Zonneboiler efficient wanneer op het westen gericht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Door de ligging van mijn dak en constructie van mijn huis zou ik een zonneboiler kunnen leggen, maar dan een 5 of 10 graden weg van het westen richting noorden.
Is dit efficient / zinvol om dit te doen ?
Het gaat me niet zozeer om het financiele (als doornsee tweeverdiener heb je toch geen recht op premies), wel om het rendement, of moet ik dan de installatie zo zwaar overdimensioneren dat dit geen zin meer heeft?
De bedoeling is eigenlijk mijn gasverbruik (lees energieverbruik) sterk te reduceren.

Tom

Reacties

 Tom,

als je dak naar het westen gericht is (of zelfs NWW), dan heb je ongetwijfeld een grote zuidmuur?

Dan denk ik dat je je zonneboiler beter vertikaal op de zuidmuur plaatst...

veel succes

 Patrick,

Bedankt voor de respons, maar helaas heb ik geen zuidermuur.
ik heb een half open bebouwing waarvan de grootste gevel naar het N ligt.

Op het oostendak liggen pv panelen die geplaatst zijn in 2007. 

Maw, ik heb alleen nog het westendak over.
Eventueel bestaat een mogelijkheid dat ik een konstruktie plaats in de tuin, maar achter mijn woning, dat lijkt me echter niet zo interressant omdat ik dan wss wel last ga hebben van de schaduw van mijn woning.
Dan zou ik echter wel 100% op het zuiden kunnen plaatsen (moet ik dan wel afspreken met de buren).

 

Tom

Je kan heatpipes nemen. Die kunnen individueel gedraaid worden, waardoor ze eigenlijk zuidwest komen te liggen.

... alternatief een boiler-warmtepomp

 

http://www.buderus.be/?language=1&page_id=3443

of

 

http://www.junkers.be/ProductGroupDetail.aspx?GroupID=5

 

Heel goede ervaringen mee ...

Tumkie,

Een boiler wp kost bijna evenveel als een zonneboiler. Maar een wp boiler verbruikt nog altijd behoorlijk electriciteit  (COP is meestal rond de 3), terwijl een solarboiler rond de 50 watt zal verbruiken. En het vermogen van een wp boiler is beperkt, wat problemen kan geven met comfort. Eigenlijk zijn de warmtepompboilers dure ondingen, op alle gebied.

 Lacroix,

Bedankt voor de verwijzing naar heatpipes, idd, daar moet ik mss is naar kijken volgende week op batibouw.

Een WP pomp boiler wil ikzelf ook niet. Heb PV panelen liggen en de huidige 1000KW (moet meer worden de volgende jaren) overschot gaat naar mijn WP installatie voor het verwarmen.
Ik wil mijn elektriciteitsgebruik niet laten ontsporen, de 6500kw van vandaag is al meer dan genoeg, integendeel ik wil dit nog verder naar beneden drijven, pv panelen of niet.

 

Tom

tom

je kan je panelen ook op het westdak plaatsen en kantelen naar het zuiden, werkt perfect.  het moet dan wel opbouw zin.  hier zie je dat niet zoveel, maar in oosterijk is dat schering en inslag.

en wat de warmtepompboiler betreft heb je gelijk, dat is echt geen ernstig alternatief voor een zonneboiler.

batibouw?  daar vind je vooral de grote jongens met standaardoplossingen vrees ik, en in 99% van de gevallen is zonneboiler dan nog een bijproduct. 

 

tumkie

dat is toch geen ernstig alternatief voor een zonneboiler?  terwijl zonneboilers echt wel behoorlijk werken.

... boiler-warmtepompen werken echt goed hoor . Kostprijs afhankelijk van model tussen €2200 en 2800 bruto  voor een heel jaar opbrengst !

Hebben er nu al verschillende staan en in de koude periodes geen problemen gehad met warm water ( lucht van buitenaf tot -10°C ) .

Stroomverbruik in de koudepeiode ( ZONDER electrische weerstand ! ) = 25KW/h per week .

  

tumkie

ik geloof best dat je WP goed werkt, maar dat neemt niet weg dat het toch elektrisch water verwarmen is en het absoluut niks te maken heeft met orientatie van zonnecollectoren.  de vraag ging over zonnecollectoren, dus laten we bij de vraag blijven. 

 Hans,

 

Ik was eventueel aan ruvisol of viessmann (alhoewel ik niet tevreden ben van mijn ketel) aan het denken of zo, maar ik sta open voor suggesties.

Dit hoeft niet hier, maar vial PM is dit altijd welkom.

Ik heb geen probleem een (klein) beetje meer te betalen als ik service kan evrwachten van een leverancier

Tom

 Thomas,

eem zonneboiler/warmtepomp combinatie is een goed alternatief

Zeggen de warmtepompboilerverkopers... Kan je wat praktijkcijfers voorleggen om dat te onderbouwen? 

ik  ben ook niet niet zo overtuigd van de combinatie warmtepompboiler-thermisch zon.  of je boilerconcept moet heel goed doordacht zijn.

