Bostoen winnaar Batibouw eco award?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hier een link naar een artikel met alle details:

www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120302_125

Klein citaat: "De jury bestond dit jaar uit de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, de Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf en het Passiefhuis Platform."

Van de bouwunie zou ik zo'n blunder nog kunnen verwachten, maar BBL, WTCB en PHP zouden toch echt wel het verschil tussen energiezuinig en ecologisch moeten kennen? Waar zijn we mee bezig als Bostoen het lichtend voorbeeld moet zijn volgens de voornaamste kennisinstellingen en gangmakers?

Of was het bij gebrek aan beter (op Batibouw). Dat zou ook goed kunnen. Pfff, waarom zouden we nog moeite blijven doen.

Met gefrustreerde groeten, Marc

Reacties

 Ik deel uw mening gommer. Voor de rest wil ik er geen woorden aan vuil maken...

Toppunt is helaas dat ze meestal nog niet goed uitgevoerd zijn ook. Al van verschillende woningen van Bostoen (PH dannog) gehoord dat de isolatie smaller is dan de vakken waarin ze geplaatst zijn. Dus gewoon los in de daken/muren met condensplekken tot gevolg.

marc

ben je nu niet een beetje bevooroordeeld?   ;-)

elektrische verwarming en PUR, dat is toch ecologisch, of klopt die reclame van recticell niet?

ik hou ook niet zo erg van bostoen, maar ik moet stefan één ding aangeven, hij gaat er ten volle voor, en daarvoor krijgt hij mijn respect.  en ja, er zullen nog wel wat foutjes insluipen hier en daar, maar het is ook niet evident een bedrijf met een paar 100 werknemers om te turnen tot PH-bouwers. 

maar daarom is het natuurlijk nog niet ecologisch, en ik ben dus hoogst benieuwd hoe en wie van de BBLV dat gaat komen uitleggen.  want als PUR voor BBLV ook al ecologisch is, moet ik ook mijn positie eens herbekijken.

maar laat je daardoor vooral niet beïnvloeden, gewoon tegen beter in je eigen ding blijven doen, daar gaat het om!

 

 

 

 

Heren,

 

Als opper-bevooroordeelde moet ik me in deze aansluiten bij de heersende opvatting.

Ik neem aan dat we nu de krachten bundelen om de heren van de BBL op de rooster te leggen ?

 

Mijn barbeque staat nog warm, dus als de Heren Benjamin, Jurgen en anderen hier even in de rij willen komen staan ...

 

G

 

Beste allemaal,

 

De Eco-award van Batibouw wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. BBL maakt sinds 2011 deel uit van de jury. De ECO-Award van Batibouw wordt uiteraard enkel toegekend aan standhouders van de beurs, en enkel aan degenen die zich vorig jaar kandidaat gesteld hebben voor de Award.

 

Bostoen ontving de ECO-award omwille van hun bedrijfsvisie: ze bouwen sinds 2009 enkel nog passief, ze zetten in op duurzame wijken met hun Eco-village concept en sinds eind 2011 gaan ze ook energiezuinig renoveren. De jury beloonde het bedrijf omwille van hun marktmodel dat exclusief inzet op energiezuinigheid en binnenluchtkwaliteit.

 

Benjamin

 

Aan allen, dank voor de morele steun en aangenaam verrast door de eensgezindheid over dit onderwerp.

Voor alle duidelijkheid, het is niet mijn bedoeling om een kruisvaart of heksenjacht te starten, maar eerder een aanzet te geven voor genoemde instellingen om diep te bezinnen over de signalen die men wil uitsturen.

Mvg, Marc

Benjamin,

Allemaal goed en wel. En op zich is het initiatief van Bostoen nog wel lovenswaardig. Maar als je kijkt naar waar de eco-award voor staat, dan strookt dat volgens mij niet met de motivatie van BBL die je net geschetst hebt.

Marc

Beste Benjamin,

 

Als overtuigd vegetariër lijkt geen enkel van de aangedragen stukken hier erg appetijtelijk vanachter de barbecue.

