brand gedrag open isolatie materialen NFPA test

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hier vind je een test omtrent onbeschermde isolatie in een houten roostering.
Cellulose, glaswol en PU

Nu weet je toch al zeker wat niet.

En over de giftigheid van rookgassen wordt nog niet gesproken.

Langs de andere zijde een degelijke afwerking in bv gipsvezel of gipsplaat zal zeker helpen.
Ook het gebruik in spouw of vloer toepassingen waar de kans op het direct vlamcontact lager is, zal minder ernstig zijn dan deze toepassing.

[[http://www.youtube.com/watch?v=mUPp-Ipt-Pk&feature=related]]

Reacties

 Heb deze ook al eens gezien. Hieruit blijkt toch weer dat de cellulose een zeer goed brandgedrag heeft en dat bij brand van de cellulose de boel niet extreem uit de hand loopt. Dit staat in schril contrast met de PU isolatie die een flachover bereikt na 44 sec terwijl er bij de cellulose na 15min er nog geen sprake van was.

 

Zoals je zelf aangeeft zal een gipsplaatafwerking er in de praktijk wel zijn. (alhoewel, hoeveel zolders zijn er niet geisoleerd met PUR plaaten langs de binnenkant op de spanten gevezen?) (brand als de hel!).

 

Wij hebben onlangs nog een dakbrand gehad met cellulose. Het vuur heeft zich niet echt kunnen uitbreiden, het grote probleem is wel dat je de boel helemaal moet leeg halen om zeker te zijn dat alles weg is en te kunnen nablussen. Er is dus wat breekwerk moeten gebeuren en natuurlijk samen met een hoop waterschade. Had het een ander isolatie materiaal geweest moet er niet gebroken worden want dan was het dak waarschijnlijk al weg; ;-)

ik hoop echt dat de giftigheid van de rookgassen van PUR eens aan bod komen. Het is nu amper geweten wat een viezigheid bij de verbranding van PUR vrijkomt. Waar wachten ze op ( de brandweer bv, toch echt wel betrokken partij). Waarom geen waarschuwingssymbool aan de voorgevel van huizen : 1 voor PUR, 1 voor pv, 1 voor zeer goed geïsoleerde woningen. Allemaal factoren die de manier waarop je aan brandbestrijding doet beïnvloeden.