storende stromingsgeluiden bij ventilatie systeem D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een nieuwbouwwoning die door een sleutel op de deur firma gebouwd is. Voor de ventilatie heb ik gekozen voor een systeem D (van Vent-Axia). Ik vind dat de ventielen veel stromingsgeluiden produceren. Dit valt vooral op in mijn slaapkamer, maar vreemd genoeg ook in mijn bureau.

Zou ik dit kunnen oplossen door betere ventielen te plaatsen zoals bijvoorbeeld dit:

http://www.axivent.be/toevoer/77-toevoerventiel-dsc-v.html

Komt dit door een slechte inregeling van de het systeem? Kunnen geluidsdempers helpen?

Kennen jullie firma’s die dergelijke geluiddempers kunnen plaatsen?

De bouwfirma zegt dat ik de ventilatie dan maar lager moet zetten (op 5% luchtstroom), maar dat vind ik geen goeie oplossing (waarom zou ik een system D laten installeren om het daarna praktisch uit te zetten?).

Reacties

benny

de vraag is vanwaar het geluid komt.  als het echt een stromingsgeluid is kan het zijn dat de ventielen ofwel van slechte kwaliteit zijn, of dat ze te ver dicht staan.   in het eerste geval is omruilen een mogelijkheid, in het andere geval is opnieuw inregelen de boodschap.  om stromingsgeluid te dempen zou je een geluidsdemper voorbij het ventiel moeten plaatsen, en ik zie niet in hoe je dat kan realiseren.

belangrijk is echter dat je eerst zeker bent van de oorsprong van het geluid.

die 5% moet je me eens uitleggen, wil je daarmee zeggen dat je het toestel op 5% van z'n debiet moet zetten???  welke debiel (sorry, maar ik weet daar geen ander woord voor) beweert dat?  als we er van uitgaan dat je toch minstens 120 a 150 m³/h zou moeten heben in een doorsnee woning, zou dat willen zeggen dat je toestel een capaciteit zou hebben van 2400 m³/h?  dan is het toch een beetje te groot gedimensioneerd ;-)

hans d

Beste,

 

Er bestaan ook volumeregelaars welke in het kanaal geplaatst worden en een goede akoestische eigenschappen hebben. Het voordeel hiervan is dat de bestaande roosters behouden blijven.http://www.airtradecentre.com/pdf/BE/DS/out/BE-NL-B04.010.6-SAVD.pdf

 

ruben

deze halen niks uit als het inderdaad om stromingsgeluiden van het ventiel zelf gaat.  je kan daar wel het debiet mee reduceren, maar veel dempen doen die naar mijn ervaring niet.

hans d

Dag Hans,

Als het debiet juist ingesteld was zullen deze aan het stromingsgeluid van het ventiel inderdaad niets wijzigen. Maar als het ventiel juist geselecteerd is en het huiste debiet geeft zou dit geen geluid mogen produceren. Dus kan hier het debiet wel juist mee ingesteld worden en kan enig geluid van unit of andere vooraf gelegen stromingsgeluiden hier wel mee gedempd worden. In elk geval de moeite om te proberen gezien ook geen impact op bestaande installaltie (eenvoudig te plaatsen en terug teverwijderen)   

 

klopt, maar dat weten we niet, er zijn verschillende mogelijke oorzaken. 

het kan zijn dat de ventielen juist geselecteerd zijn en slecht ingeregeld, maar het kan ook net andersom zijn, verkeerd vetniel maar juist debiet.  of nog ergern verkeerd ventiel en fout debiet.

als ik zie dat de firma aanraadt het systeem op 5% van z'n max. debiet te zetten om het geluid te vermijden (ik ken overigens geen enkel toestel dat zo laag kan gaan) sterkt dat me in m'n overtuiging dat ze niet weten waar ze mee bezig zijn.  en ga ik er dus ook niet van uit dat ze ook maar iets gedimensioneerd hebben.

als je die SVE's plaatst kan het zijn dat het geluid verminderd, maar dat is daarom nog geen oplossing, je moet nog wel voldoende debiet krijgen. je kan net zo goed de ventielen verder opendraaien, dan zullen de stromingsgeluiden van de ventelen ook afnemen. en als het alleen een kwestie van geluid wegkrijgen is, is het nog eenvoudiger, stekker uittrekken.  ;-)

volgens mij kan de vragensteller beter naar z'n architect gaan en de installateur de bewijzen vragen hoe alles ingeregeld en gedimensioneerd is.  want met die cijfers kan je dan wel iets aanvangen.  aangezien we geen enkel gegeven hebben, is het nu zuiver giswerk, en dat zet ook geen zoden aan de dijk.