Daarom pik ik er maar een willekeurige uit: “Eco-village”.

 

Maakt het aanplanten van bomen en struiken op voorhand een verkaveling (van open ruimte toch) dit tot een lagere graad van verkaveling voor de BBL ?

 

Ik citeer (één van mijn vele gebreken) graag uit uw beginselverklaringen:

 

"De slechte ruimtelijke ordening en inrichting van Vlaanderen ligt immers mee aan de basis van heel wat natuur-, milieu- en leefbaarheidsproblemen. Denk maar aan het schrijnend tekort aan natuur- en bosgebieden door de voortdurende inpalming van open ruimte voor nieuwe verkavelingen … enz "

Bron: http://www.bondbeterleefmilieu.be/theme.php/16

 

Indien ja, stel ik voor om de beginseltekst dienaangaande te wijzigen: "...door de voortdurende inpalming van open ruimte voor nieuwe verkavelingen tenzij de bomen en struiken op voorhand in de tuintjes geplant worden."

G

 

Beste MaiaVanManwe,

 

 

Lees de deelname-voorwaarden van de Eco-award eens: http://www.batibouw.be/index.cfm?Content_ID=277209092. Onderaan kan je het deelnameformulier downloaden en zie je met welke criteria allemaal rekening gehouden werd bij de jurering. Het was - net als andere jaren - erg moeilijk vergelijken omdat er bedrijven uit heel verschillende deelsectoren deelnemen en er verschillende categorieën zijn (bedrijfscultuur, productieproces, binnenmilieu, groen product, …).

 

 

Bostoen heeft de Award gewonnen omdat ze:

  1. op Batibouw een stand hebben
  2. een volledig dossier hebben ingediend
  3. en hun kandidatuur met goede argumenten konden motiveren

 

 

BBL staat achter de jurybeslissing om Bostoen de Eco-Award te geven. Hoewel de visie van BBL en Bostoen (uiteraard) niet op alle punten gelijk loopt, vinden we dat Bostoen in Vlaanderen passiefbouw op de kaart gezet heeft. En daarmee ligt de lat voor andere bouwbedrijven ook direct een heel stuk hoger. Bostoen heeft in een korte tijdsspanne een sterke visie op duurzaam bouwen ontwikkeld. We hopen dat het bedrijf in de toekomst ook duurzame ruimtelijke ordening en duurzaam materialengebruik een plaats geeft in die visie.

 

Benjamin

 

 

Daarin heb je inderdaad wel gelijk. PH heeft zo wel meer bekendheid gekregen. Nu inderdaad hopen dat materialengebruik en afwerking verbetert.

Benjamin

Met wat ik gelezen heb een waardige winnaar.

Alain

Beste Benjamin,

 

Je tussenkomst houdt zo ongeveer het midden tussen een excuus en een verantwoording.

Ik heb nu de deelname-voorwaarden nagelezen, maar veel duidelijkheid scheppen die ook niet.

 

Intussen lees ik dat je de argumenten 'eco-village' en 'duurzame materialen' zelf ook al niet meer prominent op ons menu zet.

 

De BBL heeft dus maar een karige maaltijd van twee gangen voorzien (argumenten pro Bostoen:):
-1-PH op de kaart zetten in Vlaanderen.
Inderdaad een hele prestatie. Volgend jaar plannen ze 350 PH. Niet min.
Zoals kenners van de kaart 'open ruimte'  in Vlaanderen (dáárzouden ze eens een drukkingsgroep voor moeten oprichten!) weten: zal een hele prestatie worden om die er nog tussen te krijgen.

