luchtaanvoer bij houtfornuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Had deze vraag al eens in 2010 gesteld, doch weinig respons gekregen.

We zijn namelijk van plan in een (nog te bouwen)  passiefhuis in de wintermaanden te koken op een houtgestookt fornuis (enkele merken zijn aga of rayburn of lohberger).

blijkbaar kan daar ook san warm water mee aangemaakt worden dmv ingebouwde  warmte wisselaar en dan sparen we de kost van een massakachel of pelletkachel uit .Koken moeten we toch en hout hebben we genoeg.

In de zomer zouden we dan overschakelen op zonneboiler en klein electrisch kook vuurtje, kwestie van het PH niet te oververhitten door het opstoken van het fornuis.

Nu is mijn probleem wat te doen met de luchtaanvoer in een luchtdichte woning ?

Iemand al ervaring mee gehad. bestaat er voor de fornuizen ook zoiets als tegenwoordig met de massakachels , ttz gesloten verbrandingskamer en luchtaanvoer rechtsreeks van buiten.

dit heb ik nog niet echt weergevonden op de sites van de houtfornuizen.

of is zo'n houtfornuis niet te rijmen met een luchtdicht concept ?

Reacties

geert

bij mijn weten bestaan die inderdaad niet.  aga en rayburn zijn plezante dingen, maar als je naar de energie-efficientie klijkt, horen die eigenlijk ook niet thuis in een moderne woning.  daarbij zijn die (ook vandaag nog) gemaakt voor een systeem met open expansievat.   wij denken altijd dat de engelsen een uur achterlopen op ons, eigenlijk is dat 1 uur en 20 jaar!  

maar ook bij lohberger hebben ze blijkbaar nog nooit van gehoord van externe verbrandingsluchttoevoer. 

een mogelijke oplossing is een finoven met een aparte bakoven, zo kan je ook koken met hout.

ik heb ooit al eens een rayburn aangesloten, en daar komt er een buis van buiten direct tot bij de haard, maar luchtdicht is dat natuurlijk niet !

 

 

 

Voor zover het in aanmerking komt: Het pelletgestookt fornuis van lohberger heeft wel een externe luchttoevoer.

Voor houtgestookt mét externe luchttoevoer is dit de enige die ik gevonden heb:

http://www.pertinger.com/files/uploads/2011/10/Termocucine_de.pdf

 

G

Heb ondertussen zelf natuurlijk nog wat gezocht, en ik moet zeggen dat Lohberger wel zeer interessant lijkt voor mijn bedoeling.

- er is voor de meeste modellen een adoptor in optie , die het mogelijk maakt om rechtstreeks buitenlucht aan te trekken

- een paar modellen zijn uit te rusten met een warmtewisselaar , waarbij dan ook nog eens het vermogen kan bijgesteld worden (hoeveel procent warmte er naar san WW gaat , beetje te vergelijken met een soort zomer en winterstand, handig als je weet of je boiler dringend moet opgeladen worden, of net reeds "vol" warmte zit)

- daarbij is er voor san WW een kit in optie ,met pompgroep en alle veiligheidsappendages. alles in één, lijkt me vooral voor zelfbouwers wel handig en compact.

het is niet dat ik iets te maken heb mat dat merk , maar voor mij lijkt het wel echt een zeer goed alternatief voor het klassieke probleem "passiefhuis, kleine warmtevraag ruimteverwarming , grote vraag naar san WW,willen stoken én koken zonder netgekoppeld systeem"

een massakachel is vrij duur , en dan kan je nog niet echt kokerellen, hé.

Dit lijkt me een waardig alternatief

 

 

Geert,

 

Bedoel je die luchtaanvoer-optie ook bij de houtgestookte ZEH reeks ?

 

G

 Ik haal dat uit de site van lohberger zelf (in het duits), de meeste modellen , maar zeker de lhs en de nieuwere ACE 105 hebben als optie

externe Verbrennungsluftzufuhr

Meestal is dit een soort plaat die op de rooster vanonder gevezen wordt en waar dan een buis van 120 mm op past

 

dan heb ik daar blijkbaar over gezien, of een oude dokumentatie gelezen.

maar dan heb je een mogelijke oplossing.  en qua techniek 100 keer beter dan aga en co. 

 

Hans,

Geert,

Ik kijk ook altijd op de site van Lohberger Duitsland en daar staat deze optie niet in de kruistabel van eigenschappen : http://www.lohberger.com/static/cms/files/haushalt/bedinungsanleitungen/TechnischDaten.pdf

In de tekst bij de nieuwe AC wordt het inderdaad toch vernoemd ... 

Nochtans hebben ze blijkbaar al een tijdje deze optie....