Ik heb eens wat nagekeken. Er staat bij mij een Vent-Axia Sentinel Kinetic Plus. Dit toestel heeft drie standen: laag (wat standaard neerkomt op 20 % van max debiet toestel), normaal (wat standaard neerkomt op 20 % van max debiet toestel) en dan nog luchtpuls en volledige snelheid. Ik merk dat ze bij mij alles gewoon op de standaard waarden hebben laten staan. Ik begin te vermoeden de inregeling niet correct gedaan is en ik vrees dat die bouwfirma inderdaad niet echt veel kennis heeft van ventilatie systemen. Daarom ga ik eens wat extra uitleg vragen aan de architect.

benny

als ik het goed heb kan dit toestel 440 m³/h aan, 20% zou dan 88 m³/h zijn, wat toch wel heel weinig is, tenzij tijdens afwezigheid als basisventilatie.  de tweede stand zou 40% zijn, dat lijkt mij de normale gebruiksstand.  in dat geval zou het toestel, zonder extra geluidsdempers volgens de fabrikant  in de toevoer een geluidsniveau van dB(A) halen vrij erg stil is, al is het m.i. toch nog teveel om zonder extra geluidsdempers te plaatsen. 

ze zijn blijkbaar ook erg hardhorig bij vent-axia, aangezien ze beweren dat 28 dB(A) niet hoorbaar is.....  daarnaast zijn ze ook niet zo goed op de hoogte van de markt, aangezien ze beweren dat hun toestellen met 92% het hoogste niveau van warmteterugwinning op de markt halen.

hans d

 

Het exacte type van toestel is Vent-Axia  Sentinel Kinetic Plus B. De luchtsnelheid staat bij mij op 30 %.

Er zijn geluidsfilters geplaatst, maar ik vraag me af of deze wel volgens de tegels van de kunst geplaats zijn. Daarom heb ik een foto geupload: (gebroken link verwijderd door admin, 8/3/2017)

benny

blijkbaar werkt de link niet, kan jij dze nog eens controleren?

geluidsdempers neem ik aan dat je bedoeld?  eigenlijk kan je die zetten waar je wil, zolang ze natuurlijk maar in het buizencircuit zitten :-)

 

Werkt dit:

(gebroken link verwijderd door admin, 8/3/2017)

benny

ja hoor, deze link werkt wel.

eerste vasstelling, er werden geen geluidsdempers geplaatst, maar geïsoleerde flexibels.  deze kunnen mogelijk het geluid wat dempen, maar als je pech hebt kunnen die het zelfs nog versterken, als door de flexibel de weerstand te hoog oploopt.  en gezien de toch erg korte bocht heb ik daar zo mijn bedenkingen bij.

verder probeer ik de diameters in te schatten, mij lijkt de T waar de flexibel op zit 160mm te zijn, de buizen naar recjts 125 en die naar links 100mm, of zit ik er compleet naast?

voor zover ik kan zien zijn de verbindingen van de buizen ook niet afgeplakt, zijn de hulpstukken voorzien van rubbers (zoals bij rioolbuizen)?

Ik heb de foto terug geupload op een andere plek, want blijkbaar werkt de vorige link niet meer.

Foto staat nu hier:

http://users.telenet.be/bennyblog/IMG_2323.JPG

De flexiebele buis en de zwarte buizen (die naar het dak gaan) hebben diameter 150. Het stuk buis waar de flexibele in uitmonden (heb er een rood vierkant opgzet op de nieuwe foto) is volgens mij 180 en dan gaat dat naar een kleinere buis van 100 (heb hier wel geen deftige schuifpasser, dus heb het met een gewone meter proberen te meten). Ik zie ook nergers rubberen hulpstukken die de verbindingen afplakken.

Is hetgeen ik in het rood omkaderd heb dan geen geluidsdemper en is er dus geen enkele geluidsdemper geïnstalleerd? Kan het probleem dus opgelost worden door het installeren van geluidsdempers?

