Warmtepomp water water zonder glycol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er iemand die weet of er mogelijkheden zijn om bij een warmtepomp water water met BEO veld geen glycol te gebruiken?

Reacties

 Ruben , 

 

Wat is 'BEO  veld'?

 

Walter

weet ook niet wat een BEO veld is, maar zonder glycol lijkt mij in ons klimaat in elk geval niet aangewezen.

Boorgat Energie Opslag

wordt denk ik alleen gebruikt bij grote projecten zoals een ziekenhuis of een bankhoofdkantoor, met 10tallen tot 100den sondes vaak meer dan 100 meter diep. In dat geval beantwoordt een studiebureau uw vraag.

Bij een woning met sondes van bescheidener aantal en bescheidener diepte zou ik het niet wagen zonder een koelmiddel dat niet stolt vanaf 0°

Je kan probleemloos water in je systeem steken, maar dan moet het fatsoenlijk beveiligd worden. Een aquastaat die ingesteld is op 4 a 5 graden en een flowswitch. Als één van beide veiligheden in werking gaat, moet de compressor stilvallen. Maar die minimumtemperatuur impliceert wel dat je minder warmte aan de boringen kan ontrekken.

BEO veld staat voor Boorgat Energie Opslag dus ik vermoed hier meer gekend onder BWW

 

lacroix

dus eigenlijk gaat het niet.  want je kan dat op die manier wel beveiligen, maar als je genoeg warmte wil zal je de installatie behoorlijk moeten overdimensioneren.  en in een heel strenge kpoude winter, zou je dan toch nog in de knoei kunnen komen.  zeker met sondes zijn t° van 2 a 3° niet uitzonderlijk, en dan heb je niet veel marge meer.  met water ligt dat anders, daar zal je t° van eerder 5 a 10° hebben, naargelang de diepte, maar dan is er sowieso van glycol geen sprake.

nee, boorenergieopslag is zowat het tegenovergestelde.  met een BWW ga je vooral warmte onttrekken, niet opslaan.

wij hebben een warmtepomp water water toevoerput en retour put .

verwarmde opervlakte 200 vierkante meter . draait ongeveer 13 uur bij - 15

wij hebben een warmtepomp water water toevoerput en retour put .

verwarmde opervlakte 200 vierkante meter . draait ongeveer 13 uur bij - 15

Amaai dat is een slechte dimensioneren; Bij die temperatuur zou ze 24 uur op 24 uur moeten draaien.Ik denk ook niet dat het ooit al eens 24 uur aan een stuk -15°C is geweest. Walter

Hans,

 Het kan, maar wordt inderdaad  niet gedaan. Ik heb wel weet van een installatie die met water werkt (in een gesloten systeem), maar die is daar dan ook op uitgerekend. Realistisch is het inderdaad niet. Er is eigenlijk ook geen reden om er water in te steken. Er zijn niet giftige alternatieven voor glycol beschikbaar.

blijkbaar is mijn  huis veel beter geisoleerd

 Hoezo?  Toen de warmtepomp geplaatst was wisten ze nog  niet hoeveel isolatie er in de woning zou komen?  Dat lijkt me gek.  Ik denk dat er vooral slecht gerekend is, waardoor jij ongeveer dubbel zoveel betaald hebt voor je boringen dan nodig.  

Walter