-2-Ook de visie van Bostoen gooide nog hoge ogen.
Eerlijk gezegd als ik die op de site van Bostoen erop nalees smaakt die toch naar goedkope sangria:

 

Visie en missie  ( http://www.bostoen.be/Bostoen/Nederlands/Over-Bostoen/Visie-en-missie/page.aspx/13 )

Beter leven begint bij Bostoen
Iedereen kan nieuwbouwen.
Wie een betaalbare oplossing zoekt, moet bouwen met Bostoen.
Wie al grond bezit, moet niet aarzelen om ons te contacteren.
Wie vandaag bouwt, moet rekening houden met het energievraagstuk.
Wie energiezuinig wil wonen, moet nieuwbouwen.
Een nieuw soort woonwijk
.

Neen, schenk op de BBQ hier dan toch maar liever de klare wijn zoals deze uit de kelders van de BBL:
en meer bepaald die van Chateau "art.2. sectie 1" van
http://www.bondbeterleefmilieu.be/downloads_ftp/040424_statuten_BBL.doc

Maar dan moet hij uiteraard ook nog op tafel komen !

Alles tesamen is het mooi geprobeerd om met een blik excuses aan te komen draven op onze BBQ.
Maar ook de uitleg "Onze winkel had enkel blikgroenten, maar ik heb toch nog een blik met biolabel gevonden" is allerminst een excuus voor de BBL.
Met de statuten van de BBL indachtig verwachten wij VERSE groenten, liefst van eigen kweek.
 
Daarom stel je liever de vraag: "Wat doen wij nog in zo'n winkel?"

G
 

 

Beste pannelleden,,

 

Wanneer ge denkt dat in 2020 alle woningen passief zullen zijn zonder beroep te (moeten) doen op isolatie uit kunststof, dan denk ik dat het zeer moeilijk zal worden. De bouwmarkt kan men wel stilaan in een bepaalde richting dwingen. Maar naar passiiefwoningen dwingen zal zo reeds lastig genoeg zijn. Men moet nu eenmaal niet katholieker zijn dan de paus. Volgens mij doet Bostoen werkelijk inspanningen op de goede weg, al is deze misschien niet 100% "orthodox". Moest ik nu nog voor een PH kunnen kiezen, dan zou de methode Bostoen mij het meeste aanstaan.

pierre

ik denk dat het eerder moeilijker zal zijn nog zoveel kunststofisolatie te maken.  zo kan je bv. hennep en vlas alle jaren oogsten en er een prima isolatie mee maken, die dan ook nog een stuk veiliger is dan kunststof.

voor de voorstanders van kunststofisolatie of onbrandbare minerale wol, hierbij nog een leuke link.

 

 

Hans,

 

Wanneer alle nieuwe huizen "passief" zullen moeten zijn zal er wel veel isolatiemateriaal nodig zijn. De bouwmeesters moeten hieruit hun keuze kunnen maken. Ik heb er geen benul van hoeveel materiaal dat zal zijn en hoeveel de industrie zal kunnen leveren. Ik veronderstel dat de bouwfederatie reeds met dit probleem bezig is. Zijn glasvezel en rotswol ook kunststoffen? Het moet niet allemaal polyurethaan of foam zijn, al laten deze laatste  wel toe minder dikke muren te voorzien.

linkje?

pierre

minerale wol is veel minder een probleem, zand en steen is er nog voldoende op onze aarde, die putten we voorlopig daarmee nog niet uit. maar als we meer duurzaam willen bouwen, gaan we toch moeten proberen het gebruik van niet natuurlijke materialen wat aan banden te leggen.  overigens ook de natuurlijke materialen moeten duurzaam gebruikt worden, ook daar mag niet mee gemorst.  want gelijk heb je, het gaat over hoeveelheden die wij nauwelijks kunnen bevatten.

Ok, het zijn misschien niet de groenste PH.... of 'de beste'.....  Maar je moet ze nageven dat ze wel heel wat reclame maken voor PH/zonnepanelen/...., waardoor die terminologie ook bekend wordt bij mensen die zich niet op dit forum wagen.

Wat de award betreft:  het ligt er waarschijnlijk aan dat zij naast de marketingcampagne, zich de moeite hebben getroost om een (lijvig)dossier op te stellen.