zonneboiler ter ondersteuning van cv ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben aan het bekijken om een zonneboiler te zetten.
Idee is om een 500 l vat te zetten met 55 of 60 heatpipes op het zuiden. Ik zou deze van een elektrische weerstand kunnen voorzien om indien nodig het water verder te verwarmen (winter) met de pv panelen. Ik denk dat ik momenteel een 1000-1500kwh "teveel" maak. (pv 5400wp liggen en eigen verbruik 2300kwh (2volwassen en 2j dochter)

Nu ben ik mijn huis sinds 2j aan het verbouwen. Einde komt in zicht. Het is redelijk geisoleerd.
Half opengebouw van 1955.

- nieuwe aanbouw muren (90m²)14cm glaswol
- vloer nieuw gedeelte 12cm isolatiechape
- 2platte daken van 13 naar 24cm isolatiechape met purplaten
- hellend dak 28cm isofloc.
Oud gedeelte huis muren (+-80m²) ongeisolleerd. Staat nog op de planning als we mogen van de gemeente. (buitengevel)
Ik verbruik een 1800m³ gas op een jaar met condensatieketel.

Nu ben ik eens aan het bekijken of ik de zonneboiler niet mee kan inschakelen om cv te ondersteunen.
Idee was om dus zonneboiler 500l met 55/60 pipes met buffervat van 500l voor cv te ondersteunen. Ik zou de zonneboiler of buffervat dan willen ondersteunen door een kleine warmtepomp (5-7kw) ipv de elektriche weerstand. Desnoods op de beneden 3 radiatoren veranderen door ventiloconvectoren om lager temperatuur van cv water te behalen.
Wat denken jullie is dit laatste idee haalbaar en zal al iets uithalen? Wat zou ik ermee kunnen besparen?
Iemand andere gedachten?

Ik weet dat het beter is om de oude muren te isoleren. Gedacht is om daar 15cm isofloc tegen te zetten. maar is langs buiten en hangt af van de gemeente. Zonneboiler is voor ons nu ook een pak haalbaarder door de nieuwe premies.

alle suggesties welkom.
mvg
Robin

Reacties

 Robin:

  • Gaat het om een systeem met vloerverwarming, dan is de temperatuur geleverd door een zonneboiler-systeem OK.
  • Heb je echter klassieke CV radiatoren, dan is een hogere temperatuur vereist. (Tenzij de capaciteit van de radiatoren eventueel ruim overbemeten zou zijn.)
  • Bij gewone radiatoren kan je ook een aparte platen-warmtewisselaar overwegen, die je op de CV retour zet.
  •  - dit wordt normaalgezien gedaan met een 2e primaire pomp;
  •  - vergt zeker een hoogrendementscollector met vacuümbuizen;
  •  - collector ook ruim dimensioneren;
  •  - bij deze optie volstaat dan een kleiner vat voor tapwater (250 of 300l);
  •  - natuurlijk kan je dan wel minder bufferen voor verwarming.
  • Dan kan je mogelijk in voor- en najaar een periode bijverwarmen zonder (veel) stoken.
  • Je hebt wel één of meerdere regelaars nodig die de vraag kunnen detecteren en de pompen met de juiste prioriteit schakelen.
  • Elektrisch bijverwarmen doe je dan best enkel op het tapwater, lijkt me.

Groet,

Marc

Marc:

Het gaat inderdaad over een systeem met radiatoren.

Ik weet hoeveel wat ik nodig heb per ruimte en hoeveel de radiatoren geven. Maar hoeveel moeten ze overgedeminsioneerd zijn?

Vandaar het idee om op het gelijkvloers 3 radiatoren door ventilo's te vervangen om temperatuur lager te houden. Er kunnen dan een paar grotere radiators van beneden naar de kamers zodat deze weer wat overgedeminisioneerd zijn.

