Oud huis isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb onlangs een oud huis gekocht en eerlijk gezegd verlies ik mijn weg een beetje in het oerwoud aan informatie. Ik zal hieronder enkele topics aankaarten in de hoop wat bruikbare informatie te verwerven. Ik zal erbij ook mijn voorwaarden vermelden met het idee dat ik momenteel in gedachten heb. Ik zou het ten zeerste appreciëren mochten jullie hier kritische feedback op geven.

Dakisolatie: Het huis heeft een aangename oude dakstructuur dat nog perfect in orde is. Hier moet wel isolatie aan gebracht worden.
- Isolatie moet zo ecologisch mogelijk zijn
- Dampscherm
- Onderdak moet waterdicht, ademend en winddicht (als dat kan) zijn
- Liefst aan de buitenkant aangebracht worden
- Koude bruggen aanpakken

Ik dacht hiervoor aan een sarking daksysteem van 120mm. Ik vroeg mij af of dit voldoende is. De thermische geleidbaarheid bedraagd 0.20 wat volgens mij toch al deftig is. Sommige producten hebben een daksysteem waar alles in één zit: het onderdakscherm, de thermische isolatie, de belatting en ribbelatting, de versteviging van de structuur en het dampscherm. Is zoiets aangeraden of bouw ik het dak beter op in verschillende lagen. Dit spreekt me vooral aan omdat alles aan de buitenkant van de kepers aangebracht kan worden inclusief de gyproc.

Ketel: momenteel heb ik een oude mazout ketel. Deze zou ik graag vervangen. Ik heb onlangs gelezen dat warmtepompen ook kunnen aangesloten worden op klassieke radiatoren (wat mij de kost van vloerverwarming zou besparen). Is dit aangeraden? Tegenwoordig heb je ook hoge rendementscondensatie ketels. Is een warmtepomp ecologischer dan zo'n ketel want ik heb vernomen dat bij een warmtepomp ook nog electriciteitsverbruik mee gepaard gaat.

Kachel: Ik zou in de meest verwarmde kamer (living) een kachel willen plaatsen omdat die rapper en gerichter opwarmd. Je hebt hier praktisch geen (verplaatsings)verlies als de ruimte goed geisoleerd is. Is dit een slechte redenering? Ik heb vooral veel lof gehoord over speksteenkachels.

Een hele boterham, maar de moeite waard in het opzicht dat het één huis extra is dat voor vele jaren ecologisch goed kan gebouwd worden!

Reacties

Hallo, ik wil reageren op de warmtepomp.

Ikzelf heb vorig jaar een oud huis (1957) gekocht met een mazoutketel van dat jaar en wilde ook de ketel buiten en een lucht/water warmtepomp laten installeren.  Weet dat je je huis dan zeer goed moet isoleren want anders is het echt niet rendabel om voor zulk systeem te kiezen.  Als je gietijzeren (fonten) radiators hebt (waarschijnlijk overgedimensioneerd) is dat een voordeel tgo plaatradiatoren.  Echter, isolatie is een absolute must.  Niet dat je het niet warm gaan krijgen (de meeste warmtepompen hebben weerstanden die opspringen bij vraag), maar je gaat je blauw betalen aan electriciteit.  Als je het doet uit ecologisch standpunt, is het ook aangeraden dat je zelf stroom gaat opwekken anders gebruik je gewoon stroom van de centrale.  Warmtepompen werken het meest rendabel op lage temperaturen en zijn daarom uitermate geschikt voor vloerverwarming.  Bij renovatie wordt er ook wel eens gekozen voor een warmtepomp die het water hoog kan opstoken.  Er is een merk dat zulk een pomp maakt, maar daar zit dan een dubbele compressor in die natuurlijk weer meer electriciteit vraagt.  Kortom; ga je door- en doorisoleren dan is een WP een mogelijke piste en anders zijn er nog wel andere groenere oplossingen voor je mazoutketel (condensatieketel, hout,...)  Succes!