Kan houtgaskachel als enige warmtebron bij renovatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mensen die geregeld op dit forum zitten hebben me misschien al een keer zien voorbij fietsen met mijn vragen en zouden de wenkbrauwen kunnen fronsen. Vorige week sprak ik nog over een speksteenkachel en in het verleden over een warmtepomp. Inderdaad, ik verdiep me nu al maandenlang over welk verwarmingssysteem ik in ons huis wil plaatsen en werkelijk alles is al de revue gepasseerd. Het is een afvalrace aan het worden en slechts enkele mogelijkheden blijven overeind.

Momenteel stoken we op mazout met kolenketel ui '57 (huis is ook van dat jaar) die x-jaren geleden is omgebouwd tot een mazoutketel (er is een brander tegen geschroefd) Pure antiek dus. De thermostaat moet elke morgen handmatig worden opgezet want anders slapen we 's nachts niet van het lawaai uit de stookruimte in de kelder. (lijkt alsof holle bolle gijs zijn haar is aan het drogen met een gigantische haardroger ;-)

Een lucht/water warmptepomp draagt onze voorkeur uit, maar dan willen we natuurlijk (een groot deel van) de stroom zelf gaan opwekken, maar ons dak ligt niet wenselijk voor veel panelen surplus staan er 20 meter hoge dennen (fijnsparren) rond ons huis die veel slagschaduw werpen (een kleine oppervlakte panelen zou wel kunnen mits wat kapwerk)
Nog een voordeel zijn de subsidies en een zwager die die dingen installeert, dus service ten top!

Een heel andere piste is verwarmen met hout.
Ik lees met veel interesse de draadjes hier en op andere forums over houtvergasserketels en hoeveel schoner die branden dan houtketels of houtkachels. Tegen het werk (kappen, drogen, stapelen,...) kijk ik geheel niet op, maar ik kijk wel een beetje op tegen de technische kant. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de meeste houtvergassers erg op de hoogte zijn van hun installatie en die dikwijls zelf herstellen bij stukken, ook gewoon al omdat die tak van verwarmen minder populair is en zodoende minder installateurs en professionals zijn.

Ik hoorde onlangs van houtvergasserkachels (type walltherm, powall,...) met buffervat. Een houtvergasser in de living die ook de radiatoren en het SWW verwarmt en ik was redelijk onder de indruk van de prestaties. Surplus lijkt me de kachel minder complex dan een houtvergasserketel (maar ik kan ook compleet fout zitten) Echter stel ik mij de vraag of dat systeem kan werken als enige warmtebron in een huis van 1957. Ik wil erbij vermelden dat de woning onderkelderd is en de twee verdiepen ongeveer 90 m2 elk zijn. De badkamer ga ik apart verwarmen met een kleine lucht/lucht warmtepomp om ze zo snel warm te krijgen en weer terug af te zetten bij het verlaten. (badkamer hoeft voor ons niet constant warm te zijn, vandaar)

Isoleren is een must, dat weet iedereen ondertussen. Alle (houten) ramen zijn ondertussen reeds voorzien van HR glas (1.1) en op de zoldervloer komt heel binnenkort een dikke isolatielaag (ben me nog even aan het verdiepen wat erop komt, maar het zal deftig zijn)

De houtvergasserkachel zou beneden 6 (overgedimensineerd gietijzeren) radiatoren en boven 3 (dezelfde) radiatoren moeten verwarmen. We hebben nu een elektrische boiler van 150 liter en dat volstaat.

De ideale situatie zou dan zijn; na de dagtaak het huis warmstoken, voor het slapengaan hout inwerpen om de buffers bij te stoken die dan de radiators 's morgens een uurtje warmstoken en de woning gaan verwarmen een uur voor thuiskomst, dan weer gaan stoken enzoverder) Met een houtvergassersketel kan dat geen probleem zijn (veronderstel ik), maar kan het ook met een houtvergasserskachel?

Kan dit systeem werken of kan dit enkel als secundaire opstelling?

Ik hoor graag uw mening, suggesties en kritiek.

Met veel dank voor uw reacties!

Reacties

 Uw hele vraagstuk begint eigenlijk bij...wat is het warmteverlies van de woning? Wat is de isolatiegraad, luchtdichting en ventilatie?