Warmtepomp idee komt vanuit het gedacht dat deze uit 1kwh elektricitiet ,naargelang de cop, er 2-3kwh van maakt. Zo dacht ik als er teweinig zon is het systeem bij te staan.

mvg

Robin

 Robin:

  • correct: ventilo's (fan coil units) zijn in principe beter geschikt voor verwarming met lagere temperatuur;
  •   - of het sop (= de besparing) hier de kool (= de investering) waard is, valt moeilijk te becijferen;
  • warmtepomp:
  •   - sorry---had even enkel "elektrische weerstand" zien staan; die laatste is OK voor sanitair tapwater,idd echter niet echt voor verwarming;
  •   - uiteraard klopt je redenering dat een warmtepomp mooi aanvult bij (een overschot van) stroomproductie met fotovoltaïsche zonnepanelen;
  •   - maar let wel op: zonneboiler en warmtepomp hebben jammergenoeg beide gelijktijdig hun laagste efficiëntie = wanneer het buiten zeer koud is! En dan heb je natuurlijk net het meeste warmte nodig; in die zin zijn deze systemen dan helaas weer minder complementair.
  •   - opmerking: hoe lager de buitentemperatuur, hoe meer voordeel je natuurlijk hebt van een goede vacuümbuiscollector (bv. tov. vlakke plaat-collectoren) in je zonneboiler!

bedankt voor de input alvast mark.

 

Dus eigenlijk is er weinig optie op de verwarming te gaan ondersteunen met de zonneboiler. In mijn situatie he. ?

Dit is een renovatie en de 1ste keer dus nu leer ik pas al de systemen kennen. Ons volgend huis heb ik in mijn hoofd al 10keer gebouwd(strobalen of houtskelet met cellulose en minimale verwarming nodig. Passief of positief energie huis dus eigenlijk). zo biologisch mogelijk. We zullen daar nog wat voor sparen en eerst dit afwerken .

 

Momenteel kan ik dus beter gewoon een zonneboiler plaatsen met desnoods een 500l vat en een 55/60 pipes.

Iemand een idee wat zulk een boiler aan gas bespaart? We zijn met 2 volwassen en dochter van 2j. Zal nog wel 1tje bijkomen hopenlijk. We hebben een douche en bad.

mvg

Robin

Het zal wel iets opleveren, maar dit is echt niet simpel te berekenen. Een platen-warmtewisselaar is misschien toch een optie dan, mits een 2e pomp, voor "het tussenseizoen".

Enkel voor warm water kom je volgens mij met een 300l vat en een kleinere collector (35 buizen is al ruim; toch gerekend met het type heat-pipe vacuumbuizen dat wij bv. plaatsen: [[http://www.sunthing.eu/sunthing_zonneboiler_oplossingen]]) ruimschoots toe. Voor de besparing geldt een vuistregel "- 60% op kosten voor warm water", dit op jaarbasis. Hoeveel dit uitmaakt op gasfactuur is ook weer niet zo gauw uitgerekend.

Het rendement van je zonneboiler stijgt wel, naarmate je hem meer gebruikt. Dit hangt ook af van je verbruiksprofiel per dag en over het hele jaar. In de zomer heeft je systeem typisch een overcapaciteit, die je dan helaas nauwelijks gebruikt. 'n Zwembad is dan 'n ideale (tja...) warmte-gebruiker.

Succes!

Marc

Marc,

 

Kan je wat meer uitleg geven over die platenwarmte wisselaar

Is dit simpel gezegd een labyrint van kanalen die opgewarmd worden door het water van de zonneboiler waar dan het koude cv water doorloopt?

Heb je hier een prijs idee van?

 

mvg

Robin

marc

een paar bedenkingen:

ventilo's geven geen comfortabele warmte, want je blaast warme lucht rond.  volgens mij zijn radiatoren veel beter geschikt voor lage t°, als je ze maar in die zin dimensioneert.  

wat de volgende punten betreft heb ik exact dezelfde twijfels als jij.

