Vloer of plafondverwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik plan een verdieping bij te bouwen op ons rijhuisje. Aangezien we niet heel veel oppervlakte hebben, hebben we tot nu toe altijd in de hoogte gewerkt en dat willen we verder zetten. Onze slaapkamer, badkamer en berging liggen op het gelijkvloers, de keuken en de eetkamer op het eerste verdiep en de living onder het dak. Aangezien we een extra slaapkamer willen, willen we dus een verdiep bijbouwen.

 

Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn pas volledig verbouwd door de vorige eigenaars en worden verwarmd met radiatoren. Voor de verdieping die we willen bijbouwen zouden we liever geen verwarmingen plaatsen, maar gebruik maken van vloer of plafondverwarming.

 

Aangezien de bestaande verwarming pas goed werkt op een temperatuur van 60 graden of hoger heb ik het gevoel dat vloerverwarming niet aangenaam en gezond is (voor je bloedvaten). Klopt dit?

 

We willen ook werken met houten vloer en daarom vroeg ik mij af of het in ons geval geen betere optie is om met plafondverwarming te werken?

 

Alle tips zijn welkom en alvast bedankt!

Nick

Reacties

Je zal iig geen 60° door uw vloerverwarming sturen, of tzal idd niet goed zijn voor de bloedvaten ;-).

Vloerverwarming kan met parket, mits aangepaste parketvloer. Nadeel van plafondverwarming is dat je de warmte naar beneden moet duwen en dus altijd een paar graden warmer zal moeten stoken.

 Vloerverwarming zo laag mogelijke temperatuur dus kleine afstand verleggen. Warmte stijgt  dus beter vloerverwarming. Wandverwarming kan ook. 

opbouw van vloer  bij vloerverwarming  toch minimum 15cm

 

 

 

Er bestaan al systemen waar je met heel wat minder dan 8 cm geraakt hoor. Tot minder dan 6 cm geloof ik (droogbouw).

verwarmen doe je best niet via het plafond tenzij het niet anders kan en als je dat doet, best een zo laag mogelijke Delta t.

warmte gaat omhoog dus blijft omhoog en als je in een zetel zit of ligt zal je er weinig van voelen.

via de vloer is de beste optie, hoe dichter je de leidingen bij elkaar legt hoe minder temperatuur je er moet doorsturen. 10 cm is ideaal, vb warmtepomp.

ah er is al een gelijkaardige reactie geplaatst :-)

 Het is dus beter om toch verwarmingen te plaatsten, of is plafond verwarming een betere optie?

 als je je bestaande installatie wil behouden zal alleen radiators zinvol zijn.

Je huidige installatie uitbreiden om ook op lage temperatuur (voor vloerverwarming of plafondverwarming) te kunnen werken is vrij duur.

Ik vind een combinatie van hoge en lage temperatuur ook niet optimaal.  Relatief moeilijk regelbaar en complex.

Walter

 Bedankt voor jullie antwoord, het zullen dus toch verwarmingen worden...

 

Nick

vloerverwarming is wel heel aangenaam maar moeilijk te sturen, daarom is het best ze te combineren met radiators of convectors.

ikzelf heb vloerverwarming voorlopig nog op aardgas, heb als bijverwarming een warmtepomp lucht/lucht. als ik buiten de uren thuis kom dus dwz uren als ik thuis kom wanneer de thermostaat niet is geprogrameerd is om te verwarmen, dan zet ik de warmtepomp op en binnen de tien minuten is alles op temperatuur.

 Spinner, 

ik wil toch je reactie wat corrigeren; in een nieuwbouw, correct geisoleerd, is vv best eenvoudig te sturen en is er geen bijverwarming nodig.  

Walter

dwz dat je de woning dag en nacht op temperatuur houdt?

we weten allemaal dat men via vloerverwarming langer moet wachten vooraleer deze warmte begint af te geven tegenover een radiator.

en zeker tegenover een convector.

alle als we met dat systeem werken want een warmtepomp lucht binnen gaat toch het snelst denk ik.

 Spinner, 

het is hier een forum ivm energie zuinigheid.  Energie zuinigheid voor een warmtepomp wil zeggen dat je op lage temperatuur moet verwarmen.  Een lucht-lucht warmtepomp werkt niet op lage temperaturen.  Dat is dus minder energie zuinig dan werken met vloerverwarming.  Ook al zal je bij vloerverwarming werken met de verwarming 24 uur per dag aan te laten.  