 

 

 HANS

 

JE HEBT HET OVER EEN WARMTEPOMPBOILER, MAAR HET IS EEN ZONNEBOILER/ WARMTEPOMP COMBINATIE 

wat de werking en opbrengst van een zonneboiler vlak of met heatpipes hoef ik hier niet te vertellen. de warmtepomp dient als

standby in de wintermaanden . ik heb een goed geisoleerd huis en de warmtepomp gebruikt 3 KW per dag in de voorbije koude weken.

ik heb de zonneboiler in een aparte ruimte staan in mijn huis waar het nooit kouder is dan 10-15° met een afvoer naar buiten, en rooster in het gebouw voor extra lucht, wat bijna niet veel voorkomt omdat de warmtepomp weinig draait. dus in de winterdagen heb ik ook een hoog COP. Ik werk helemaal zonder gas of mazout. Ik werk met aluminium radiatoren , in dit systeem zit 65 ltr water voor mijn huis te verwarmen.

jan

dat speelt geen enkele rol of het een WP of WP-boiler is, want de principes zijn hetzelfde, je verwarmt in beide gevallen met een WP een boiler of een buffervat op, en mijn antwoord blijft dus hetzelfde.  

maar waarom heb je voor je zonneboiler een afvoer naar buiten???  natuurlijk heb je een hoge COP, je gebruikt lucht die je eerst verwarmd hebt.  daar hebben we onlangs nog een discussie over gehad.

Jan, Thomas heeft al een recente ketel, dus een WP is niet van toepassing. En als je je installatie's uitvoerd zoals het schema op je site, wordt het een complete ramp. Je solar staat er meestal voor Pietsnot, je WP sluit je zo niet aan op een combiboiler, en verwarming op combiboiler gaat niet over spiraal. Is geen enkele reden voor. Als je een schema tekent (al is het maar een principeschema), zorg dan dat het ergens op lijkt en principieel juist is.

En als ik je verhaal goed begrijp heb je een woning die het pasieve voorbij is. Met 3 Kwh en  buitentemperaturen onder -10 je huis verwarmen met een wp op afvoerlucht is voor mij ongeloofwaardig. Graag wat verduidelijking over het systeem.

 Allen, 

Bedankt voor jullie advies, maar een wp boiler zie ik echt niet zitten.
Ok, het is goedkoper, en ik kan nog bijna 3.5KW aan PV panelen bijleggen, maar ben zeer wantrouwig naar ons freya en de electrabrols van deze wereld..
Ze is (zijn) zeker plannen aan het smeden en ziet een potentiele melkkoe in de pv houders met oa de slimme meters.
Als het allen transportkosten zijn op de gebruikte energie, dan heb ik hier absoluut geen problemen mee en denk dat dit trouwens fair is ook.
Als er nog andere dingen boven water komen zoals bv maandelijkse afrekeningen dan worden we gewoon bestolen.

Ik voel me nu al bedrogen als pv paneel bezitter en wordt langs alle kanten vies bekeken.
Maw, als ik nu nog iets leg wil ik onafhankelijk zijn van externe energiebronnen of anderen die er een melkkoe van willen maken.
Wat de donkere periodes betreft, ik kan dan mijn Cv ketel (vitodens 300) gebruiken om mijn warm water te maken.
Dat lijkt me nog altijd efficienter dan een WP boiler.
Mijn Wp voor het verwarmen kan je ook inefficient noemen als je wilt, anderzijds, door anders gaan te verwarmen heb ik mijn energie om te evrwarmen met ong 50% terug gebracht. Vorig jaar was het 2000m³ gas en 6000KW elektriciteit, van oktober tot nu heb ik 600m³ gas verbruikt en 2300 KW elektriciteit (netto vlgs meter), als ik dit doortrek kom ik op 1000m³ gast en 7000KW elektriciteit, maw dat is al een hele verbetering.

Verder isoleren en minder elektriciteitsverbruik door oa inzetten van ledverlichting staat dit jaar nog op het programma, maw dat hoop ik tegen volgende winter te gebruiken om nog minder gas/elektriciteit te verbruiken.

 

Thomas

jan

inderdaad, 't is zoals ik ook al schreef;: << of je boilerconcept moet heel goed doordacht zijn. >>  en dat is hier duidelijk niet het geval.  de zon wordt hier misschien buiten het stookseizoen nuttig gebruikt, tenminste als dan de WP wordt uitgezet.

nog een paar bedenkingen:

de flow van de zon staat omgekeerd (tenzijn het de bedoeling is de panelen te verwarmen)

de sensor T1 staat op de koude kant van de collector

expansievat, circulatiepomp e.a.  voor de cv staat er niet op, maar ik neem aan dat dat een vergetelheid is

het onderste deel van de boiler wordt lijkt mij nooit benut en de snesor zit lager dan de retour.

verder spreek je over een waterpomp, maar ik dahc trdsat het een lucht/waterWP is, en gheen water/water, aan de beelden te zien

misschien zou je beter eerst je schema eens goed nakijken voor je het op je website plaatst, want dat maakt je nu niet erg geloofwaardig.