wat je laatste punt betreft ben ik weer niet zo overtuigd.  een goede vacuumbuis presteert zeker beter bij heel lage buitent° (wat hier niet zoveel voorkomt) en heel helder weer, wat we in de winter ook maar zelden hebben.  een tweede argument is datin  de zowat 200 projecten van sonnenhaus (woningen die voor een belangrijk deel en tot meer dan 100% alle warmte uit thermische zonneênergie halen) voor zover mij bekent geen enkel project vacuumbuizen of heatpipes gebruikt.  als dat echt zoveel beter werkt, begrijp ik niet waarom in geen enkele van die projecten deze technologie gebruikt wordt.

nog een paar bedenkingen, als je echt met de zon iets wil doen, plaats dan vooral een grote goed geïsoleerde boiler, pas dan wordt het echt zinvol. op een dag als vandaag is op een paar uur je boiler volgeladen, en na twee uurtjes verwarmen zal er niet veel warmte meer overblijven, 't is dus zonde van je dure panelen of buizen, dat die daar de halve dag nutteloos op je dak liggen.

voor verwarming tellen die regeltjes van 50 tot 100 lt /m² collectoren niet.  in de duitse solarhäuser gebruikt en heel andere verhoudingen, voor grotere projecten courant tot 600lt inhoud per m² collectoren.  in oberburg (zwitserland) staat er zelfs eentje met 1400 lt /m²!

wil je echt iets met verwarming doen, dan minstens 1000 lt.  grotere boilers (eigenlijk spreken we dan van buffertanks) zijn in verhouding ook niet zoveel duurder.

 

 

Dag Hans ,

Ik ben aan het bekijken of er een betaalbare mogelijkheid is om mijn cv te ondersteunen.

Ik heb 2j geleden heel het huis verbouwdt dus toen ook nieuwe junckers ketel met doorstromer. 

Ik ga dus niet alles buiten smijten maar wil wel bekijken wat de mogelijkheden zijn.

De boiler (buffervat), komt op de zolder. Daar liggen dougglassen van 17 op 6cm. Mij geinformeerd bij houthandel en als ik er zou bijsteken (3 onder een vat met diameter 70cm --500l vat) dan kan de vloer dit dragen. Dus ik kan er wel bijleggen.

Ik moet dus is bezien wat ik kan zetten op mijn zolder.

Verder heb ik wel een fietsenkot dat ideaal staat kwa ligging maar da zou ik wel een 30lm hebben van collectoren naar vat.

Denk je dan met ondersteuning van cv aan een buffevat of aan den warmte wisselaar?

mvg

Robin

1. afstand tussen buffervat en collector is van weinig belang, zolang je maar degelijk isoleert (toch minstens 20mm).  wat wel van belang is, is de afstand warmwateraftappunten naar de boiler/buffer, die is best zo kort mogelijk.

2. met een warmtewisselaar kan je direct de zon in het cv water steken, maar als het aanbod te groot of te klein is werk je niet efficiënt m.i.  ik ben in elk geval een grote voorstander van een degelijk buffervat waar je de overschot kann insteken.  de laatste dagen staat hier de verwarming af als de zon schijnt, 't is warm genoeg binnen.  en dus steek ik alles in m'n buffervatn, waar ik het indien nodig kan uithalen als ik het vannacht nodig heb.

 

Ok dus ik onthoud dat ik het best kijk voor een grote boiler/buffervat of desnoods 2 vaten van een 500l als dit lukt om te zetten.

* maar nu is de vraag of mijn radiatoren groot genoeg zijn. Hoeveel % zouden die te groot moeten zijn?

Ik heb de warmteberekinning liggen ne weet hoeveel watt de radiatoren geven.

 

* Iemand een idee van de afmetingen van een 1000l vat en het totale gewicht gevuld.

 

Robin:

 

Buffervat van 1000L is meestal iets van een 1m op 2.2m incl. de isolatiemantel. Voor het gewicht kan je rekenen op 1000L water = 1000kg + het eigen gewicht van de boiler en dat gaat ook snel al 100kg zijn.

 Hans: gebruik je dit met gewone radiatoren?

