Opbouw HSB muur - met of zonder leidingspouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Wij binnen kort een bestaande woning verbouwen door er een nieuw gedeelte naast te plaatsen. Hiervoor verkiezen we voor een dampopen HSB te gaan. Aan de kant van de binnenmuur zou ik graag een OSB plaat van 18mm direct achter de gipskartonplaat hebben teneinde een stevige basis te hebben als we iets moeten ophangen aan de muur.

Mijn eerste idee was om voor een HS wand te gaan van 22cm, gevuld met cellulose. Een dampopen plaat aan de buitenkant en OSB + gipskarton aan de binnenkant.

Nadeel is dan natuurlijk dat ik gaten maak in de OSB plaat om de leidingen te kunnen leggen. Een geïsoleerde leidingspouw zou dat probleem oplossen maar dan zou ik twee lagen OSB hebben wat de prijs de hoogte injaagt.

Als alternatief dacht ik tussen de muur en de leidingspouw een dampremmer (zo'n doek) te nemen maar ik vraag me af of dit nog functioneert.

Graag jullie mening of eventuele alternatieven.

Bedankt

Reacties

zie o.a. http://www.ecobouwers.be/forum/post/sod-hsk-wandopbouw#comment-155603

die osb plaat moet volgens mij echt wel op je houtskelet komen hoor.
als je daar dingen wil aanhangen moet je ervoor zorgen dat je in die wand geen leidingen hebt of ze in opbouw plaatsen
(in berging,... lijkt mij dat geen probleem)

overigens aan het lattenwerk van je leidingspouw kan je ook wel wat hangen of kies voor gipsvezelplaat ipv gipskartonplaat.

benn

Die OSB tegen je skelet is ook voor de stijfheid van het geheel belangrijk. Dus deze zou ik niet vervangen. Wel eerder, zoals hierboven aangehaald gebruik maken van gipsvezelplaten ipv gipskarton + osb.

Maak ook een plannetje van waar de regels van uw leidingspouw zitten, zodat je deze nadien gemakkelijk kan terugvinden.