Boilers & Legionella

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik zit met de volgende vraag. Legionella groeit sterk bij temperaturen van 25-45°C, tussen 50-70°C sterft de bacterie af. Wat is nu juist de bedoeling binnen boilertoepassingen?

1-De temperatuur continue tussen 50-70°C houden.
2-De boiler voor een bepaalde periode op deze temperatuur houden.

Wanneer meerdere personen zich achtereenvolgens douchen gaat de afname temperatuur uiteindelijk toch ook geen 50-70°C zijn?

Waarom ik dit precies wil weten:

Ik zou eventueel een boiler willen (bij)verwarmen met de opbrengst van een PV-installatie. Dit zou ik op twee manieren kunnen dien(een primaire warmtebron heb ik altijd nodig).

1-Via een primaire bron de boiler altijd tussen de 50-70°C houden en de temperatuur verhogen door zonne-opbrengst
2-Bij een kleine boiler, de boiler eerst voeden met elektrische overschotten(i.p.v. terugsturen naar het net) en net voor men wilt gebruik maken van de douche bijstoken met een condensatieketel tot 50-70°C.

(Ik breng geen financiële investeringskosten in rekening maar vroeg me gewoon af of de tweede optie ook mogelijk is)

Bij voorbaat dank,

EnergyRooky

Reacties

Probleem kortsluiten door een buffer/boiler te nemen met een tapspiraal ?

 

http://www.nvvk.info/stream/nvvkinfo0823

citaat: "Duidelijk wil ik er de nadruk op leggen, dat het gevaar uitsluitend uitgaat van het op voorraad hebben van water bij een temperatuur tussen 25 °C en 50 °C (dat kan ook een leidingsysteem zijn!). Er zijn ook systemen met een tapspiraal, waarbij het koude tapwater in korte tijd naar een bepaalde temperatuur (mag lager dan 60 °C zijn) wordt verwarmd en onmiddellijk tot binnen een uur wordt verbruikt. Van deze systemen is nauwelijks gevaar te verwachten. "

 

G

Hoi,

Je eerste punten zijn juist, maar je moet beseffen dat legionella een bacterie die alleen maar gevaarlijk is wanneer deze wordt ingeademd (het veroorzaakt longontsteking) én dat deze de kans moet krijgen om te kweken. Jaccuzi's zijn hierin een probleem, douches ook nog, maar veel minder dan vroeger.

Nu moet die bacterie ook de kans hebben om te groeien, dit gebeurd bij temperaturen vanaf 25 tot 45 graden en in stilstaand water, liefst nog waar vervuiling in de bodem van een vat of leiding ligt zodat ze genoeg oppervlakte hebben om een biofilm te kunnen aanleggen.

Als je een volledige boiler 1x per dag tot 60 graden (5 minuten op 60 graden overleeft de legionella bacterie niet) brengt, is deze ontsmet en moet je je geen zorgen maken over lagere temperaturen. Zelfs 1x per week is eigenlijk al genoeg.

 

Om echt supersafe te zitten is een boiler met doorstromer (zoals eerder gezegd) of een Friwa (veel gebruikt in ziekenhuizen) de beste oplossing. Hierin wordt het water pas verwarmd vlak voor gebruik en is er geen kans voor de legionella bacterie om te kweken.

 

Dus:

  • controleren of je boiler effectief die 60 graden kan halen (oude boilers met verkalkte warmtewisselaars of elektrische elementen willen hierop het wel eens laten afweten)
  • zorgen dat je boiler regelmatig de 60 graden haalt
  • kijken of je geen oeroude sanitaire leidingen (galva) hebt, waarin frut verzamelt waarin de bacterien het wel leuk vinden.
  • kijken of er nergens doodlopende leidingen zijn, waarin ook frut kan verzamelen en de bacterien een thuis vinden.

 

En nu terug naar m'n boterham ;)

Inderdaad,

 

Ook ik heb een friswaterstation (Wagner)

 

Het tapwater wordt dus pas opgewarmd op het moment dat het verbruikt word.

Dit gebeurt via een warmtewisselaar waarvan de primaire kring door boilerwater opgewarmd word.

 

Het grootste voordeel vind ik dat het grootste deel van de tijd helemaal geen naverwarming nodig is. (wij passen ook ons warmwaterverbruik aan aan de voorrraad warm water)

 

We kunnen nog comfortabel douchen bij boilertemperatuur van 38°

 

Dirk

fre

toch 1 bedenking, je mag dan nog je boiler proberen legionellavrij te krijgen (wat volgens wat ik gelezen en geleerd heb helemaal niet lukt met 5 min. op 60°) , de rest van je installatie krijg je op die manier niet ontsmet, en dus is het maar een halve maatregel.  als je echt zeker wil zijn moet je je volledige leidingsysteem mee spoelen, en dat doet niemand, de meeste installaties zijn daar ook helemaal niet geschikt voor.

 

Hoi, legionella overleeft zeer zeker water op 60 graden niet langer dan 5 minuten (ik zei dit er ook bij om het duidelijk te maken dat je de boiler niet constant op 60 *moet* houden), de bacterie begint al te sterven vanaf 50 graden, dus een boilervat dat op 50 graden wordt gehouden is ook al (min of meer) safe.