Groet,

Marc

robin

ik geef daar de voorkeur aan, en liever 1 grote dan twee kleinere, want dan heb je veel minder warmteverlies.  en in zo'n geval is het ook echt van belang een goede stratificatieboiler te gebruiken.  gewicht zal eerder naar de 1300 kg gaan, tenminste als je ook je warm water met het buffervat wil maken.

hoe groot je radiatoren moeten zijn, dat is eenvoudig, hoe groter gedimensioneerd, hoe meer je uit de zon kan halen.  en van belang is natuurlijk dat je retourt° zo laag mogelijk is.  dimensionering op 60/45/20 is een goed begin.

weersafhankelijk regelen is eigenlijk een must.  en dan kom je in het tussenseizoen ook met lagere watert° voor de verwarming toe, dat vergroot dan ook weer de mogelijkheden.

 

marc

nee, want dan is er minder te halen uit de zon.  nu ben ik sowieso al geen grote aanhanger van radiatoren of convectoren en ventilo's, na jaren leven met vloerverwaming, kunnen radiatoren mij niet meer bekoren.

nu staat mijn boiler op 701°, zou dus ruim voldoende zijn voor radiatoren.  maar mijn verwarming staat al een week af, en heb dus nu overschot zat.

 

 Hans: gelijk heb je, maar bij bestaande woningen en renovaties doe je niet altijd wat je wil...

Marc

dimensionering op 60/45/20 is een goed begin :

Wil dit zeggen 60° in de winter en 45° in tussen seizoen en dan 20 retour of ?

Is dit moeilijk zelf te berekenen? Ik heb dit 2j geleden via sack gedaan. Nu zou ik het anders doen maarja toen waren nog niet zo slim he.

Een stratificatieboiler dit wil toch zeggen dat er een deel voor sww is en de rest voor cv he?

Op deze moment hangt er al een thermostaat met buitenvoeler dus dat zit wel goed.

Een vat van 1000l dat wil ook zeggen een 120 buizen zegt?

 

Ik kan inderdaad geen vloerverwarming meer leggen.

Ik kan wel grotere radiatoren hangen. Of die ventilo's maar wat komt dan het beste uit?

Zal ook een beetje van de prijs afhangen natuurlijk.

Moet 1st is zien dat ik wel een 1000l vat op zolder kan zeten. Zal de vloer dan toch goed moeten vertevigen. Die speciale liggers (fji en dergelijke) kunnen die meer dragen dan een douglas van 18 op 6?

Anders zal het al een extra petrel worden en dan denk ik dat het al een grote kost en verbouwing zal worden. Dat krijg ik thuis niet verkocht.

 

marc

inderdaad, de mogelijkheden zijn soms beperkt.   en dan moet je je gaan afvragen of die kosten wel zinvol zijn.  waarschijnlijk is extra isoleren of andere maatregelen dan meer aangewezen.

hans d

Ik wil met deze vraag inderdaad eens bekijken of het zinvol is om de investering al te doen

Ik kan dit nu bekijken door de nieuwe subsidies die gegeven worden. Zonneboiler opzich is zeker haalbaar hiermee.Het is alleen de vraag of het de extra investering in een groter buffervat en grotere radiatoren waard is.

Zoald aangegeven in de 1ste post is het huis redelijk ok geisoleerd. Buiten de 2 gevels van het oud gedeelte. Jammer genoeg is deze verantwoordelijk voor het grootste verlies. Spouw opvullen is niet haal baar maar een 3cm. Dus bouwaanvraag gaat binnen een van de komende maanden samen met de aan te vragen garage.

Hans kan je nog even iets meer zeggen over die dimesionering en voorgestelde temperaturen 60/45/20. Dan kan ik alles eens bekijken wat het gaat kosten en het waard is om dit te doen.

 

robin

normaal worden radiatoren volgens de europese norm EN442 voor een regime 75/65/20 of N50 berekend.  in de katalogi van de merken staan normaal een omrekeningstabel om van 75/65/20 naar 60/45/20 te gaan. de omrekenfactor kan verschillen naargelang het merk en type, maar als je met een factor 1.8 rekent, zal je behoorlijk in de buurt komen.