 

 sorry hans,

 

ik heb de warmtepomp in het bijgebouw staan met afvoer naar buiten,  het bijgebouw is gebouwd met sandwichpanelen van 100 mm

panelen met een hoge isolatiewaarde , dus zonder verwarming is het daar altijd behaaglijk, en mijn vrouw wast en strijkt daar.

wij sturen ons systeem aan met meerdere sensor punten op het vat en de controller kan tot 4 pompen aansturen. Hans je bent altijd welkom in onze toonzaal en op adressen te kijken hoe het systeem werkt, en je wantrouwen weg te nemen. we zijn in 2008 gestart met het systeem te ontwikkelen en sinds juli 2011 op de markt, wij hebben met collega´s die ook wantrouwend waren 2 jaar getest en daarna met de verkoop begonnen. Ik ben koeltechnieker en heb de warmtepomp met een wilo warmtepomp voorzien zodat de klanten met zelfbouw alleen de in en outlet moeten aansluiten en geen koeltechnische verrichtingen hoeven te doen of te laten doen, wat soms heel veel geld kan kosten, zoals U zelf ook wel weet.

wij hebben gekozen voor de kleine warmtepomp met PANASONIC compressor en met compressors boven de 10 Kw COPELAND

 de warmtepomp staat 7-8 maanden per jaar uit, en de tekeningen zijn niet correct, wordt aangewerkt wij werken met 6 sensoren op ons systeem

jan

ik moet niet komen zien om te weten dat het systeem nooit efficiënt kan werken zoals het op je schema staat.  je kan hooguit m'n wantrouwen deels wegnemen met een correct schema, er staan trouwens nog fouten in, maar ik wou niet pietluttig of langdradig worden.

iedereen mag hier input geven op vragen gesteld door deelnemers. maar ecobouwers is niet bedoeld om aktieve reclame te maken, met de link naar je website moet je het doen, de rest wordt niet op prijs gesteld. terwijl jou reactie eigenlijk pure reclame is, inclusief uitnodigngen etc.   terwijl je hele verhaal ook absoluut niks te maken heeft met de vraag van de starter van deze draad. en dus twee keer ongepast.

p.s.  een waterpomp is een pomp die water oppompt, zoals gebruikt wordt om regenwater op te pompen of bij putboringen vooer warmtepompen.  en ik ver moed dat jij een circulator of een circulatiepomp bedoeld.  tussen beide is er een enorm groot verschil, een klassieke circulatiepomp zoals de wilo die jij gebruikt heeft een opvoerhoogte van hooguit 5m bij een debiet van 1 m³/h, een waterpomp meer dan 40m voor 1m³/h.  er is dus een heel verschil tussen beide.

 

 "Kostprijs afhankelijk van model tussen €2200 en 2800 bruto  voor een heel jaar opbrengst !"

Wauw: een heel jaar opbrengst!! En ik heb dat niet in huis??

Ik wil ook een Singer naaimachien.

Of bedoel je dat ik minder ga verbruiken en dat er toch geen opbrengst is?  Dus toch enkel verkooppraat?

Walter

Jan, ik ben nog altijd benieuwd naar je antwoord!

meer sensoren staan niet altijd borg voor een betere werking hoor!

(gebroken link verwijderd door admin, 8/3/2017) 

hierbij de schemas van onze uitgebreide controller

 Beste Lacroix,

hierbij mijn reactie op de weinig Kw gebruik per dag voor sanitair warm water en laag energie verwarming. ik werk in hoofdzaak op de dag met de warmtepomp afhankelijk van wat de zonneboiler doet. ik heb in mijn systeem een 3e coil laten plaatsen voor de CV houtkachel die in de avond de ketel verwarmt.

en de 30 systemen die je met deze controller kunt aansturen zie hieronder.

(gebroken link verwijderd door admin, 8/3/2017)

 

ik ook.  want wat in de handleiding van die controller staat kan je nauwelijks een hydraulisch schema noemen.

 Hans,

ik denk dat U en Lacroi de schema`s wel (en willen) begrijpen, maar het systeem werkt werkelijk perfect en energie zuinig , dus met dit systeem kunt U de trui uit doen in de winter, en je gas of mazout de deur uitdoen. En dat je het nauwelijks een hydraulislisch schema kunt noemen ( mag ik ook nog iets voor mezelf houden. En wat betreft de prijzen , dit zijn eerlijke werkelijke prijzen. als ik iets voor € 50,00 koopt hoef ik er niet het 10 voudige voor te hebben. zo zit die handel in elkaar, nu de subsidies weg zijn , kunnen de prijzen wel omlaag.

jan

hoe kunnen wij nu een schema begrijpen waar niks op staat?  of ken jij geen hydraulische schema's?

maar 't is nu welletjes geweest, reclame hoort niet thuis op ecobouwers, en meer is het niet, veel blabla, maar niks serieus.  dus ik zou nu maar ophouden, voor je helemaal niet meer geloofwaardig bent.

daarbij heeft dit alles niks meer te maken met de originele vraag.

Jan, hoe geloofwaardig kan je zijn?

Eerst beweer je dat je maar 3 Kw (moet trouwen Kwh zijn) nodig hebt, en dan komt er plotseling een houtkachel tevoorschijn?