droogkast of droogrek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wat is energetisch het voordeligste:

1. was drogen in een droogkast met warmtepomptechnologie

2. was drogen op droogrek in woning en woning wordt elektrisch verwarmd.

Intuïtief zou je zeggen op droogrek omdat je niet direct een elektrisch verbruik hebt maar om was te drogen op een droogrek heb je ook warmte dus energie nodig en die haal je uit de omgeving. De omgeving wordt elektrisch verwarmd. Dus op het droogrek ben je je was ook elektrisch aan het drogen.

 Ventilatie= systeem D met warmterecup

Reacties

Het droogrek zal het voordeligste zijn omdat de efficientie het hoogste zal zijn. Er zal minder energie nodig zijn om 'traag' te drogen op een droogrek dan 'snel' in een droogkast (zelfs al is 't een klasse A).

jandc, ben je dit zeker? Snelheid van drogen doet er toch niet toe? Gaat hiet niet enkel om verdampingswarmte?

eddy

ps de dagen dat de verwarming niet op staat is het droogrekje natuurlijk efficienter

Je hebt verliezen bij het opwekken van de warmte om te drogen.

Je hebt verliezen bij de ventilator in de droogkast.

 

Het droogproces zelf gaat ook minder efficient.

En dan reken ik nog niet het water dat ergens anders niet gaat onttrokken worden (bv bij plantjes, vocht in muren,...) waardoor er daar minder energieverlies is omdat de luchtvochtigheid stijgt door het droogrekje..

 

Snelheid van drogen doet er wel degelijk toe. Hoe trager: hoe minder verliezen. Kan je afleiden uit de wetten van de thermodynamica. Procesmatig gezien is het drogen op een rekje energiezuiniger dan geforceerd in een droogkast.

 en hoe moet de COP van de droogkast in rekening worden gebracht?

En in het eerste geval is de woning dan niet verwarmd ??

Hang de was gewoon buiten en woning niet verwarmen ;-) redelijk zinloze vergelijking lijkt me.

men schreef

Het droogrek zal het voordeligste zijn omdat de efficientie het hoogste zal zijn. Er zal minder energie nodig zijn om 'traag' te drogen op een droogrek dan 'snel' in een droogkast (zelfs al is 't een klasse A)

 

 heb sterk mijn twijfels daar bij,vergeet niet dat zij al electris droogt, heeft elecrtise verwarming, en een ventilatie systeem heeft die ook verlies maakt

men spreekt altijd van zoveel rendement ,maar men moet spreken van verlies

,en  een wasdroger met warmtepomp heeft minsten de helf minder energie nodig

zij gaat niet veel energie sparen met binnen de was te drogen,en dan steeds was in uw woonkamer te hebben,begin maar eens 4 of 5 wasmaschienes te drogen

  op een rek en buiten is een ander verhaal ,maar dat vroeg men hier duidelijk niet

 

hildap

je mag wel van rendement spreken.  als je gewoon natuurlijk of via een systeem B of C ventileert, gaat alle warmte verloren.  met een systeem met wermterecuperatie ka je daar 3/4 van terugwinnen, en dus is er wel degelijk sprake van rendement.

een wasdroger met warmtepomp heeft een rendement als ie z'n lucht van buiten neemt, als ie ze uit de woning haalt, heb je nauwelijks rendement.

 Ga je 1.5kWh meer elektriciteit verbruiken met je verwarming? Dat is ongeveer wat ongeveer nodig is voor een droogkast met warmtepomp (eigenhandig gemeten trouwens).

 

Ventilatie draait zowiezo al en gaat niet meer verbruiken als er was te drogen hangt. Je gaat extra energie nodig hebben voor de water te laten verdampen die in de was zit. En 't lijkt me heel sterk dat zo'n droogkast dat even efficient doet als gewoon op een droogrek in huis.

Tja, een droger met warmtepomp kan zijn lucht niet van buiten halen he. Die gebruikt de afvoerlucht om daar zo veel mogelijk warmte uit te halen om die warmte terug te kunnen gebruiken. Je kan wel degelijk zeggen dat zo'n droger een (relatief) hoog rendement heeft.  'k zou 't es kunnen uitrekenen door het gewicht van de was voor en na het drogen te meten en te kijken hoeveel het verbruik is (maar ik heb geen zin want ik weet dat een droogrek veel efficienter is).

jandc, hildap

in dat geval is er geen sprake meer van de rendement.  daarbij kan het in geval van een balansventilatie eigenlijk niet, dan creer je mogelijk onderdruk.  tenzij de koude vochtige lucht terug de ruimte wordt ingeblazen, maar dat lijkt mij geen goed idee.

maar het wasrek is ongetwijfeld de betere en efficiëntere oplossing, zorgt ook nog voor een beetje vocht. voorwaarde is wel dat er een degelijk ventilatiesysteem in huis staat.

