Keuze type beglazing in functie van oriëntatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik vroeg me af of ik bij de keuze van mijn glas (dubbel of driedubbel) nog aandacht dien te besteden aan de zontoetredingsfactor in functie van de oriëntatie; dwz niet overal dezelfde ZTA.
Indien ja, op welke manier dient dit te gebeuren?
Is er hierover op het net een "handleiding" te vinden?

Alvast bedankt voor de info,
Erwin

Reacties

 Dag Erwin,

drievoudig glas met de hoogst mogelijke ZTA verdient de voorkeur. De zon hou je, indien nodig, best buiten met een zonnewering of een oversteek niet met een lagere ZTA van je glas. In de winter wil je immers elke joule van de zon binnen hebben en dan is een lagere ZTA puur verlies.

groeten

Wouter

Voor ramen die noord-oost of vooral noord-west georiënteerd staan kun je volgens mij wel kiezen voor een lagere zta. In de winter is de zon al onder eer ze binnen kan schijnen en in de zomer staat ze te laag om ze met een oversteek buiten te houden en warmt ze je woning op, op een moment dat je het liever niet wil.

Benn,

Toch zou ik dat niet doen. Tot  november en vanaf februari schijnt de zon al binnen op het westen en het oosten terwijl het buiten dikwijls vriest. In "putteke" winter heb je gelijk. 

groet

Wouter

Wij hebben daar geen rekening mee gehouden.  Wel driedubbele beglazing NO en leefruimte.  ZW (achteraan) HR 1.1 beglazing.

We hebben wel rekening gehouden met de boom hier achteraan en de oversteek van de terrassen.  Screens waar geen terras boven het raam is en het raam in de traphal met zonwerende beglazing die zon doorlaat in de winter en als de zon hoog staat deze weerkaatst.

Glas die meer weerkaatst als de zon hoger staat. Dat is interessant. Werkt dat goed? Is dat gemakkelijk verkrijgbaar?

Benn,

Zou ik zeker niet doen, aangezien een verschillende ZTA, ook een verschillend "kleur" van gals geeft. Zie het als twee verschillende soorten zonnebrillen.

Dat is in de meeste gevallen niet mooi (noch van buiten, noch van binnen).

Daarnaast zie ik niet in waarom je zou kiezen voor verschillende ZTA. Meestal is het verschil in prijs te verwaarlozen. Wij kregen van onze ramenboer zelfs 0,6-glas met ZTA van 0,6 terwijl oorspronkelijk een offerte van 0,7-glas met ZTA van 0,5 voorzien was, zonder meerprijs. Dit om maar aan te geven hoe relatief klein die prijsverschillen wel zijn.

wouter

met de huidige stand van zaken is het zo dat een betere G-waarde meestal een slechtere U-waarde geeft.

ik zou zeker niet zomaar voor de hoogste G-waarde gaan, maar kijken i.f.v. wat je wil bereiken.  met een betre U-en mindere G-waarde ga je in de winter minder warmte binnenkrijgen, maar ook minder verliezen.  en in de zomer heb je dan een voordeel voor je zomercomfort.  want ook met een goede zonwering, ga je nog altijd meer warmte binnenkrijgen bij een betere G-waarde.

ik zou du pas voor een hogere G-waarde gaan als het echt noodzakelijk is.

alle glas doet dat, hoe hoger de zon staat, hoe meer weerkaatsing.  en de folies zullen dat effect meestal nog versterken.  overigens, daarom brengen PV-panelen op tracker meer op, omdat de zon altijd mooi haaks op het glas staat, en er dus minder licht weerkaatst wordt.

zonnewerende beglazing wordt natuurlijk speciaal gemaakt om de zon extra te weerkaatsen als ie hoog staat tov "gewone" beglazing. 

Maar als je wil weten hoe effectief dat zal zijn kan je dit ook laten doen bij de epb berekening.  Er zijn ook rekenbladen waarmee je berekeningen kan doen zag ik op internet.

Er is wel een kleurverschil tegenover normale beglazing.