Boiler of beter ketel met hoger vermogen voor SWW?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor ik mijn vraag stel, even onze situatie beschrijven:

Wij hebben deze zomer een rijhuis (3 verdiepingen + kelder + stukje zolder, van +/-1920) gekocht, en zijn het sinds november aan het verbouwen. Er staat een vloerketel op gas, een hoog rendementsketel van 2009 in de kelder (Spitfire - Saint Roch Couvin. 32 kW nuttig vermogen), die echter geen sanitair warm water produceert (wordt nu geproduceerd door oud geisertje in de badkamer wat zeker weg moet). Op het bovenste verdiep + zoldertje willen we voorlopig 2 studentenkamers installeren (met elk een lavabo en kitchenette op de kamer) + een gemeenschappelijke douche en wc op de gang. Op het eerste verdiep willen we voor ons eigen gezin (nu nog met 2, eerste telg op komst, maar we hopen op een groot gezin) een badkamer met een douche en lavabo.

De bestaande oude achterbouw met open keuken, veranda en berging is nu 1 grote energieverliespost: enkel glas, dak is een zeef; het regent werkelijk binnen. Deze zal vervangen worden door een nieuwe constructie in houtskelet van +/- 30m2 (op het gelijkvloers) + 12m² (op 1ste verdiep). Achterkant is zuidgericht en zal grotendeels uit ramen bestaan. Aan de straatkant liggen de slaapruimtes + badkamer+ 1 van de studentenkamers. Aan de straatkant laten we de ramen steken (dubbel glas van 2009); de voorgevel isoleren we wel tussen de vensters in, maar het is een oud huis (met een oud balkon; ook een enorme koudebrug), dus perfect zal het zeker niet geïsoleerd zijn. Daarom dus ook de keuze om deze koude kant te gebruiken voor slaapruimtes. Het zadeldak is geïsoleerd met 16m² rotswol en de nieuwe (te construeren) platte daken van de nieuwe constructie zullen goed geïsoleerd worden.

In het hoofdhuis willen we de bestaande oude radiatoren herbruiken. In de achterbouw zouden we graag vloerverwarming leggen. We willen graag lekker warm water in 2 douches + 2 lavabo's tegelijk. We hebben net onder het dak plaats voorzien voor een nieuwe condensatieketel (incl dakdoorvoer al geplaatst). Deze plaats is max 4 meter van alle warmwaterpunten (lavabo's, douches, kitchenettes) verwijderd.

En dan hier eindelijk mijn vraag:

Welke ketel moeten we installeren? We hebben al zoveel verschillende tips gekregen dat we het niet meer weten. Selfmatic raadt ons een Junkers Cerapur top 42 aan (zonder boiler) maar dat lijkt me overshooting. Als we het vermogen echter laten zakken, zijn we verplicht om een boiler te installeren (wat me energetisch toch minder rendabel lijkt dan het water te verwarmen wanneer het nodig is). Is het een optie om de bestaande ketel te behouden voor de radiatoren en een nieuwe condensatieketel te installeren voor SWW en vloerverwarming? Ons budget laat ons niet toe om nu meteen zonnepanelen (voor SWW) te installeren, maar die optie zouden we wel willen openlaten voor later. Dan moeten we echter wel genoeg ruimte voorzien om nog ergens (kortbij SWW verbruik) een zonneboiler te kunnen installeren (mocht ons dak er überhaupt geschikt voor zijn).

Bedankt voor jullie reactie.

Reacties

reina

boilers zijn zeker niet ongunstiger dan doorstromers, dat is een fabeltje.  maar je moet er wel voor zorgen dat alles goed geïsoleerd is.  de enige uitzondering is als je dat vermogen echt nodig hebt voor verwarming.  maar meestal is het vermogen warmwater 2 of 3 keer zo groot als dat voor verwarming, en als je dan zo'n groot vermogen installeert, draait je installatie het hele jaar door met een belabberd rendement en zal ook het grootste deel van het jaar pendelen.

als je ooit zonnecollectoren overweegt, heb je sowieso een boiler nodig, dan kan je die net zo goed ineens nu aanschaffen.  want met een doorstromer kom je dan mogelijk in de problemen als je later met een zonneboiler wil werken.