Hier thuis zou je het trouwens niet merken dat de verwarming enkele uren uit gaat.  Een oplossing om even snel op te warmten is dus niet nodig in combinatie met de vloerverwarming.  

Ik denk ook dat het beter is voor je verwarmingsfactuur je vvv  wat langer te laten draaien ipv die warmtepomp in de winter aan te zetten.  

Walter

Nu moet ik het toch eindelijk eens vragen, want ik lees geregeld op het forum dat vloerverwarming duur is, nu weer dat het ingewikkeld is. Kan iemand mij eens in een notedop uitleggen wat er zo duur en/of ingewikkeld is aan vloerverwarming?

 

Ik stel me zo voor: warmtewisselaar met primair water uit buffervat en geregelde pomp. Secundair water van vloerverwarming die rondgestuwd wordt. Of nog: gelijkaardig met 2 pompen, maar dan thermostatisch geregelde bypass i.p.v. warmtewisselaar. Verder veel meters buis. Lijkt me niet ingewikkeld,  noch extreem duur, hooguit wat complicaties met regeltechniek.

 

Te simplistisch?

 

Mvg, Marc

jou vloer blijft een tijd naverwarmen omdat het een hele massa is, dus zal deze inderdaad nog een tijd warmte afgeven maar als je vloer afgekoeld is en terug moet opwarmen is het niet op 1 2 3 warm.

daarom heb ik de warmtepomp en is een inverter alles frequentie gestuurd, en verbruikt zeker niet meer dan een warmtepomp lucht/water.

 

als je plannen hebt om een warmtepomp te plaatsen, vergeet dan het dure prijskaartje van putten te laten boren in je tuin.

het rendement van een nieuwe warmtepomp garandeerd al 60°c water bij een buitentemperatuur van -20°c.

om je huis te verwarmen heb je natuurlijk geen 60°c nodig maar als je een boiler hebt is het wel handig om deze op de warmtepomp aan te sluiten.

http://www.thercon.be/Home/18246/thercon

En wat bedoel je met het rendement? Ik denk eerder dat je gewoon wil zeggen dat er warmtepompen zijn die dit aankunnen. Maar wat is hun rendement in die situatie? Tzal niet ferm zijn vrees ik.

Ik zie bv. via jouw link waarden van SPF voor SWW van 1,2 tot 1,7. Gas is dan wel veel ecologischer hé. Wie met vvw werkt haalt voor de verwarming wel een SPF van boven de 3, wat wel al redelijk is. Maar volgens mij is dit dus nog niet echt voordeliger dan met gas.

idd het rendement neemt af naargelang het kouder wordt. maar er zitten weerstanden in de binnenunit moest het buiten te koud zijn die dan opwarmen. Dit is bij héél koud weer, bij de koude die we gehad hebben de laatste twee maanden heeft de waterstage zijn elektrische weerstanden nog niet moeten laten werken.

ik heb zelf ook een verwarmig op aardgas, ik kan me er nog niet over uitspreken omdat ik ook zo geen woning heb die super geïsoleerd is.

ook al vele keren verklaarde ik de vertegenwoordigers van de warmtepompen voor gek, ik dacht dat ik het beste in huis had met men atag ketel maar de laatste maanden en nu met de extreme koude die we gehad hebben moet ik zeggen dat ze gelijk beginnen krijgen.

ik kijk zo niet naar de getalletjes zoals 1,2 tot 1,7 en noem het allemaal maar op, ik kijk alleen naar men rekeningen die ik moet betalen.

