaculair stijgen zal het slechte investering blijken. Vloerverwarming niet nodig om een goed rendement te krijgen.

 

Pelletkachel of -ketel. Pellets zijn in principe co² neutraal. Makkelijk te regelen, gebruiksvriendelijk. Je moet 1 keer in een jaar wel je voorraad pellets laten leveren of gaan kopen. Prijs van de pellets zal ook stijgen maar veel minder dan gas, mazout of elektriciteit. Vloerverwarming niet noodzakelijk.

 

Finnoven. Meest milieuvriendelijke oplossing. Een finnoven is in principe een houtkachel met een hoog rendement. 1 keer per dag 6kg hout insteken. Minst gebruikscomfort al zijn de gebruikers wel laaiend enthousiast over het leven in een finnovenhuis en de stralingswarmte die je krijgt.

 

Elektrische ketel of radiators. Duurste systeem in verbruik maar goedkoopst in aankoop. Wordt dikwijls als voorlopige oplossing gebruikt tot er voldoende budget is voor een beter systeem. In een klassieke woning swingt het verbruik de pan uit maar in een passiefwoning te verantwoorden. Vloerverwarming niet nodig.

 

Warmtepomp. Wordt zwaar gepromoot. Ook elektrisch maar verbruikt tot 3 keer minder dan klassieke elektrische verwarming omdat warmte onttrokken wordt aan lucht of bodem. Duur systeem in aankoop (extra grondwerken, vloerverwarming zeker nodig). Dikwijls worden ook zonnepanelen voorzien om het elektriciteitsverbruik te compenseren.

 

De meeste forumleden hier zijn niet te vinden voor elektrische systemen wegens 3 redenen.

1.     Het net wordt dan in feite als een batterij gebruikt wat de elektriciteitsrekening de hoogte injaagt (ook voor niet pv-bezitters)

2.     Tijdens het transport gaat veel energie verloren. Als die elektriciteit bijvoorbeeld van een gascentrale komt is 4 keer meer gas nodig dan wanneer je zelf zou verwarmen met een gasketel.

3.     Verwarmen op elektriciteit maakt kerncentrales en gascentrales nog meer noodzakelijk dan ze al zijn.

 

 

Voor Finnoven en pelletketel is het gebruik van zonnecollectoren aangeraden omdat ze anders in de zomer te dikwijls moeten aanslaan voor het verwarmen van sanitair warm water. (al kan je dat ook verwarmen met een apart boilertje natuurlijk).

 

Ik ben wel voorstander van zonnecollectoren al is dat investeringsgewijs niet zo interessant. Terugverdientijd ongeveer 30 jaar. (van zonnepanelen 5 jaar, verklaart succes van zonnepanelen maar toch beetje belachelijk om warmte om te zetten in elektriciteit om dan te gebruiken voor het verwarmen van warm water.) Veel milieuvriendelijker in productie en recyclage dan zonnepanelen. Zonnecollectoren kunnen het rendement wel verhogen als ze ook helpen voor de verwarming maar dan heb je wel weer vloerverwarming nodig.

 

Benn, dat is een heel mooi overzicht.

 

Ik zou er zelf nog zonneboiler met elektrische naverwarming aan toevoegen. In combinatie met vloerverwarming kan dit in een passiefhuis ook een goede oplossing zijn. Afhankelijk van het budget kan je de dekkingsgraad van de zonneboiler anders dimensioneren. Later gemakkellijk uitbreidbaar met naverwarming door andere systemen (alleen een warmtewissalaar extra te voorzien in de buffer).

 

Mvg, Marc

Het is altijd een keuze maken tussen economie en ecologie. Waar men zeer weinig over spreekt is het comfortgevoel van de mens in de woning. Het behaaglijkheidsgevoel was men een tijdje vergeten in een passiefwoning ( lucht/convectieverwarming). Er gaat niks boven stralingswarmte. Onze LEW is voorzien van een finoven gekoppeld aan een kombiboiler 1000l met thermische zonnepanelen. Dit is het meest milieuvriendelijk systeem. De investeringskost is hoog maar het comfort (lichaam en geest) dat je ervoor terugkrijgt is fantastisch. Ecologie, comfort en onafhankelijkheid zijn hierbij veiliggesteld. Dit was onze keuze en we zijn daar heel gelukkig mee, wat boekhouders er ook mogen over denken. 

Mon

ik geef Mon 100% gelijk

daarom geen compacttoestel bij ons geen optie (naverwarming ventielatielucht, komt dus enkel te goede van woonkamer, slaapkamers en niet van badkamer, voor ons een breekpunt)

 

 

 ik heb een zonneboiler van 500L met 7.4m² collectoren. Ik heb vloerverwarming voorzien beneden. Het sanitair warm water ga ik naverwarmen met een elektrische doorstromer.

Voordeel hiervan is dat vloerverwarming (zeker in een PH) op zeer lage temperatuur kan werken dus je kan water op 28°C bijvoorbeeld uit je vat nog gebruiken voor je vloerverwarming, waardoor ook je collectoren in de winter niet te hoog in temperatuur moeten worden eer dat ze beginnen warmte af te geven aan je vat.

eventueel kan ik later het buffervat nog naverwarmen met een cv pelletkachel. Heb ook een schouw voorzien en externe luchttoevoer.

of dit de beste optie is geweest weet ik niet maar deze optie is wel flexibel en kan uitgebreid worden met verschillende warmtebronnen.

een schouw in een PH

en deze mag je NIET afdichten voor de blowerdoortest, ook als de kachel er nog niet staat

 

hoe slaag je dan?

 

voor de rest, goede keuze, niet de goedkoopste maar wel heel laag in energieverbruik

 

 nog niet door het dak laten komen

zit momenteel tot op zolder.

luchtdichte schouw van schiedel bemal genomen

Ik mis het SWW in dit verhaal in relatie tot de verwarming. Hoe verwarm je je SWW als je een finnoven of pelletkachel hebt staan? Elektrisch is niet gewenst maar ik zou nog kunnen leven met een grote boiler voor verwarming en voorverwarming SWW met elektrische  naverwarming.

Bij ons wordt het SWW gerealiseerd door de finoven. Een warmtewisselaar van 100lm koperbuis 8mm is in het stucwerk ( 4 x25m in de wanden) van de kachel ingewerkt (idem vloerverwarming). De energieafname heeft geen invloed op het verbrandingsproces. Oververhitting, stoomvorming zijn uitgesloten. De wisselaar is aangesloten aan een zonneboiler van 1000 liter met doorstroomsysteem. De temperatuur zit ongeveer tussen de 45 en 55°C. De zonneboiler heeft een electrische weerstand maar is NIET aangesloten. 6 kg populier wordt tijdens de winterperiode dagelijks verbrand in de finoven, tijdens de tussenseizoenen doet de zon de rest. Het systeem werkt uitstekend. Geen onderhoud nodig.

Mon

goed gezien, vergeet de schouw niet door het dak te brengen dag dat je kachel plaatst en gebruikt ! ;-)