Is Hardwax Olie wel zo ecologisch ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Bouwers,

Ik wil mijn nieuwe eiken plancher behandelen op een manier dat hij én vele jaren meekan,
én mooi honinggeel wordt én dat mijn allergische zoontje door het slijtstof niet direct vol bobbels staat.

Ik kom voorlopig uit op Hardwax Olie van een merk dat lijkt op het woord osmose.
Maar ik vind dat dat behoorlijk chemisch ruikt en het bevat "2-butanonoxim en kobalt (2+)zout dat allergische reacties kan veroorzaken" ?

Ik heb de trappen al gedaan met 'aquamarijn planc' vloervernis, en nu twijfel ik om de vloeren (hele huis) ook met die vernis te doen. Let wel, we willen dus in tegenstelling tot de meeste mensen , juist wel een goudgeel effect.

Merci !

Reacties

www.spatiobiodeco.be is gespecialiseerd in ecologische bouwproducten en kan uitstekend advies geven in deze.

 Hardwax olie is eigenlijk olie van een  andere viscositeit , het percentage vaste stoffen is hoger . 

Dus betekent dat u sneller een  verzadeging krijgt . 

Echter is een weinig verdunner nodig meeste < 2 % inzake de VOC wetgeving . om het product te kunnen verwerken . 

Merken zoals OSMO , LOBA ,BASIN etc.... zijn allemaal Hardwax oliên . 

 

De meeste zijn op stock te krijgen bij PARKETMEESTER in Destelbergen . 

 

Bouwmeister:

2-butanonoxim is een antivel middel voor olie en is een noodzakelijk additief om dus letterlijk het vormen van een aangedroogd vel op de olie in de verpakking tegen te gaan. De concentratie is doorgaans zo laag (enkele tienden van een procent) dat het uiteindelijke mengsel niet irriterender is dan de olie zelf.

Cobalt droger: Die is wettelijk beperkt tot 0.1% (nul komma 1) op het totale olieproduct. De meeste oliefabricanten die ik ken (waaronder ik ook ons familiebedrijf reken) gebruiken bovendien een Cobalt-oleaat. Dat is dan letterlijk een zout van Cobalt met een grote oliezuurmolecule. Op die manier heeft men niet het gevaarlijk effect van de Cobalt(twee) minerale zoutvormen (kleine moleculen die gemakkelijk door de huid dringen).

De huidige EU reglementen beperken dus het gebruik van Co drogers in olie (en verf en vernisproducten) tot maximum 0,1%

Zonder die Co-oleaat zou je een zéér slechte droging van een oliemengsel bekomen. Sommigen experimenteren met combinaties van andere metaalcomplexen om Cobalt te vervangen maar daar moeten we zowel voor de kwalteit als voor het al of niet irreterend zijn de resultalen op middellange termijn van afwachten. Er is tot heden nog altijd geen volkomen alternatief goed waar de technici het over eens zijn (men experimenteerd zelfs met ijzerzouten).

 

Meestal is de olie op zichzelf een huidirritant. Denk maar aan de violen die met natuurlijke Chineesche houtolie behandeld zijn en die tegen de wanghuid van de violisten rooduitslag en jeuk geven (de mannen blijken er nog gevoeliger voor te zijn dan de vrouwen, maar dat heeft een genetische oorzaak).

 

Mijn grootvader, vader, broer en ikzelf werkten/werken reeds meer dan 60 jaren in de branche en hebben zowel bij onszelf als bij klanten nog nooit problemen met vernoemde irritatie gehad.

Wel raad ik iedereen met gevoelige huid  aan om geschikte handschoenen (latex, vinyl...) te dragen bij de applicatie van olie.

 

 

 

 

 

 

Dat noem ik nog eens een antwoord  Rudy !

Bedankt !