 

 

we kunnen ook altijd nog verwarmen met pelletkachels :-)

ik begrijp niet dat nog niemand van jullie op de meest eenvoudige, goedkoopste en betrouwbaarste methode gekomen is.  isoleer fatsoenlijk, dan heb je, zeker voor een slaapkamer op de bovenste verdieping, geen verwarming nodig!  want zoals al aangehaald, warmte stijgt.

spinner

de rekening die je gaat moeten betalen ken je niet op voorhand, maar aan de hand van de cijfers kan je je daar een idee over vormen.  en met deze cijfers ga je in de winter ongeveer 1 op 1 verwarmen, lees direct elektrisch.  je moet ook je eigen argumentatie nog eens nalezen:

het rendement neemt af naargelang het kouder wordt. maar er zitten weerstanden in de binnenunit moest het buiten te koud zijn die dan opwarmen

je gaat dus de koude lucht eerst elektrisch opwarmen om er dan de warmte weer uit te halen, vindt je dat niet een beetje een vreemde oplossing?  dat is ook de reden dat je bij koud weer bijna geen rendement meer hebt.  eigenlijk heb je een negatief rendement, aangezien je zowat 2.5 kWh energie nodig hebt om 1 kWh elektrischen energie tevmaken.  als je daar dan weer 1.2 kWh kan uithalen, heb je twee keer meer energie gebruikt dan dat je systeem opbrengt, niet echt een spectaculaire opbrengst hé?

en het is niet omdat je ketel ineens kuren krijgt, dat de problemen opgelost zijn met een warmtepomp te plaatsen, die dingen gaan net zo goed stuk, en ze zijn veel ingewikkelder om te repareren.

 

neenee niet de lucht opwarmen maar het water-reservoir in de binnen unit en is dan idd 1 op 1 maar was niet nodig in de afgelopen koude maanden.

in deze tijd is alles gemaakt om stuk te gaan, anders blijft de economie niet draaien.

ja, en dus je warmtepomp ook.  en een veel ingewikkeldere techniek, dus meer kans op problemen.

maar bij vriestemperaturen moet je ofwel de koude buitenlucht voorverwarmen, of je warmtepomp zal nu en dan z'n cyclus omdraaien om de condensor te laten ontdooien.  dat is ook de reden waarom de COP zo diep duikt in de winter.

 

Als je de warmtepomp gewoon buiten plaatst in weer en wind dan zal deze sneller in ontdooing gaan, maar iets van de buitengevel af (25cm.)waar er geen of weinig regen of sneeuw aangezogen wordt valt dat allemaal best mee. De techniek is niet veel anders dan de sturing van de hoog rendementsketels van tegenwoordig. De ontdooicyclus duurt nog geen minuut en dan keert het systeem weer om als het aangevroren ijs van de buitenunit is afgesmolten.

Als je de warmtepomp wil afkraken moet je toch met andere dingen voor de dag komen. als het stenen dik vriest zal deze meer zen cyclus omdraaien dat klopt.

Maar als het -10°C vriest dan is de uitblaas van de buitenunit altijd kouder, terwijl bij een verwarming op gas of mazout kan je konstant je handjes nog goed kan verwarmen buiten aan de schouw. Dat noem ik pas verloren energie, maar dat is normaal want we weten niet anders.

 

 

kijk, ik wil helemaal geen warmtepompen afkraken,  en ik heb ook wel enige ervaring, zowel met condensatieketels als warmtepompen.   de sturing vanuit de gebruiker gezien is inderdaad even makkelijk (of moeilijk), maar wat er achter zit is toch wel heel wat complexer.  een gasketel is uiteindelijk niet meer dan een buis met gaatjes, een gasklep en een ontsteking.  in een warmtepomp zitten heel wat meer onderdelen. 

als je de volledige WP buiten zet in de vrieskpude, verlies je nog meer warmte en bevriest ie nog sneller, vandaar dat ie ook sneller in z'n ontdpooicyclus gaat.  maar het voordeel daarvan ontgaat me volledig.

wat die verloren energie betreft, dat zie je toch wel heel kortzichtig.   elektriciteit wordt voor het overgrote deel met kernenergie gemaakt en thermische fossiele centrales.  daar wordt eerst gas gestookt om stoom op te wekken voor de turbines, met in het beste geval een rendement van 40%.  met die 40% maak jij terug warmte tot laat ons zeggen 150% (wintersituatie), dus kom je met je luchtwarmtepomp op een uiteindelijk rendement van zowat 60%, terwijl een moderne gascondensatieketel vlotjes 90% haalt, of 50% meer.  je moet in de centrale maar eens aan de schouw gaan voelen, of eens kijken naar de pluim die je in doel boven de koeltorens ziet.  daar gaat meer energie de lucht in dan er op het net wordt gezet.

