Bouwen met Ytong - Xella wandpanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Helaas heb ik mij ook laten beetnemen. Ytong stelt zijn materiaal voor als "isolatiemateriaal".
Daarom heb ik voor ytong wandpanlen gekozen om de buitenmuten van mijn woning samen te stellen.
Achteraf gezien was niet niet de beste beslissing. Met andere materialen zou ik een beter isolerend resultaat bekomen met een veel mindere dikte van mijn muren. Jammer genoeg is er geen weg terug.

De buitenmuren van mijn woning worden als volgt opgebouwd:

Van binnen naar buiten:

20 cm ytong wandplaat (mogelijk een spouw van 1 cm) opnieuw 20 cm ytong wandplaat, 10 cm XPS - isolatie, crepie

Zoals eerder geschreven is er geen weg terug, de materialen zijn reeds aangekocht.

Opbouw plat dak:

Ytong welfsels 20 cm dik
Bovenop: 30 cm PIR- isolatie
Roofing

Graag stel ik enkele vraagjes:

De spouw tussen de twee wandplaten kan nog aangepast worden, hou ik best de spouw zo klein mogelijk? Minimum zou dat volgens mij 1 cm zijn.

Moet ik een dampscherm plaatsen in de buitenmuren? Waar plaats ik dit best?

Ytong is een ademend materiaal. Wat betekent dit eigenlijk? Op welke wijze moet je daar mee rekening houden?

Waar plaats ik best het dampscherm voor het dak?

Inderdaad veel vraagjes, en dan komt er nog eentje bij:

Hoe bereken ik best de totale warmteweerstand (m²) van de muur?

Ik heb zelf dit trachten te doen op volgende manier:

Oppervlakteovergangsweerstand naar buiten 0.04 + 0.40 (dikte ytong) / 0.50 (lambda waarde panelen) + 0.10/0.028 (xps) + crepie (lambda weet ik niet) + 0.13 warmteovergangsweerstand binnnen. Dit zou in totaal:
3.82 W/m²k opleveren. Mogelijk zit ik er volkomen naast????

Dankbaar voor alle antwoorden en beleefde groeten,

Lex

Reacties

 

Beste,

Gelieve hierbij een antwoord te vinden op uw vragen.

Ik zou graag nog wel even vermelden dat hier materialen zaken verweten wordt die niet kloppen en berekeningen worden gegeven die gebaseerd zijn op onjuiste informatie. Ik hoop dat dit op deze manier een beetje rechtgezet kan worden.

Vraag 1: Spouwdikte 1 cm tussen cellenbetonpanelen?

De spouw tussen de cellenbetonpanelen zal bepaald worden door de benodigde spatie voor de montage. Meer informatie mbt de plaatsing, geplaatste structuur, .. is gewenst om hierop een correct antwoord op te geven.

 

Vraag 2: Dampscherm in de buitenmuur?

Voor de buitenmuur dient geen dampscherm te worden voorzien.

Vraag 3: Wat wil ademend zeggen? Hoe moet ik hiermee rekening houden voor mijn buitenmuur?

Met een ademend materiaal wordt bedoeld dat een materiaal dampopen is. Voor oa buitenmuren wordt bijgevolg aangeraden om geen dampdichte afwerking aanbrengen, want deze belemmerd de dampdiffusie.

 

Vraag 4: Waar breng ik een dampscherm aan voor de dakconstructie?

Voor de dakconstructie wordt een dampscherm geplaatst tussen de cellenbetonpanelen en de isolatie cfr een klassieke dakconstructie.

Vraag 5: Berekening U-waarde?

U meldt dat cellenbetonpanelen niet voldoende isolerend zou zijn, maar er wordt een foute lambda waarde gehanteerd voor de berekening van de totale muurconstructie. U geeft een lambda waarde op van 0.50 W/mK voor de cellenbetonpanelen. Ik heb geen idee van waar deze afkomstig is. In ieder geval is ze zeker niet van toepassing voor cellenbeton.

Bijkomend wordt niet aangegeven over welke densiteit van de cellenbetonpanelen we spreken. Elke densiteit van cellenbeton heeft een bepaalde lambda-waarde.

Hier volgt de berekening. Voor de eenvoud is hier niet rekening gehouden met de niet geventileerde spouw tussen de 2 cellenbetonpanelen (veronderstelling densiteit C3/450).

R = 0.13m²K/W + 0.40m / 0.12W/mK + 0.10m / 0.028W/mK + 0.012m / 1.55 W/mK + 0.04 = 7.08 m²K/W => U = 0.14 W/m²K

 

Hopelijk is dit een duidelijk antwoord op uw vragen. U kan steeds contact opnemen met de Technische Dienst van Xella BE voor bijkomende vragen.

