Kleine PV-installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen

Vorig jaar had ik een totaal elektrisch verbruik van 952kWh, met nog enkele kleine technische aanpassingen denk ik om met ongeveer 900kWh toe te komen, daar moet dan ook nog 300kWh gratis elektriciteit vanaf.

Daarom ben ik nu ook aan het nadenken over de plaatsing van een kleine PV-installatie.

Ongeveer 750Wp zou voor mij voldoende moeten zijn schat ik.

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met dergelijke kleine installaties? Welke panelen/omvormer zou u aanraden?

Alvast bedankt voor info

Reacties

Wat is uw geheim?  Zo'n laag elek verbruik?

Hier een kleine installatie van 2000kwh jaaropbrengst.

Zoek eens op micro-inverters. Enphase is tegenwoordig in de Benelux te kopen. Dat zijn inverters per 1 of 2 panelen, rechstreeks aan het paneel omgevormd naar 230VAC. Kleiner kan niet :)

 

Mvg, Marc

 Hallo,

 

Bedankt voor de reactie. Enphase ziet er goed uit, beetje jammer van die speciale kabelaansluitingen, lijkt in mijn geval er wat over.

De Belgische verdeler blijkt as solar uit meulebeke te zijn, ik zal eens een mailtje sturen.

Laag verbruik?

- Alles uit schakelaar aan de voordeur.

- A+ diepvriezer/koelkast, inductiekookplaat.

- Geen tv

- spaarlampen

- cv volledig uitschakelen in de zomer

- enkel laptop

Die microinverters van Enphase zijn zeker geschikt voor keine installatie's want elke inverter werkt per paneel. Je kan dus al een installatie hebben vanaf 1 paneel.

 

Van die speciale connectoren/kabel moet je niets aantrekken. Alles zit in 1 pakket ( 5 omvormers = met 5 meter kabel samen met de connector) en je hebt er niet direct speciaal gereedschap voor nodig met uitzondering een tool van mss 10 Euro om de connectoren los te koppelen indien nodig. De andere connectoren zijn MC4 en deze staan normaalgezien al op uw paneel of je hebt er een verloopstuk voor. Aansluiten gebeurdt met een gewone 230V kabel.

 

Het enige nadeel is dat je de Envoy gateway nodig hebt voor de opstart en monitoring. Deze kost wel iets van een 300 Euro en is in verhouding dan wel duur voor bv 5 of 6 panelen...als je er 20 legt weegt die kost veel minder door.

  Idd jammer van die gateway, is dat dan PC-software?

Ik heb deze nog gevonden:

http://www.zonnepanelentekoop.be/omvormers/steca/Steca_omvormer_500W.php

Positief  qua efficiëntie en betrouwbaarheid in zoverre ik info vind op het internet. Maar moet wel ingebouwd worden in geschikte kast aan gezien ik de omvormer ook buiten wil plaatsen dicht bij de panelen, inox rittalkast of iets dergelijks.

Of deze: http://www.zonnestroomproducenten.org/omvormers.html#gridfit Maar hier blijkt efficiëntie en betrouwbaarheid iets minder goed voor zover ik kan inschatten.

En dan moet ik nog beginnen aan de panelen :)

Gisteren nog eens een mail gestuurd naar twee installateurs maar nog geen reactie gekregen, misschien nog wat vroeg.

 

 " Idd jammer van die gateway, is dat dan PC-software?"

 

Neen, helaas niet. Die Envoy moet verbinding hebben met het internet om het te kunnen monitoren en uitlezen. Je bekijkt alles via de Enlighten website. Daar kan je uw hele installatie volgen tot op niveau van elk paneel e.d. 

 

Echter, de microinverters zelf werken wel verder zonder de Envoy eens ze hun grid-code zijn toegewezen. Dus daar kan je mss nog iets regelen, die gateway is dus niet echt noodzakelijk. Maar het hele idee is natuurlijk "always connected"...van dat systeem.

