Bespaar tot 20% energie met de Energiejacht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op 1 december gaat de nieuwe editie van de Energiejacht van start. Deelnemers gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk ton CO2 te besparen op 4 maanden tijd. Vorig jaar bespaarden de deelnemers gemiddeld meer dan 8,65 % energie. Een weldaad voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

 

Via de website van de Energiejacht – www.energiejacht.be – krijg je tips aangereikt, die je helpen energie te besparen. Bovendien kun je ook je energieverbruik op de voet volgen door je meterstanden in te voeren op de website. De unieke module berekent automatisch je besparing. Zo krijg je vrijwel onmiddellijk een zicht op het effect van je inspanningen. Je kunt je verbruik er ook vergelijken met het Vlaamse gemiddelde of met dat van gezinnen in een gelijkaardige woonsituatie.

 

Als je hebt geïnvesteerd in dakisolatie, nieuwe beglazing of een hoogrendementsketel kun je op www.energiejacht.be makkelijk zien welke besparing je dat oplevert door je huidige energieverbruik te vergelijken met dat van voor de ingrepen.

 

Registreer je vandaag nog op www.energiejacht.be en maak komaf met de energievreters in jouw huis.
 

Reacties

Gisteren trapten we de Energiejacht af. Ons persbericht:

 

Campagne Energiejacht van Bond Beter Leefmilieu start

Focus op energiebesparing in de keuken

 

Brussel 30 november 2011 – Op 1 december geeft Bond Beter Leefmilieu het startschot van een nieuwe editie van de 'Energiejacht’. Deze campagne moedigt iedereen aan om te jagen op energievreters in huis. De focus ligt dit jaar op de keuken. Deelnemers kunnen zich heel het jaar door registreren op de onafhankelijke website www.energiejacht.be en er gratis gebruik maken van het uniek meetinstrument. Vandaag zijn er al 5700 gebruikers geregistreerd. Ze kunnen ook rekenen op begeleiding en ondersteuning, online of via een energiemeester.


Tastbaar resultaat

Bij de vorige editie bewezen de meer dan 3000 gezinnen dat het mogelijk is om puur op basis van gedragsverandering, en zonder aan comfort in te boeten, energie te besparen. Gemiddeld bespaarden de deelnemers vorig jaar 8,65 % energie. “Energie besparen vergt geen zware investeringen. Zelfs je meterstanden opvolgen, helpt om een energiereflex te creëren en zo energie te besparen,” vertelt Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “Met de website van de Energiejacht maken we het gemakkelijk om je meterstanden te noteren. Wie zijn verbruiksgegevens van vorig jaar of het jaar daarvoor ingeeft, ziet meteen in een grafiek hoeveel energie hij bespaart ten opzichte van zijn referentieperiode. Maar je kunt je gegevens ook vergelijken met anderen of met het Vlaamse gemiddelde. De rekenmodule houdt ook rekening met de buitentemperatuur, zo kan je ongeacht het seizoen je verbruik evalueren. Naast meterstanden van gas en elektriciteit kunnen bezoekers ook hun waterverbruik opvolgen.” Intussen maken ook al 15 andere Europese landen gebruik van de unieke rekenmodule. Nog voor de eigenlijke start van de campagne hebben zich al meer dan 5500 gezinnen geregistreerd op de website.

 

Focus op de keuken

De campagne van dit jaar focust op de keuken. De keuken neemt immers een centrale plaats in het huis in. Gemiddeld brengt de Belg 10 tot 15 uur per week door in de keuken. 40 % besteedt zelfs meer dan 15 uur van zijn tijd in de keuken. Hier ligt dus een groot besparingspotentieel voor energiebewuste mensen.

 

Lage drempel

Inschrijven kan via de website www.energiejacht.be en is volledig gratis. Om de energiebesparing te kunnen berekenen, dien je bij de registratie wel je verbruikscijfers van vorig jaar in te voeren. Die vind je op de eindfactuur van je energieleverancier(s).

Zodra je de nodige gegevens over je energieverbruik hebt ingevuld, kun je aan de slag. Wekelijks voer je op de website de meterstanden van je gas- en/of elektriciteitsmeter in om zo een beeld te krijgen van de evolutie in je energieverbruik. Wie dat vergeet, krijgt automatisch een herinnering toegestuurd.

 

Op de website vind je ook een heleboel interessante tips en inspirerende getuigenissen van andere deelnemers. Via Facebook en andere sociale netwerksites kun je alles delen met je vrienden. Dat alles laat deelnemers toe om hun energieverbruik op de voet te volgen en zo hun CO2 uitstoot terug te dringen en geld te besparen.

 

Warm aanbevolen tips

De echte besparing gebeurt natuurlijk niet door enkel je meterstanden te noteren. Daarom geeft de Energiejacht de deelnemers tips om energie te besparen in huis. Door het toepassen van de tips op de website en via nieuwsbrieven kunnen deelnemers er in slagen om hun energieverbruik te doen dalen. Hier alvast een greep uit de tips:

 

zet bij het koken het deksel op je kookpotten. Zo kun je op jaarbasis tot 70 % energie op koken besparen.
Schakel de stand-by knop van elektrische toestellen uit. Besparingspotentieel: 10 %.
Ontdooi regelmatig je ijskast. Besparingspotentieel: 10 %
Laat wasmachine en vaatwasser enkel draaien wanneer ze volledig vol zitten. Besparingspotentieel: 10 %.
Gebruik spaarlampen. Besparingspotentieel: 50 %.
Samen besparen

In de deelnemende gemeenten – meer dan 50 over heel Vlaanderen - kunnen energiejagers zich van 1 december tot 31 maart groeperen. Dan krijgen ze ondersteuning van een energiemeester die bijeenkomsten organiseert om ervaringen en tips uit te wisselen. Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat het gemiddelde resultaat voor mensen die in groep jagen, hoger ligt dan bij individuele jagers. Werken in groep blijft dus nog altijd een belangrijke motiverende factor.

 

 

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met de provincie Oost- en West-Vlaanderen, een aantal Vlaamse gemeenten, netbeheerders Infrax en Eandis, Dialoog vzw, Ecolife vzw, Abllo vzw en de Gezinsbond en met de steun van Big Blue by Van Marcke, Grohe en Megaman.

 

als je in LEW of PH woont (en een normale levensstijl hebt) is er niet veel meer aan "af te knabbelen" ?!?

Als je een "normale levensstijl" hebt is er juist wel nog heel wat af te knabbelen.

Denk maar aan gebruik van droogkast, soort verlichting, doucheduur en type douchekop of eventueel dww, manier van koken...

Robin, "normaal" is natuurlijk weer een heel rekbaar begrip bij ons is dat :
- geen droogkast, nooit gehad
- al jaren geen gloeilampen meer, halogeen heel beperkt
- DWW gepland in nieuwbouw
- "domotica" = alles-uit-schakelaar gebruiken om energie te besparen, niet om ...
- ...

Voor mij is dit ook normaal. Maar normaal betekent "zoals het vaakst voorkomt, zoals de meeste mensen doen" . Dat is helaas iets minder "normaal" dan wat wij normaal vinden ;-).