Met vriendelijke groeten,

 

Tom Anthoni

Dag Tom,

 

Hartelijk dank voor al de duidelijke antwoorden.  Het is mij nu allemaal heel wat duidelijker geworden.

Voor de wandplaten heb ik de lambda waarde gebruikt die Xella weergeeft op pagina 28 van het document: op de site: http://www.xella.be/nl/docs/P1_Hebel_wandplaten.pdf.    Als ik het goed interpreteer schrijft Xella hier dat de Lambda waarde voor wandplaten met een dikte van 200 mm voor het type platen: CC 3/500,  0.52   U (W/m2K) bedraagt.  Niet denderend, als ik dit juist geïnterpreteerd heb.  Ik hoop dat ik hier fout zit.   Mocht ik hier fout zitten, kan je mij dan melden waar ik de correcte lambda waarde kan vinden?

 

 

 

lex

je zit er inderdaad compleet naast.

de link werkt niet, maar als er een dikte wordt aangegeven, vermoed ik dat het over de R-waarde of de U-waarde gaat, niet de lambdawaarde. CC 3/500, 0.52 U (W/m2K), ik neem aan dat je de gegevens wat door elkaar gehaald hebt, en het U = 0.52 W/m²K moet zijn. als je dus 2 zulke platen hebt en 10 cm EPS, zit je niet zo slecht.

U 0.52 kom ik op een R-waarde van 1.75. als je dus twee platen van 20 cm hebt kom je op een U-waarde van 0.25 W/m²K zonder rekening te houden met de spouw en de crepie. vertrekkende van een U-waarde 0.52 W/m²K kom ik uit op een lambdawaarde van 0.114 W/mK.

dampscherm is m.i. wel nodig, maar een doorlopende gipsbezetting bv zal al volstaan, want de XPS is vrij dampdicht, en de crepie, al naargelang de gekozen soort, ook. in zoverre spreek tom zichzelf ook tegen, antwoord 2: geen dampscherm, antwoord 3: wel dampscherm, aangezien XPS redelijk dampdicht is (mu-waarde 100 of meer, dus 100 keer dampdichter dan bv minerale wol, cellulose etc. vreemd is wel dat ie voor een dak met PIR (mu-waarde vergelijkbaar met XPS) wel een dampscherm voorschrijft, dat laatste terecht overigens.

verder kloppen sommige beweringen van xella niet, ytong (of cellenbeton in het algemeen) b.v. ademt niet, enkel levende wezens ademen. ik begrijp niet dat zulke firma's er toch steeds weer in slagen verkeerde begrippen te hanteren. eigenlijk is dat ergerlijk en zou je beter van hen verwachten.

benieuwd hoe de technische dienst van xella hierover denkt!

hans d

Beste,

De opgegeven waarde in de documentatie van 0.52 W/m²K is een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). Dit is niet hetzelfde als de lambda-waarde (W/mK) van een materiaal. De maximale U-waarde in Vlaanderen voor buitenmuren in de woningbouw is sinds januari 2012 verlaagt naar 0.32 W/m²K. Een bijkomende isolatie is, zoals reeds voorzien, in dit geval vereist.

Hieronder vindt u de link naar het hoofdstuk waarin de lambda-waarden voor de verschillende densiteiten worden vermeld.

http://www.xella.be/nl/docs/PO_Hebel_algemeen.pdf

 

Met vriendelijke groeten,

 

Tom Anthoni  

Als er dan toch 2 wanden komen, waarom zit de isolatie daar niet tussen? Dan is de isolatie toch beter beschermd.

Nog een vraagje aansluitend. Bij ons moet de gemeenschappelijke muur in cellenbeton (of in gewone snelbouwsteen) gebouwd worden. De rest van de woning zouden we in houtskelet bouwen. Bestaat er dan een gevaar op barsten doordat de verschillende materialen zich verschillend uitzetten, of moet ik me daar geen zorgen om maken?

Als er dan toch 2 wanden komen, waarom zit de isolatie daar niet tussen? Dan is de isolatie toch beter beschermd.

Nog een vraagje aansluitend. Bij ons moet de gemeenschappelijke muur in cellenbeton (of in gewone snelbouwsteen) gebouwd worden. De rest van de woning zouden we in houtskelet bouwen. Bestaat er dan een gevaar op barsten doordat de verschillende materialen zich verschillend uitzetten, of moet ik me daar geen zorgen om maken?

Ondertussen voel ik mij al een heel stuk beter, ik zat er inderdaad ver naast met de lamba waarden.  Voor de vloer-, dak- en wandplaten zou dat bij ons op 0.15 komen.