 

Als je geen deftige warmteverlies berekening hebt weet je eigenlijk niet waarover je aan het praten bent en kan je ook onmogelijk een oordeel vellen of het systeem al dan niet geschikt zal zijn.

 

Die Walltherm houtvergasser bijvoorbeeld heeft een vermogen van 15kW waarvan een deel (30%) in de ruimte afgegeven wordt en de rest via een WW in een buffervat terecht komt. Die warmte in het buffervat kan je er later dan terug gaan uithalen via vloerverwarming e.d. Die houtvergasser kan dus 15kW warmte produceren per uur. Stel nu dat uw woning een 8kW warmte verlies heeft bij -10°C (ik zeg nu maar iets) dan heb je op 24u 192 kWh nodig. De walltherm zal daarvoor 12,8u onafgebroken moeten branden om dat verlies te compenceren.

 

Je zegt ook..."Met een houtvergassersketel kan dat geen probleem zijn (veronderstel ik), maar kan het ook met een houtvergasserskachel?"

 

Die Walltherm is eigenlijk een atmosferische houtvergasserketel met een raampje in om de vlammetjes te zien. Het is dus wel degelijk een echte houtvergasser maar dan wel een beetje een dure want voor een gewone houtvergasser die je in uw berging zet ben je de helft minder geld kwijt. Goed opletten met de walltherm want vermits het een atmosferische houtvergasser is moet de schouwtrek goed zijn.

Hartelijk dank voor je reactie en een volkomen terechte opmerking die je maakt betreffende die warmteverlies-berekening.  Is er een online tool om dat verlies zelf te berekenen of wordt dat gedaan door een adviesbureau?

Bestaan er simpele houtvergassersketels die door een technische leek als ik aan de praat gehouden kunnen worden zonder wekelijks naar een professional te moeten bellen of zelf stukken te gaan maken om daar tussen te schakelen, etc...

Groeten en wederom dank voor de reacties!

Hoi,

Vooraleerst mijn felicitaties voor uw inzicht in de groene verwarmingsystemen, u bent in de juiste richting aan het denken :)

Graag had ik wat bijgedragen:

 

Over warmtepompen:

Interessant voor goedgeisoleerde huizen, volautomatisch, maar nogal aan de dure kant qua installatie, zeker omdat ze beperkt zijn in vermogen (daarom interessant voor goedgeisoleerde huizen). Het is voor oudere huizen vaak interessant voor in de tussenseizoenen, maar dan wel icm. een andere verwarmingsbron (hout, gas of mazout), want meerdere warmtepompen plaatsen maakt een installatie snel te duur.

 

Over houtvergassingskachels:

Houtvergassing is tegenwoordig "the way to go" (de helft van het houtverbruik voor dezelfde hoeveelheid energie), maar houtkachels zijn zelden geschikt als primaire verwarmingsbron. Het vermogen is beperkt, ze staan in de woonkamer waar het minder evident is om met hout en assen door te komen. Omdat ook het vermogen beperkt is, kan er ook minder brandstof in en moet je vaker bijladen.

Nog een opmerking: omdat het over houtvergassing gaat, is een kachel in de woonkamer vaak minder interessant omdat je geen klassiek vuur hebt en het dus niet zo gezellig is als wat de meesten hiervan verwachten. Een klassieke houtkachel is veel goedkoper en gezelliger en kan wat gemakkelijker opportuun worden gebruikt, waardoor er dus minder gesleur met hout door je huis is.

 

Over houtvergassingsketels:

Voor mensen die graag met hout bezig zijn kan een houtvergassingsketel perfect als primaire verwarmingsbron dienen. De ketels zijn de afgelopen jaren uit het hobbycircuit gekomen, zijn gemakkelijk en veiliger te bedienen. Zo bestaan er zeer betaalbare ketels die automatisch regelend zijn voor een perfecte verbranding, afzuigingen hebben om geen last te hebben van de rook bij het laden, etc...

Met een goed gedimensioneerde ketel kan je er zeker voor zorgen dat er maar twee keer per dag moet worden geladen. Ook voor oudere huizen is dit zeer interessant met de alsmaar stijgende prijs van mazout en gas.