Bedankt Hans,

Dan zal ik er op het eerste zicht een deel moeten vervangen. Is zien wat het me zou kosten of er desnoods op het net vindt.

In een eerdere post dacht ik iets gelezen te hebben over het aantal liters boiler per m² zonnecollectoren.

Ik heb nu steeds voorstellen gekregen van een 60 buiscollectoren per 500l dus logisch redeneren zou ik er 120 moeten hebben bij een boiler van 1000l?

Zou een vat van 800l ook toekomen? kdacht dan aan iets van een 500l cv en 300 sww. Hoe groter hoe beter heb ik begerepen dan heb je een grotere buffer in de winter. Maar ben eens aan het kijken wat ik op de zolder kwijt kan.

 

robin,

wat ik onthouden heb van de bouwteamcursus is dat woningverwarming mbv de zon in Belgie totaal niet marcheert. Onze winters zijn daarvoor te grijs. De zon schijnt gewoon te weinig in de koude maanden! De energiezuinigere bouwtechnieken die nu hier hun ingang vinden, komen overgewaaid uit Duitsland, waarvan grote delen een continentaal klimaat hebben, maw, in de winter vaak een hogedrukgebied met open hemel en zon. Terwijl wij hier meestal zijn blootgesteld aan lagedrukgebieden die vanover zee wolken meebrengen. Een totaal verschillende situatie!

 Op het duitse haustechnikdialogforum staat het vol posts over woningverwarming mbv de zon, maar zij gebruiken buffers die wezenlijk groter zijn dan 1000L.  Ik zou het niet doen, niet voor een LEW en zeker niet bij een verbouwing.

just my 2C,

Thomas

hallo,

Wel het gaat er inderdaad niet komen wegens de kostprijs versus het rendement dat het gaat geven. Misschien in een volgend bouwproject dat beter geisoleerd is. lees PH.

We wachten nog even af of men de subsidies voor buitenmuurisolatie optrekt. Ik heb nog 80m² gevel die niet geisoleerd is. Oud gedeelte van mijn huis. Aanbouw heeft een 14cm glaswol. idee is om nu 14cm papiervlokken tegen de rest te doen. Dit zal me veel meer opbrengen en aangenamer klimaat geven inhuis.

Ik vraag 1 van de volgende weken mijn bouwaanvraag aan. Is zien wat ze zeggen. Is ook een voorgevel bij en is een halfopen bebouwing.

Allen dank voor de informatie alvast.mvg

Robin

 

 

thomas-bert

de bouwteam hebben ook de wijsheid niet in pacht hoor.

verwarmingsondersteuning werkt absoluut ook in belgie, maar ik ga niet beweren dat het economisch rendabel is.  sinds ik verwarmingsondersteuning gebruik en een grotere boiler, verbruik ik wel degelijk minder. maar van half november tot half februari moet je niet teveel verwachten, dat is zeker zo, maar in het tussenseizoen is er toch wel wat te halen.

 

 

 

Hey,

Wij zitten in een soortgelijke situatie en zijn aan het uitzoeken of dit rendabel is

Ik dacht aan voglende opstelling:
- Allstor VPS buffervat - 500 liter 1226 euro
- ecotec exclusiv gasketel (2,4 - 14 kW modulerend) 2020 euro
- aurotherm exclusiv vacuumbuis (6,9 m²) 4050 euro
- VPM 20/25W warmtewisselaar voor SWW 967 euro
- VPM 20 S warmtewisselaar voor zonnepanelen 1188 euro

totaal 9451 euro (zonder installatie, rookafvoer, regeling en dergelijke)
Dit zou ongeveer 5451 euro geven als we de subsidies meetellen

Is dit een rendabele investering ? Zal hiermee bespaard worden op fossiele brandstoffen ?
Heeft het nut dergelijk systeem te kiezen dat ook ondersteuning van VVW toelaat als je maar een boiler van 500 l kan zetten (wil deze op de zolder plaatsne )

Heeft het trouwens wel nut om meer als 5 m2 collectoren te nemen bij dergelijk klein vat ?

Zijn er verder misschien andere merken met betere configuraties ?