     

 

 

Een gewone burger  die geen kennis van zaken heeft die kijkt ook tegen een gasketel aan zoals jij tegen een warmtepomp. Als we met vriestemperaturen te maken hebben zitten we meestal  met droge lucht en zal de buitenunit niet of minder aanvriezen, hij vriest alleen maar aan wanneer het regent of sneeuwt  en dan is het makkelijk op te lossen om hem onder een dakje te plaatsen. En in Doel gaat er veel energie de lucht in ,dat klopt maar als je alle gezinnen die daardoor stroom hebben bijeen telt valt het best wel mee denk ik. Ze zijn er toch al goed mee bezig misschien zijn er over dertig jaar wel zoveel alternatieven zoals zonnepanelen en windmolens waardoor de warmtepomp kan blijven draaien en is er dan minder co2 uitstoot misschien wel helemaal nix meer of toch alleen bij jou, daar de gasketel nog staat te draaien.:-)

allé ik rij naar de fitness, wat verbranden, weeral energie waar je niets aan hebt. Ze zouden beter overal alternators en dynamo's opzetten :-)

http://liveheatpump.be/t/nl

 

spinner

mogelijk zie jij het verschil niet tussen beide, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ik het verschil niet ken, ik ben uiteindelijk al wat jaren met warmtepompen bezig.  maar 't is niet omdat ik daar mee bezig ben, dat ik de voor- en  nadelen niet zie van beide systemen.  maar ik ben zeker ook geen naïeve aanbidder van warmtepompen.

condensors hebben nu eenmaal de neiging van te bevriezen vanaf bepaalde tempeartren, maar hoe lager de vochtigheid, hoe minder snel dat zal gebeuren.  jij hecht zoals je al aangaf geen geloof aan cijfers, maar als je een beetje kan rekenen moet je toch beseffen wat een getal als COP = 1.2 a 1.7 wil zeggen. 

in doel gaat er meer warmte de lucht in dan de hele stad antwerpen nodig heeft om alle gebouwen te verwarmen.  die enorme verspillion,g vind jij meevallen, maar je haalt wel een belachelijk argument aan als de schouw van een ketel die nog wat warmte loost?  erg consequent ben je dan toch niet?

en zijn wij goed bezig?  dan ben jij allicht de enige ecobouwer die dat vindt, de meesten denken net andersom hoop ik.  windmolens en PV-panelen zullen nooit ons verbruik kunnen dekken, als we stroom blijven verbruiken zoals we nu doen.  en met al die warmtepompen wordt de vraag naar stroom steeds groter en dus ook het probleem.  ben jij zo naief, of probeer je ons warmtepompen als de goddelijke oplossing aan te smeren?

allé, ik hoop maar dat je met de fiets naar de fitness rijdt, anders is het verloren moeite.

Wat betreft de discussie WP of niet, koop een deftig toestel, er zijn luchtwater systemen die een spf van vier of meer halen, en in de winter echt wel meer dan een cop van 1.7...

Wat betreft de OP, lage temperatuur vloerverwarming heeft het voordeel dat je de warmte dichtbij de lichaamsdelen hebt die graag warmer zijn (voeten, benen), dus het graadje lager voordeel heb je niet met plafondverwarming. Tel daarbij het feit dat warmte stijgt, en ik gok dat de aanvoertemperatuur voor plafondverwarming al gauw 2-3 graden hoger moet.

 