(Wacht nog steeds op antwoord van mijn architect/aannemer om de exacte afmetingen en de berekening van de debieten te krijgen, maar vraag me wel af waarom dat zo lang moet duren en heb er eelijkgezegd geen goed voorgevoel bij)

benny

dat is zeker geen geluidsdemper, aangezien er in het midden op aangesloten is. het zijn de flexibels die voor geluidsdemper zullen moeten doorgaan.  of het probleem kan opgelost worden door geluidsdempers te plaatsen, ik vrees van niet, aangezien op het eerste zicht de buisdiameters veel te klein zijn gekozen. zekerheid heb ik maar als ik alle gegevens ken, maar die moet je ook zelf kunnen terugvinden, want die moeten verplicht in je EPB-aangifte staan.

diameter 150mm voor een toestel dat 440 m³/h kan, dat is echt wel heel veel te weinig. als je de in de norm aangehaalde max. snelheid van 3m/sec. wil respecteren, moet je voor dat debiet een buis van 250mm hebben, met 150mm en 440 m³/h zit je aan 6.92 m/sec, of meer dan het dubbele van het toelaatbare.

als je op 30% draait of 132 m³/h volstaan die 150mm wel, maar dat lijkt me echt wel het minimum, als jez wat bezoek krijgt en je wil de ventilator een standje hoger zetten kom je allicht al aan de grenzen van het aanvaardbare. ik heb de indruk dat het systeem zwaar ondergedimensioneerd is, ik vermoed ook dat het systeem werd gepklaatst door een elektro-installateur of een bedrijf dat stofzuigsystemen installeert?

ook de keuze van het toestel is wat ongelukkig, het type B heeft geen constant volume ventilatoren, wat vandaag de dag toch zowat standaard is.

Oh, ik wist niet dat die waardes in het EPB staan. Heb het er eens bijgehaald en dit zijn de waardes:

 

De linkse buis (die naar de leefruimte gaat) heeft een diameter van 120. Volgens EPB is minimale toevoer in leefruimte + bureau 150 m³/h. In de bureau vind ik de stomingsgeluiden vrij luid.

 

De rechtse buis (die naar de slaapkamers gaat) heeft een diameter van 150. Minimale toevoer in slaapkamer 1 is 70 m³/h, minimale toevoer in slaapkamer 2 is 50 m³/h. Ik slaap in slaapkamer 1 en vind  hier de stomingsgeluiden ook luid, het is wat stiller in slaapkamer 2 (en de waardes in het EPB komen daarmee overeen).

 

Mijn huis is een nieuwbouw en werd door een sleutel op de deur firma gebouwd. Deze firma heeft ook het ventilatiesysteem geïstalleerd. Toen we de plannen etc. aan het opstellen waren heb ik niet zo veel rekening gehouden met dit ventilatiesysteem, want ik ken daar niks van de en architect en aannemer verzekerde mij ervan dat dit systeem niet veel geluid maakte.

de waardes die in de EPB staan zijn daarom niet gelijk aan de dimensionering van het systeem.  en ik weet ook niet hoe de ventielen zijn ingesteld.

150 m³/h is wat mij betreft teveel voor een buis van 125mm, ik hanteer een bovengrens van 110 m³/h, voor 150 mm is die 120 m³/h wel aanvaardbaar, bij deze laatste zal het zeker niet liggen aan dat stuk buis, tenminste als dat 150mm blijft tot aan de eerste aftakking.  want het kan zijn dat die buis verder versmald, of het kan ook zijn dat het ventiel veel meer dan 70 m³/h doorlaat, en het kan ok zijn dat het ventiel ook absoluut niet geschikt is voor dat debiet.  en 70 m³/h voor een slaapkamer is ook wel aan de erg hoge kant.

maar kortom, zonder alle details is het niet te zeggen waar het probleem ligt en wat een adequate oplossing is.

 

Even een korte update.

Heb een antwoord gekregen van mijn architect. Hij zegt het volgende:

"Aangezien we spreken over luchtverplaatsing is het niet onlogisch dat er geluid geproduceerd wordt. Hier is ook reeds rekening mee gehouden door de plaatsing van flexibele akoestische leidingen die het ontstaan van geluid behoorlijk omlaag halen. Ook is het zo dat de luchtverplaatsing bij minder omgevingsgeluid (’s nachts) natuurlijk harder zal opvallen…"

Mijn architect en de werfleider zijn vandaag langs geweest en volgens hun is het geluidsniveau normaal, maar ze hadden echter geen decibel meter mee, dus staan we nog nergens. Omdat ik hiermee niet akkoord ga, gaat de firma mij de dimetioneringsplannen opsturen. 