Aanvankelijk was onze keuze de isolatie tussen de panelen te steken (dit hadden wij ook liever gehad).  Achteraf hebben we dit gewijzigd om volgende redenen:

- achters niet aan onze woning is een balkon en een oversteek bestaande uit kolommen en balken in beton. De combinatie cellenbeton en beton ideaal om crepie op te zetten (zo blijkt).  Nu worden alle buitenmuren xps, dit geeft overal dezelfde materialen

- cellenbetonwanden zijn geen dragende contructie.  Onze woning bevat behoorlijk wat open ruimten waar metalen balken de draaggkracht van de welfsels opvangen.  Deze HEA - HEB balken steunen op betonnen kolommen.  De constructie is als volgt: rondom staan betonnen kolommen.  Tussen deze kolommen komen hebel panelen die met ankerrails aan de kolommen bevestigd worden.  Dit zijn dus infeite de binnenmuren.  Aan de buitenkant tegen de kolommen komen nogmaals Hebel panelen met ankerrails bevestigt aan de kolommen.  Daartegen XPS.  Op deze manier worden ook alle koude bruggen weggewerkt.

Indien ik grote zekerheid heb dat bezetten met crepie geen probleem is tussen aansluitpunten beton en hebel, dat zou ik er zeker voor kiezen de isolatie tussen de twee hebel-panelen te steken.

 

Graag wens ik bij deze mijn waardering uit te spreken voor de opbouw van deze site.  Het was de eerste keer dat ik een bezoek aan deze site bracht.  Ook mijn waardering voor de antwoorden die ik kreeg.  Direkt, to the point.

 

Met vriendelijke groet,

 

Lex

 

 

Lex,

Als ik het goed begrijp ga jij pleisteren op de xps platen.

Ben je daar zeker van? heb je daar al offertes en plaatsers voor?

Zou je mij deze dan eens willen doormailen.

Ikzelf heb daar ook al geruime tijd achter gezocht maar owel hebben ze het niet in hun gamma ofwel is het belachelijk duur.

 

 

Dag Chris,

 

Veel bezetters hebben dit wel in hun aanbod.  Het is inderdaad vrij duur.  Onlangs bracht ik een bezoek aan de bouw en renovatiebeurs te Hasselt en heb daar contact gehad met iemand die dit deed.  Morgen ga ik contact met hem opnemen en een prijsofferte laten maken.  Temeer daar ik ook graag een antwoord kreeg op bovenstaande problemen (crepie op beton en ytong).

Ik heb ongeveer een idee van de prijs, het zal rond de 100 Euro per m² komen.

Je weet wellicht dat het ook kan op EPS, is iets minder duur, maar heeft een lagere isolatiewaarde voor dezelfde dikte.

Indien ik meer gegevens heb post ik die wel.

Groeten,

 

Lex

 

 

Lex,

Beste Xps = lambda 0,029 (Nu ken ik geen enkele firma die deze plaat in zijn gamma heeft) De meeste hebben xps pleister platen met lambda 0,035

Eps = lambda 0,032 (eps met grafiet dit zijn de grijze platen)

Als het je te doen is voor de betere isolatiewaarde dan zal je jammer genoeg bij PUR/PIR uitkomen de plaatsers/fabrikanten zeggen steeds dat dit voor 10cm goedkoper is als xps.

Nu vrees ik eerlijk gezegd dat 100€ de vierkante meter voor 10cm XPS toch zeer optimistisch is. dat is eerder een gemiddelde prijs voor 10 cm witte eps (lambda 0,040) (+ pleisterwerk natuurlijk)

Verder vertelde een plaatser mij dat xps harder is  dus minder kan meewerken waardoor meer kans op scheuren. Nu waarschijnlijk verteld hij dit omdat hij dit niet graag plaatst of in zijn gamma heeft want ik heb dit nog nergens anders terug gevonden.

Wat betreft pleisteren op beton en ytong denk ik dat ze altijd gaan adviseren om eerste een isolatieplaat te plaatsen die op zijn beurt de zettingen dan kan opvangen zodat hier niks van te merken is in het pleisterwerk.

zou u zo vriendelijk willen zijn om de naam van de firma naar mij door te mailen (chris.schoofs@pandora.be) dan kan  ik ook eens contact met hen nemen wat betreft de xps isolatie.

mvg

Chris

Dag Chris,

 

Inderdaad ik vermoed ook dat 100 Euro de prijs is voor EPS.  Op de beurs in Hasselt was ook een PIR- isolatie aanwezig, deze bevatte een harslaag, speciaal ontworpen om crepie op te zetten.

Ik ga u de gegevens van de firma doormailen, even zoeken tussen mijn papieren, ik meen dat het een firma uit Zonhoven is.

 

Groeten,

Lex