 

Hoe dan ook, voor zo'n kleine vermogens zal je moeilijk een klassieke omvormer vinden. Mss een SMA SB1200, daar kan je iets van een 5 panelen van 250/260Wp op kwijt, dat zou uw opgegeven verbruik moeten dekken.

 

Met Steca heb ik geen ervaring buiten dat ik weet dat ze wel veel ervaring hebben met kleine off-grid systemen maar daar zijn er genoeg van op de markt. Voor kleine on-grid is de keuze beperkt...

en het verbruik van dit alles is 10% (of meer ???) van de opbrengst in zo een kleine installatie ????

waarom niet gewoon de kleinst beschikbare SMA zetten (bewezen techniek) ik denk 1100 Wp samen met 3 of 4 panelen

 Kleine SMA is ook een optie (kost ongeveer 1000€) zie ik op solarnrg.be (op de verkoop van losse onderdelen zal wel een grote winstmarge zitten zeker?).

Welke soort panelen zouden daar goed bij passen? Is een bepaald aantal per inverter aan te raden, even/oneven aantal panelen maakt dat een verschil? Daar ken ik eigenlijk niet veel van.

Dat zijn zo van die vooroordelen die ik nog hoorde. Er is niets van waar dat een microinverter een slechter rendement heeft. Die van Enphase hebben een gewogen rendement (op een jaarcyclus) van 96%. dat is een fractie minder dan een klassieke inverter, gecompenseerd door het kleine surplus door het feit dat er individule MPPT per paneel gebeurd (zelfs zonder beschaduwing kan dat al iets geven).

Ik heb geen banden met Enphase, maar ben wel fan van het microinverter systeem (eenvoud, rendement, levensduur, eenvoudig vervangen zonder uitval installatie).

 @Stefan: 10% verbruik van dit alles?

- De Envoy Gateway verbruikt 2,5W tot 7W max. Microinverter een 0,046W in stand-by.

 

Dus stel dat men een 4 panelen legt van 250W, dan is uw verbruik iets van een 11W...op 1000Wp is dat dan 0,01%.

 

Het internet laat ik buiten beschouwing want dat staat er bij de meeste mensen toch al.

 Klopt volledig Gommer.

 

Ik heb al wat ervaring met die dingen ondertussen en het blijkt zeer goed te werken.

Stefan en Bert,

11W op 1000 Wp is 1.1% wat verwaarloosbaar is.

Eigenlijk zal dit netto 850W opbrengen en dan wordt het 1.3% verlies.

 OK, 1,1%...eventjes een nulletje te veel gezet ;-)

 

Maar is idd verwaarloosbaar.

 

Nu, een gewone omvormer heeft ook een verbruik - SMA SB 1200 heeft 0,25W stand by verbruik, of dat van 5 MI dus komt op hetzelfde neer voor een kleine installatie. Hang je daar een monitoring aan met een Solarlog bv gaat deze ook iets verbruiken....Dusja, net hetzelfde als je het mij vraagt. De moeite eigenlijk niet om het te bekijken.

als je ruim 1% van je verbruik gaat bagatelliseren dan kom je nooit met een totaal jaarverbruik van MAAR 900 kWh toe.

waarom zou je decoder, switch, ... 24/24 laten aanstaan? een simpele schakelaar volstaat om dit alles uit te zetten, en dat gebeurt hier ook verschillende uren per dag (tijdens slapen, uit werken, op vakantie, ...)

niet iedereen heeft een behoefte aan permanente logging.

Low impact man heeft 1 panneeltje met een invertor die simpelweg in het stopconatct gestoken wordt:

http://lowimpactman.wordpress.com/2010/07/12/vooruit-achteruit/   

Zie Gridfit 250 LV omvormer

http://pfixx.nl/index.php?page=verkoop

Een goed ideen voor superkleine installaties, niet?

 

Groeten,

Dirk

 Dag Dirk,

Naar deze omvormers gaat momenteel ook mijn voorkeur uit. Mvg,