Ik vraag me af of er normen zijn voor het aantal db dat zo'n installatie mag maken. Op de site van het WTCB kan ik wel algemene informatie vinden, maar de meeste artikels kan ik niet lezen omdat ik geen login heb.

benny

de architect moet die waarden kennen, want hij moet in z'n ontwerp daar rekening mee houden.  ventilatiesystemen kunnen quasi geluidloos zijn, maar dat is zeker geen vereiste van de norm.  maar ergens staat me een cijfer van 30 dB(A) voor voor de slaapkamers, ben er echter niet zeker van.  daarbij komt ook nog dat geluidsdruk niet zoiets is als spanning meten.

maar als je de debieten kent en de diameters, is het snel uit te rekenen of het al dan niet klopt.

 Laat ons serieus blijven:

A. De dikkere buizen op de foto zijn geluidsdempers, dan zijn ze totaal verkeerd aangesloten, en dempers met zeeeer weinig isolatie, dus weinig demping.

B. De dikkere buizen zijn geen geluidsdempers

C. De architect meent dat door de ventilatieunit te ontkoppelen van de rest van de installatie dmv flexibels genoeg is om het lawaai van de motoren tegen te houden ! Dumpen die architect, die weet niets van akoestiek.

Ik heb de ontwerpplannen geupload naar http://users.telenet.be/bennyblog/dimetionering.zip

Op het eerste zicht zie ik daar geen dempers opstaan. Ik vraag me dus af hoe ik mijn probleem kan oplossen.

Kunnen dempers de storende stromingsgeluiden weg krijgen of zijn er andere oplossingen nodig? Wat moet ik vragen aan de firma die deze installatie heeft geplaatst? Hebben zij duidelijk aantoonbare fouten gelaakt?

Ik heb een bij andere mensen gaan luisteren die hetzelfde systeem als mij hebben en daar hoor ik bijna geen stromingsgeluiden. Het valt mij op dat bij die mensen de ventielen veel meer opgengedraaid zijn dan bij mij. Ik vraag me dus af of zo'n volumeregelaars niet kunnen helpen: als ik het debiet met die volumeregelaars regel, kan ik dan de ventielen niet veel meer open draaien waardoor er dus minder stromingsgeluiden optreden, of werkt het zo niet?

Update: heb vandaag een lange telefonische discussie gehad met de installateur. Hij beweert dat ze die flexibele gebruiken in plaats van geluidsdempers omdat volgens hem die geluidsdempers de stromingsgeluiden luider maken, maar dat lijkt mij toch vreemd (een geluidsdemper dient toch om het geluid te verminderen?!). Hij blijft er ook bij dat er bij mij niks abnormaals is, maar als ik in het midden van mijn woonruimte sta kan ik stromingsgeluiden horen uit het ventiel in de hoek van mij bureau op ong. 5 meter afstand (woonruimte en bureau lopen over in elkaar in een L-vorm). Wat moet ik daarvan denken?!

op het eerste zicht is er niks mis met de diameters.

dus twee mogelijkheden, ventielen slecht ingeregeld, of je krijgt geluid van de ventilatoren, maar dan zijn het geen stromingsgeluiden.  in principe zijn beide problemen simpel op te lossen, fatsoenlijk inregelen en dempers plaatsen.  je kan dat aan de plaatser vragen, dat is eigenlijk zijn verantwoordelijkheid.  maar als ik jou reactie lees vindt hij het niet zijn probleem. 

hans d

 

die installateur kent er volgens mij de ballen van, flexibels kunnen het zelfs erger maken.  stromingsgeluiden van ventilen krijg je mogelijk weg door ze verder open te draaien, maar dan is je inregeling wegt, ze zouden dan opnieuw ingeregeld moeten worden.

't is eigenlijk ergerlijk dat zoiets zich installateur noemt.

De installateur is nog eens langsgeweest en ze hebben wat met die flexiebels zitten pruller, maar een echte oplossing hebben ze niet.

Daarom heb ik besloten om zelf op zoek te gaan naar een andere installateur die voor mij kan kijken of extra geluidsdempers iets kunnen oplossen. Als ik in google wat zoek op ventillatie/geluidsdempers kom ik o.a. terrecht op de site van opti-air. Iemand daar ervaring mee? 

Kan er iemand mij een betrouwbare installateur aanbevelen (mijn huis staat in Tervuren, Vlaams-Brabant)?