Asbestplaat / asbestvilt?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een huis gekocht van 1936, welk door de jaren heen herhaaldelijk is gerenoveerd.
Onlangs zijn we in onze woonkamer aan de muren begonnen, en bij het inspecteren ervan merkten we dat er in één van die muren (de scheidingsmuur met de buren) een soort van cementachtige platen zit. De platen zijn ongeveer 1m50 hoog, en over de hele breedte van de muur.

Zie deze link voor de high resolutie foto: http://flic.kr/p/bnfGyf

...wat ik me dus afvraag is of dit al dan niet asbestplaat kan zijn? De structuur ziet er als cement uit, maar ik twijfel toch.

Nog een twijfelgeval:
Toen we boven de linoleum vloer wilden weghalen, zagen we er ook een vezelachtige "karton" ondervloer liggen, na wat ge-Google kwam ik erachter dat het misschien wel asbest vilt zou zijn.
http://flic.kr/p/bnfGyo
http://flic.kr/p/bnfGyA

Wil iemand met meer kennis van zaken de foto's eens bekijken en hun mening geven?

Alvast bedankt!!

Reacties

 Ik durf me er niet over uit spreken.

 

Maar doe anders een staal binnen bij Vincotte? Kost 92 Euro en je hebt volledige zekerheid. Het is tenslotte voor uw gezondheid en deze van uw omgeving.

 

de onderlaag van de vloerbekleding is jute, ik kan me niet voorstellen dat daar asbestvezel zou tussenzitten.  maar de andere plaat durf ik me niet over uitspreken, al ziet die er mij niet cementachtig uit, lijkt eerder op geperst papier.

maat zoals bert al zei, laten testen, of bij de milieudienst van je gemeente langsgaan, sommige milieuambtenaren zijn ook goed op de hoogte van deze materie.

Svan,

Hier een link naar een brochure van de overheid.

Er staan een hoop iomschrijvingen in waar asbest gebruikt wel eens werd. Ook de beslisingsbomen zijn handig.

Misschien de vuurproef die er in vermeld staat wel nuttig om te doen.

Als vezels niet smelten of opbranden maar blijven gloeien is de kans zeer groot dat het asbest is.

http://publicaties.vlaanderen.be/docfolder/5745/Asbest_in_en_om_het_hui…