Wij hebben zelf een groot oud huis (700 m2, ~1900) dat niet goed meer te isoleren is. Ons vroeger jaarverbruik was 10000L mazout. Nu zijn wij hier ook overgeschakeld op een houtvergassingsketel die het deze winter perfect heeft getrokken. De oude mazoutketel staat er nog in een koude standby voor wanneer er niemand thuis zou zijn. Met het bijkomende voordeel dat wij het huis nu warmer kunnen houden :)

Hallo,

Bedankt voor je duidelijke uiteenzetting.

Hoe meer ik lees en onze woning bestudeer (ik woon er nog maar een half jaar), des te meer neig ik te kiezen voor hout.  Ik heb een voorkeur voor de houtvergassingskachel maar besef dat een houtvergassingsketel wellicht eerder iets voor ons gaat zijn.  Een ketel kan een langere tijd overbruggen, kost minder en de modellen bestaan in grotere kw's.  Het slepen met hout naar de kachel zou voor ons geen probleem zijn wegens een kelderdeur die in de living uitkomt.

Werkt zo'n kachel of ketel feitelijk steeds met een doorstromer voor SWW of kan er een boiler van 150 liter op temperatuur gehouden worden?

Om het water te verwarmen buiten het stookseizoen, kies ik dan best voor thermische zonnepanelen of een zonneboiler?  Of misschien een elektrische boiler?  Uitgerekend zou de onze dan een € 150/jaar kosten om het water warm te houden.

Elke feedback wordt hard geapprecieerd!

Bij mij is hout de primaire en enige warmtebron. Inbouwhaard 24KW met buffervat 1500 liter en 300L boiler. Huis is van 1850 en nu zo goed mogelijk geisoleerd. Dak is 12 cm pur en 6cm glaswol, plat dak 12cm pur. Vloer heeft overal 5cm pur. Misschien niet zo ecologisch maar gezien de beperkte mogelijkheden wel de beste manier. Muren zijn 40cm massieve baksteen zonder isolatie. Woning heeft 19meter voor en achtergevel en is slechts 6 meter diep. Hoogte is ongeveer 8 meter + zadeldak. Staat dus met alle muren behalve 1 van 6 meter bloot. Wel overal hoogrendementglas geplaatst. Met de afgelopen koude was het goed stoken maar daar hield ik het overal op een comfortabele 22 graden zonder probleem. 's Nachts en overdag gaat het wel wat lager zodat de buffer niet volledg leeg geraakt. s Avonds thuiskomen en een uur later zit ik aan die 22 graden. Moet er wel bij zo'n koud weer 2 kruiwagens hout voor tellen...

Hoi,

Misschien nog een kleine toevoeging over de voordelen van een houtketel tov. een houtkachel; ze zijn er echt op voorzien om als primaire warmtebron te worden gebruikt (meer (nuttige) snufjes; zoals lambda sonde, rookasafvoer bij het vullen, etc...)

Houtkachels zijn niet te krijgen met een doorstromer, aangezien ze niet zo snel kunnen reageren als een gas- of mazoutketel. Normaal wordt het SWW voorzien door een boiler die door de CV-kring wordt warmgehouden (de klassieke methode). Wat nu ook steeds meer wordt gedaan is een extra warmtewisselaar in het buffervat, waardoor je ook altijd vers warm water hebt (= 0 risico op legionellis). Dit kan ook buiten de buffertank worden gedaan door een aparte unit (bestaande uit een pompje + warmtewisselaar), een Friwa.

 

Om je warm water te voorzien buiten het stookseizoen; kies voor een zonneboiler (ik begrijp die thermische panelen niet helemaal, een zonneboiler werkt met thermische panelen) die ook nog de CV wat kan bijhelpen indien de zon schijnt. Een warmtepompboiler is ook een goede optie, tegenwoordig de gedoodverfde vervanger van de klassieke elektrische boiler.

Die kost van 150 euro per jaar kan wel kloppen, indien je verbruik niet te hoog is. Mocht je een mixer voor je wasmachine plaatsen, dan wordt een zonneboiler of warmtepompboiler nog interessanter.

Interessant om lezen.  Nog een klein vraagje; die Walltherm geeft net geen 15 kw, wat voor ons te weinig is.  Bestaan er houtvergassingskachels met meer kw's?  Of moet er dan automatisch gekeken worden naar houtvergassingsketels of houtkachels (wat minder mijn voorkeur heeft wegens een minder schone verbranding.  Ik hoor het graag, waarvoor dank!

