ventilatiesysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik vroeg me af om mijn gedachtegang correct was, graag had ik jullie mening hierover geweten..

Momenteel woon ik in een huis van rond de 20 jaar oud. In de zomermaanden kunnen wij het erg koel houden in de woning, door rolluiken (gedeeltelijk) naar beneden te laten. Woningen zoals bijvoorbeeld passief- en nulenergiewoningen hebben grotere oppervlakken aan glaspartijen, er zal dus meer zonnewering nodig zijn om de temperatuur in de zomer op een comfortniveau te houden. Het beter isoleren houdt daartegenover de warmte ook wat meer buiten. Tevens een goed ontwerp van de woning (bijvoorbeeld minder glaspartijen aan zuidkant) kan er volgens mij ook voor zorgen dat de binnentemperatuur op peil kan gehouden worden.

Nu is bij deze voorgaande genoemde woningen het ventilatiesysteem D met warmteterugwinning verplicht. In de winter natuurlijk veel voordelen. In de zomer hoeft de binnenkomende lucht natuurlijk niet voorverwarmd te worden, daarom de zomer-bypass.

Maar stel, je hebt een buitentemperatuur van rond de 30°C en binnen een temperatuur van 24°C. Zal door het ventilatiesysteem de binnentemperatuur niet sterk de hoogte ingaan??

- Om dit wat op te lossen kan er voor nachtventilatie geopteerd worden. Kan dit de oververhitting oplossen? Ik snap ook dat dit van woning tot woning moet bekeken worden.

- Ook kan de binnenkomende lucht afgekoeld worden door een bodemwarmtewisselaar, maar aangezien dit een tamelijk hoge kost is zou ik willen bekijken hoe oververhitting kan tegengegaan worden zonder deze BWW. - Wat denken jullie van koelen met warmtepomp die in koelmodus gaat?

- Mechanische koeling zoals airco is waarschijnlijk helemaal geen optie, toch? Ookal is nachtventilatie ook een soort mechanische koeling?

Graag jullie mening.... Bedankt

Reacties

's nachts enkele ramen/deuren openzetten lijkt mij ventilatie voldoende en verbruikt niets.
het lijkt mij daarom verstandig om niet voor alle ramen vaste exemplaren te kiezen.

goede vraag ivm de opwarming door ventilatie.

Maar uw hoeveelheid lucht (in stand 1) die je binnenbrengt met extra warmte is zodanig te verwaarlozen dat uw woning amper zal opwarmen. Het zal wel iets schelen maar als je het koelvermogen vergelijkt van ventilatie tov een airco is dit superklein.

Uw woning zal naar alle waarschijnlijkheid echt niet luchtdicht zijn dus uw optimale werking van uw ventilatiesysteem zal ook niet 100% zijn. Tijdens de piekmomenten in de zomer (tss 2 en 3) kan je nog altijd je ventilator even afleggen. 's Avonds ga je nog een ferme koeling hebben door je by-pass.

Rolluiken gesloten houden is de beste zonnewering die er is . Zo hebben wij thuis nog enkel glas met luiken langs buiten en dat scheelt een pak in de zomer. Nu gaan we onze ramen en muren isoleren maar ik ben er zeker van dat het gemis van die luiken zich in de zomer zal laten gevoelen.

 

 Bedankt voor het antwoord.
Misschien heb ik het wel niet goed geformuleerd maar mijn vraag gaat uit naar extra warmte komende van het ventilatiesysteem in passief of nulenergiewoningen. Dus woningen die wel heel luchtdicht zijn en waarbij het ventilatiesysteem wel optimaal werkt. Mijn eindwerk handelt namelijk over deze woningen.  

Alle info of opmerkingen zijn welkom!

Bedankt!

Bereken de -beperkte- warmte eens die vie de opgewarmde lucht binnenkomt en vergelijk deze met de zonnewarmte die via een raam kan binnenkomen.

BWW of AWW is ook zeer nuttig in de winter om uw lucht voor te verwarmen (vorstvrij). Anders moet je er een elektrische weerstand tussen plaatsen. Dus die AWW of BWW is eigenlijk bijna een must.