 Inderdaad, ik zou ook opteren om een boilervat te installeren waar dan later nog je zonnecollecto(en) op aangesloten worden. Je hebt reeds een hogerendementsketel. Als je de temperatuur van het verwarmingswater binnen de perken houdt zal een nieuwe, correct gedimensioneerde en liefst diep modulerende condensatieketel hooguit een rendementsverbetering van 10 tot 15 % kunnen geven. Ik zou eerst investeren in een degelijk boilervat en eventueel in nog wat extra isoleren (zaken die je achteraf nog moeilijk verandert).
Bovendien, als je je huidige ketel nog even behoudt tot jullie een jaartje gewoond hebben in het geïsoleerde huis, dan kan je door gedurende dat jaar je gasmeter in de gaten te houden perfect te weten komen welk vermogen een nieuwe ketel moet kunnen leveren. Beter dan met gelijk welke berekening (zeker als die complex wordt door verschillende koudebruggen enz.). Hoe minder je een nieuwe ketel overdimensioneert hoe minder die zal pendelen. Pendelen is het aan/uitschakelen van de ketel. Hierbij gaat veel energie verloren omdat voor het ontsteken van de vlam de warme rookgassen aanwezig in de brander vervangen moeten worden door een vers gas/luchtmengsel. 

Een boilervat dat goed geïsoleerd is (je kan altijd zelf nog wat bij-isoleren) geeft maar weinig verliezen. Bovendien kan je ketel het boilerwater op temperatuur brengen terwijl die op een laag pitje draait, waarbij hij optimaal kan condeseren. Een ketel met doorstromer kan dit niet. Die draait op zijn volle vermogen tijdens het aanmaken van SWW en kan daarbij nauwelijks of niet condenseren. Bovendien zal je debiet aan warm water steeds beperkt blijven (tenzij je een exemplaar aanschaft met flashboiler of iets dergelijks).

Als je later zonncollectoren op je boilervat wil aansluiten moet je rekening houden met een extra groot (buffer-)volume. Dit volume wordt door elke fabrikant anders berekend, hangt af van volgens welk princiepe er gewerkt wordt en van de hoeveelheid SWW die je op korte tijd wilt kunnen afnemen. Best is denk ik enkele offertes te laten maken..

 

beste Hans,

 

Je schrijft  "als je ooit zonnecollectoren overweegt, heb je sowieso een boiler nodig, dan kan je die net zo goed ineens nu aanschaffen.  want met een doorstromer kom je dan mogelijk in de problemen als je later met een zonneboiler wil werken." Kan je hierontrent wat meer info geven want ik overweeg een zonneboiler te plaatsen in combinatie met een daalderop condensatieketel met doorstromer.

 

mvg

Jan

Als je een ketel hebt met een intern boilertje van vb. 80 l dan kan je hier gerust een enkelspiraal zonneboiler voorzetten hoor. dan laad je in de ketel geen koud water maar voorverwarmd water uit je zonneboiler. Ik zou er dan wel een thermostatische mengkraan voorzetten dewelke is ingesteld op 60 °C. Als je dan in de ketelregeling je warmwatertemp. instelt op bv 50 °C gaat je ketel normaalgezien zelden moeten bijwarmen. Dergelijke opstelling is mjns inziens zuiniger dan een duospiraal zonneboiler. Indien je met een echte doorstromer zit gaat deze ballon allicht niet op aangezien er dan een doorstroomschakeling in je ketel zit dewelke je brander zoiezo laat aanslaan als  er water wordt afgetapt.

 Ja dat lijkt me een goede redenering. Maar dan is het wel belangrijk om beide boilers zeer goed te isoleren (een intern boilertje is dikwijls niet zo heel erg goed geïsoleerd, waar bij de betere merken valt dit wel mee). Ter illustratie het volgende document waar men een simulatie gemaakt van verschillende opstellingen:

http://www.ideg.info/media/docs/zonneboilersimulaties.pdf

Nu weet ik niet wat die hele studie waard is, maar er zou uit moeten blijken dat een enkel buffervat en bijverwarming op het moment van afname door middel van een doorstromer energetisch veruit het efficiëntst is. Dit o.a. dankzij de warmteverliezen van een buffervat. Maar de praktijk is natuurlijk altijd anders dan een simulatie. Zoals Bram aanhaalt: de doorstromer moet zijn vermogen regelen naar de aanvoertemperatuur van het water dat hij krijgt van de zonneboiler.