 Ik denk dat je naar een houtvergassingsketel gaat moeten gaan. Houtvergaskachels zijn er zowieso al niet echt veel op de markt, en deze zijn zelden van een zeer groot vermogen.

 

Mocht ik u zijn zou ik gaan voor een houtvergassingsketel (als je deze kan plaatsen) deze hebben het beste rendement.

Door deze vraagstaart neig ik ook eerder voor een ketel dan een kachel te kiezen.  Er steekt momenteel een inbouwhaard in de woonkamer die ik dan laat zitten om te gebruiken in het tussenseizoen.  Ik ga me eens verdiepen in de ketelwereld en ben ongetwijfeld binnenkort terug met een vraag daaromtrent.  Aan allen dank voor de constructieve bijdragen!  Case closed!

 

Hallo,

 

U zoekt een zwaardere houtvergasser dan de 15 kw, Powall heeft deze wel en zijn inbouwhoutvergasser kachels tot ruim 25 kw cv vermogen, en dan heeft U ook nog een stralingswarmte van circa 5 tot 7 kw afhankelijk hoe U de kachel inbouwd.

alle modellen hebben een zeer beperkte trek nodig, rond de 15 pa zodat deze volgens mij in de bossen geplaatst kan worden.

het vuurtje waar men het over heeft is zeker geen nepvlam, het is een zeer normaal brandend vuur vergelijkbaar met een ``gewone`` kachel.

Dat dit er uit ziet als een normale vlam heeft als oorzaak dat de Walltherm de verbrandingswijze heeft zoals vele houtvergassers hebben namelijk het vuur naar onderen zuigen, Powall heeft dat niet, hier gaat de vlam naar de achterzijde waardoor je geen hard en of snel vuur ziet maar een zeer rustig brandende kachel.

als U kijkt naar een pelletkachel, dit heeft dan een naar mijn idee een vreemde vlam.

Succes verder met zoeken

 

Hallo,

Bedankt voor je reactie.  Heeft Powall dan een nieuw model, want naar wat ik hoorde was het maximum 16 kw.

De Powall vind ik interessant, maar toch aan de dure kant.  Ik weet dat u ze verkoopt in Nederland.  Is er ondertussen een Belgische verkoper/installateur met ervaring?

 

Iets duurs??? let wel op bij de goedkopere houtvergassers dit heeft zeker te maken met de kwaliteit.

eigenlijk alle waar naar z`n geld.

ik heb zelf een ervaring met ook zo`n mooie goedkope ketel maar na 2,5 jaar stoken gaat het toch ook weer € 1000.- kosten om hem weer 1 jaar langer te kunnen gebruiken, en dan volgend jaar maar weer kijken maar waarschijnlijk ligt ie dan op de oud ijzer hoop.

hoezo goedkoop, eerst kopen, repareren, slopen en weer een nieuwe kopen en overnieuw aansluiten???

tenzij de installatiebedrijven dit in Belgie gratis doen !!!!!

de grotere kachels zijn er al zeer lang, ik weet het niet zeker maar in Duitsland worden al zeer lang geleverd, langer dan de walltherm op de markt is zover als ik kan nagaan.

ik lever deze kachels inderdaad maar ook voor Belgie maar de installateur kan je zelf uiteraard ook voor zorgen, goed kijken en maken wat de schema`s voorschrijven, zeker met de leidingdiameters bijvoorbeeld.

diameters groot genoeg nemen want als je op de prijs moet gaan bezuinigen van een iets duurdere pijp is niet handig en dit zorgt voor een slechtere werking van denk ik ieder systeem.

grotere diameter leiding heeft ook als voordeel, minder lawaai want de pomp kan bijvoorbeeld het water langzamer laten stromen !!!

 Wat is het rendement van die Powall, ik zie dat nergens staan op de datasheet?

 

Alle Powall kachels hebben een rendement tussen de 85 en 90 %

dit is haalbaar als de schoorsteen trek niet te hoog is, als de schoorsteen teveel trek heeft kunnen er zogenaamde wirbulatoren in gehangen worden waardoor de trek afneemt en het cv vermogen met circa 10 % omhoog gaat.