Maar blijkbaar voldoet de lucht buiten de kamer halen niet aan een of andere Duise norm.

Vandaar niet op de Duitse site (wel in het buitenland)....

 

Anschlussbox für Varioline Herde 44,00 44,00

Anschlussbox für Aquatherm Combi 44,00 44,00

Für Niedrigenergiehäuser und sonstigen Wohnumständen

wird es zunehmend notwendig, die Verbrennungsluft nicht aus dem

Aufstellraum des Herdes, sondern von außen zu entnehmen.

Für die Bündelung der Primär- und Sekundärluft an einem Zuluftstutzen

Anschluss DN 100 (ohne Zuluftleitung - z.B. Flexrohr)

ACHTUNG: Mit Aussenluftanschluss werden die Anforderungen an einen

 raumluftunabhängigen Betrieb nicht erfüllt.

bron: http://www.spg.at/pdf/Lohberger_Preis_2010_Mai.pdf

de kachels voldoen blijkbaar niet aan de duitse norm " raumluftunabhängig". er is in de norm een max. lek voorzien - weet niet juist wat nog toegelaten is - en die wordt waarschijnljk overschreden.  nog een voorwaarde is dat de deur van de vuurhaard automatisch sluit.  vandaar dat ze wel spreken van een buitenluchtaanvoer, maar niet van een luchtdichte haard.

in duitsland zullenz e die uitvoering allicht ook wel verkopen, want het is niet verboden.

 

 

Hans Delannoye schreef: “...qua techniek 100 keer beter dan aga en co”  en “...wij denken altijd dat de engelsen een uur achterlopen op ons, eigenlijk is dat 1 uur en 20 jaar!”    Graag wat specifieke uitleg bij dergelijke straffe, maar niet onderbouwde uitspraken. Ik laat me graag overtuigen, maar alleen door goede argumenten.    

dag dirk

eerst lezen, mijn argumenten staan er wel degelijk in.  alleen moet je in een reeks wel de hele reeks lezen.

ik zal ze voor jou nog even opsommen, dan moet je niet gaan zoeken. 

de grootste problemen zijn dat die dingen absoluut zo ondicht zijn als maar enigzins mogelijk is, wat in een moderne woning problematisch is, en daarnaast kunnen de warmtewisselaars geen druk aan, je bent eigenlijk verplicht met open expansievaten te werken.  de werkingsdruk is max. 1 bar, veiligheidkleppen op 1.5 bar. en zoek maar eens een veiligheidsklep van 1.5 bar, dat ligt ook niet voor de hand.

dat is overigens geen 20 maar 40 jaar achterlopen., ik ben dus nog niet straf genoeg geweest, ik heb ze nog gespaard.

hans d

Het is niet zozeer het feit dat ze 20 of 40 jaat ten achter lopen, het materiaal moet voor mij robuust , met zo weinig mogelijk electronica en liefst zonder elec nog werken. En die indien nodig zelf te herstellen zijn met eenvoudig gereedschap.

Het is net dat wat mij aanspreekt bij dergelijke vuren.

ik vrees namelijk dat we een tijd tegemoet gaan waarbij al dan niet langdurige elec en/of gasonderbrekingen schering en inslag zullen zijn. Vandaar mijn zoektocht naar houtstook en zo onafhankelijk mogelijk.

Ook al is dit niet de nieuwste en meest zuinige verbrandingstechniek, het zijn net de oude , oerdegelijke ontwerpen die hun nut bewezen hebben die mij gaan redden als al de rest faalt (cfr. hypermoderne ketels vol electronika)

voor mij was de grootste struikelblok de luchtaanvoer , en die lijkt nu toch ook opgelost (ook al is er nog wat lekkage)

 

 

geert

je hebt sowieso minstens een pomp en een aquastaat nodig, dus zonder stroom wordt het niks.  maar er bestaan ook heel degelijke ketels die zonder elektronica werken.  ik heb me nog niet verdiept in de toestellen van lohberger, dus daar kan ik niks over zeggen, maar zowel met aga als rayburn heb ik wat ervaring.  en ik ben grote fan van het idee, maar niet van wat ze op de markt brengen.

de "oerdegelijke" (?) ontwerpen van aga en rayburn hebben bewezen dat het systeem niet deugd, geen enkel zinnig mens die iets van verwarmingstechniek afweet plaatst nog systemen met open expansievat.  daarbij zou ik ook eens willen weten wat er uit de schouw komt bij die toestellen, want voor zover mij bekent bestaan er geen keuringen, of althans, ik heb ze nooit gezien voor deze toestellen.

voor mij - ondanks hun charme - geen aga of rayburn.