Over die leidingen, daarom ook mijn uitleg over die frut in de leidingen, doodlopende leidingen, etc... Ook koelt een warmwater leiding af  wanneer er geen warm water wordt gebruikt...

Hans

Terechte opmerking. 5min op 60°C is zeker niet voldoende en opletten in de volledige installatie.

Als de temperatuur in de leidingen snel onder 25°C zakt geen probleem, maar circulatiesystemen moeten gans op voldoende hoge temperatuur gebracht worden. (ook de moeilijke "dode" eindjes)

Fre

5 min 60°C is totaal onvoldoende, de legionella bacterie gaat dit vlot overleven.. Ik hoop dat je zo geen installaties opzet.

Ik zou zo ook zo geen advies geven, het kan mensenlevens kosten.

Hoi,

 

Volgens de WHO (toch een organisatie die niet zomaar iets verklaart...) sterft bij een temperatuur van 60 graden C op 2 minuten 90% van een kolonie legionella bacteriën.

Zie http://www.who.int/water_sanitation_health/emerging/legionella.pdf , pagina 30, sectie 2.2.1, 2e paragraaf, 2e regel.

 

Edit: even nog ter verduidelijking, in het WHO document wordt gesproken over een "Decimal reduction time", dit is dus de tijd om een kolonieomvang tot 1/10e te doen afnemen. Dus, stel een kolonie is 100%, na 2 minuten nog 10%, na 4 minuten nog 1%, na 6 minuten nog 0,1%, etc. En dit is nog zonder rekening te houden met de transients... En nee, natuurlijk zet je zo geen installatie op, nogmaals, het was gewoon om een punt te maken. Ik wou slechts hiermee aantonen dat een boiler die zelfs op 50 graden wordt gehouden (niet aangeraden), eigenlijk ook veilig is, zolang je maar 100% zeker bent dat die 50 graden ook écht 50 graden is.

Want zakt de temperatuur, dan krijgen die bacteriën meer kansen om zich te delen, maar het heeft allemaal tijd nodig...

 

Graag even gemeld dat ik alleen advies geef over zaken die ik grondig ken en over feiten waarvan ik zeker (nota: "falen is menselijk") ben. Ik kan mijn opvattingen over dit soort zaken zeker substantiëren, als punt van persoonlijke trots. (en als ik het niet kan zoek ik het op).

 

Bon, goed weekend, ik steek de gsm terug weg en ga terug naar mijn gezelschap want ik wordt hier maar raar bekeken ;)

Ik weet dat dit volledig buiten de kwestie is, maar uw boiler opwarmen met de opbrengst van uw PV is een beetje vloeken in de kerk hier op ecobouwers hé ;-). Om een boiler op te warmen heb je collectoren. Elektrisch verwarmen is zonde.

Dag Fre,

Waar haal je de info dan precies uit dat document? Ik vind enkel terug dat je de temperatuur juist wel altijd boven de 50°C moet houden. Misschien kijk ik op de verkeerde plaats?

De info die ik terugvind staat op pagina 66.

 

Mvg,

 

EnergyRooky

Fre

Ik vind het tof dat je zelf je ongelijk toegeeft, maar het ware beter dat je het opzocht voordat je je eerste bericht plaatst.

Hoi,

 

In dat document, op pagina 30, sectie 2.2.1, 2de paragraaf staat "Strains of L. pneumophila have been shown to have a decimal reduction time (D) of 80–124 minutes at 50 ºC, and of 2 minutes at 60 ºC"

Nu staat er ook dat ze in water tot 66 graden legionella bacteriën al hebben teruggevonden, maar dit is echt uitzonderlijk. Ik weet uit ervaring dat in grote hotelketens ze eisen dat het water uit hun boilers vertrekt op 60-65 graden en na recirculatie moet terugkomen op min. 55 graden. Dat is natuurlijk het soort mannen dat echt paranoïde over die dingen zijn.

 

Wil je veilig zijn, gewoon onthouden:

  • Een doorstromer is het veiligste, apart (Friwa) of in de boiler zelf, maar wel kostelijk
  • Je leidingen moeten proper zijn en geen doodlopende eindjes hebben.
  • Je boiler moet minstens 1x per week (1x per dag is beter, wordt normaal ook voorgeschreven door onze lieve overheid dachtik) toch wel de 60 graden halen voor een korte periode (min. 5 minuten effectief op 60 graden), waarbij ook de recirculatie als die aanwezig is, moet aanstaan om het water daarin ook te ontsmetten. Hoger is altijd wel beter, legionella sterft quasi instantaan bij 70 graden, maar dit past bijna niemand toe.
  • Zeker zijn dat je boiler ook effectief de ingestelde temperatuur haalt, thermostaten zijn niet altijd de meest precieze instrumenten en bij oudere boilers kan een verkalkte warmtewisselaar of elektrisch element er ook voor zorgen dat ze hun ingestelde temperatuur niet halen.
  • Oude boilers (> 10 - 20 jaar) vervangen, zeker bij mensen die een eigen put hebben, deze hebben dan al een flinke hoop frut verzameld waarin die bacteriën het goed toeven vinden.

grts & succes