 Hans,

Ik ben in ieder geval geen aanbidder van warmtepompen (nog niet) maar als ik het rendement zie van het afgelopen jaar kan ik toch niet zeggen dat het slecht is. Mijn  voorkeur gaat namelijk wel naar het merk “General” die het aandurven verschillende verbruikers gegevens live op het net te zetten en die je daar kan volgen. Dit onder toezicht van een gerechtsdeurwaarders, dan moet je toch al zeker zijn van je stuk.http://liveheatpump.be/t/nl kijk eens even op die website en ook de tijdspanne van de laatste 24u. kortom bekijk ze allemaal maar dan zie je waarom ik redelijk hoog oploop met de warmtepomp van General. En je hebt wel een punt, daar je een vergelijk geeft hoeveel warmte er  verloren gaat in Doel Maar ga jij er je licht voor uitlaten of met de hand wassen (uw vrouw wss) als je ziet of erbij nadenkt wat we allemaal kunnen en doen met elektriciteit kan ik er niet van wakker liggen van wat er daar verloren gaat. Ik werk nu 10 jaar bij een koeltechnische firma en vaak in de chemie zoals Basf, Lanxess, Fina, Monsanto en Evonik,... Als we die eens wegdenken onder de elektrische verbruikers en vervuilers zou het al een heel pak minder zijn. Ik haalde het argument van de rookgasafvoer enkel aan omdat jij spreekt over het omkeersysteem in de warmtepomp om de condensor te ontdooien, even opwarmen om het ijs er te laten afsmelten. Dit moet nu eenmaal om een goede werking te garanderen, een stukje verloren energie. Maar bij een verwarmingsketel op gas of stookolie waar de schouwtemperatuur continu hoger is (in werking) dan de temperatuur die de warmtepomp eventjes gebruikt om te ontdooien, maak ik me er zeker ni druk om.  Over die COP 1.2 a 1.7 dat gaat dan over de kerncentrale? Want die van de warmtepomp liggen veel hoger.

Die 1,2-1,7 is voor SWW. Kijk maar eens op de website die je doorgaf. Vandaar komen de cijfers.

 

ik ken de website van general, en de cijfers kloppen, daar twijfel ik niet aan, maar de vertrekbasis klopt niet helemaal.  overigens is zo'n vergelijk, ook onzin, zelfs al bouw je 10 identieke huizen met indentieke installaties, dan nog zal je zien dat er soms enorme verschillen zijn, die in zo'n geval niks met de techniek te maken hebben.  in marsbachhöhe in kassel hebben ze eens dat vergelijk gemaakt bij 30 passiefappartementen, resultaat, een verbruik van 3 (de laagste) tot 30 kWh/m².a, of een verschil van 1 op 10.

ik gebruik zelf extreem weinig energie (ik woon wel alleen), ongeveer 1 kWh per dag.  en ik kook met elektrische weerstandplaten (quasi elke dag) en doe ook zelf mijn was, ook elektrisch.  daarnaast gebruik ik nog eens bijna zoveel energie voor verwarming, warm water en ventilatie.  en ik wek mijn stroom dan nog zelf op ook, naturlijk met overschot in de zomer, en te weinig in de winter.

wat de COP (eigenlijk moeten we met SPF vergelijken), die 1,2 tot 1,7 is voor warm water bereiding, niet voor verwarming, daar ligt de SPF wat hoger. maar het blijft energetisch een twijfelachtige zaak voor lucht/waterwarmtepompen, warmtepompen bodem/water of water/water, daar zit je al een heel eind beter, maar ook een eind duurder.

 

Tien dezelfde huizen en toch enorme verschillen? Waarom doen we dit dan? Eigenlijk is het dan zoals een lotje van de loterij. Overisoleren ,ventileren en dan maar afwachten wat het gaat worden. Dan zijn we toch gek bezig, of ni? Jijzelf bent wel zuinig bezig als ik die waarden zo bekijk, of heb je een verlengdraad bij de buren ingestoken? Nu weet ik wel niet welke formules er bestaan bij zonnepanelen, want ik heb al eens zoiets gehoord over een slimme elektriciteitsmeter dat je moet gaan betalen om stroom op het net te voeren via de zonnepanelen. Weten jullie daar iets vanaf?

spinner

nee, geen lotje in de loterij (dat kan niet als de huizen identiek zijn), dat bewijst alleen maar hoe groot de invloed van het individu is op z'n verbruik, en daarom zijn cijfers zoals op de website van general dus allicht wel correct, maar bewijzen zeggen op zich niets.

in ben zuinig, dat klopt, en ik zal allicht dichter bij die 1 dan die 10 zitten. 

over slimme meters weet niemand het fijne, want dat is nog volop in ontwikkeling.  maar allicht zullen die er wel komen, of anders gezegd, ik hoop van harte dat die er komen.  want dan zullen de grote verbruikers zich niet meer kunenn indekken met PV-panelen.

als je even zoekt zijn er op het forum een paar vraagstaarten over dit onderwerp, hierbij een link:  http://www.ecobouwers.be/forum/post/eandis-en-zijn-slimme-meters-oud-ni…

 

ik zal er maar eventjes mee wachten, menne buurman moet toch eerst nen boom uit doen.