 Om de hoeveelheid vocht in de was te drogen zal waarschijnlijk evenveel energie (warmte) nodig zijn in de droogkast als op de droogrek. Zonder de zonnewinsten in rekening te brengen wordt er enkel elektrische energie toegevoegd in beide gevallen en is er verlies van warmte door ventilatie en transmissieverliesen door muren, dak, vloer. "De Wet van behoud van energie is een natuurwet, of meer specifiek een behoudswet, die stelt dat de totale hoeveelheid energie in een geïsoleerd systeem te allen tijde constant blijft. Een direct gevolg hiervan is dat energie niet kan worden gecreëerd of vernietigd, maar alleen kan worden omgezet van de ene in de andere vorm". Hieruit zou ik besluiten dat beide gevallen evenveel elektrische energie verbruiken. Uitgaand van geen zonnewinsten, eenzelfde binnentemperatuur en winterperiode dus stookseizoen.

 Hans, als je een rendement wil bepalen moet je eerst het systeem waarvan je het rendement wil bepalen definieren. Als je het systeem beschouwt dat je was droog moet maken kan je perfect gaan bepalen hoeveel rendement je haalt. Maw hoeveel energie je nodig hebt om de was droog te krijgen versus de hoeveelheid energie die je er in gaat steken.

 Je hebt geen gesloten systeem omdat je energie van buiten het beschouwde systeem gaat invoeren. Concreet betekend dat in dit geval dat je elektriciteit in het systeem gaat invoeren en je warmte gaat afvoeren. Wet van behoud van energie geld hier dus niet.

 

Uiteraard is de energie die nodig is voor de verdamping gelijk. De vraag is dus of je droogkast dat op een rendabelere manier levert dan je elektrische verwarming met BV. 

vergeet niet dat een warmtepomp droger de condensatiewarmte van het verdampte water benut, dit gaat verloren bij een droogrek door ventilatie (uitgezonderd ventilatiesysteem D)

Uiteraard vergeet ik dat allemaal niet. Wie van jullie heeft eigenlijk zo'n droogkast? Ik heb er ene van AEG. 'k weet dan ook wat het verbruikt, hoe warm en vochtig de buurt van de droogkast wordt, enzoverder.

 

geloof me: verbruikt ECHT meer dan droogrek om een hele hoop redenen. Wat is het zuinigste om naar de bakker om de hoek te gaan: een prius met volle batterij of te voet?

Beste fb2

ben je zeker dat de condenstatie warmte door een systeem d behouden wordt? Moet dat dan een systeme D zijn met vochtrecuperatie?

eddy

Beste Eddy,

de vochtige lucht zal condenseren in de warmtewisselaar als deze voldoende wordt afgekoeld door koude buitenlucht. De vrijgekomen condensatiewarmte wordt hierbij opgenomen door de ingaande lucht. Bij vriestemperaturen kan dit condenswater leiden tot dichtvriezen van de warmtewisselaar vandaar de nood aan voorverwarming.

jan dc

ik ben het daar niet mee eens.  als je de warmte aan de woning onttrekt om te drogen (= bron) , moet je ide mee in rekening brengen.  want dat is geen gratis warmte.  anders is het wanneer je de energie uit de buitenlucht haalt. 

of ik kan het wel aanvaarden als je met de hoeveelheid energie die je er gaat insteken ziet als de energie van de aangezogen binnenlucht + je elektrische stroom.  en dan zal je niet veel rendement meer hebben.

 Allez Hans, we verstaan elkaar gewoon niet goed want we zeggen allebij 't zelfde.

Er zijn 2 mogelijke systemen:

a) droogkast + restwarmte recupereren via BV

b) drogen met elektrische verwarming + restwarmte recupereren via BV

 

De vraag is dus welke van de 2 het minste energie verbruikt. Ik beweer dat b) minder energie verbruikt omdat het systeem rendement hoger zal liggen. Ja, in b) zal de verwarming meer elektriciteit verbruiken maar da's volgens mij nog altijd minder dan dat je nodig hebt voor a).

 

Minder energie verbruiken = hoger rendement. Het systeem heeft als ingangs energie elektriciteit en als uitgans energie droge was. Het is perfect mogelijk om hier een redenment op te bepalen omdat je kan berekenen hoeveel energie je nodig hebt om de was droog te krijgen (= verdampingsenergie voor x liter water aanwezig in de was).

 

Iedereen staart zich blind op de COP van de droogkast en vergelijken dat met de COP van een warmtepomp. Op energetisch vlak heeft een warmtepomp even goed een rendement lager dan 1 maar omdat we de bodem of lucht warmte als 'gratis' beschouwen krijg je verwrongen ideeen over rendement. EIgenlijk zelfde verhaal met de 109% van een gasketel. Soit: was drogen kost energie en zoals alles wat met energie te maken heeft: traagheid is een bepalende factor. Hoe trager hoe hoger het rendement. Geen idee of iemand dat weet maar onze droger met WP heeft wel bijna 3u (en 1.5kWh) nodig om de was te drogen... Het ding is niet ontworpen om traag te zijn, da's een effect van de techniek die een hoger rendement geeft.