Installatie ATAG Q25S en ATAG Boiler CBS150

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na ingebruikname van de ketel en de boiler is mij het volgende opgevallen: bij een omgevingstemperatuur van 21°C koelde de boiler af van 63°C naar 54°C in minder dan 4 uur zonder dat er warm water getapt werd.

Met de gegevens die ik had kon ik berekenen dat deze afkoeling, theoretisch, 28 uur zou moeten duren. Door het opvolgen van de temperaturen van de brander en de boiler stelde ik vast dat, na opwarming van de boiler tot 63°C, de temperatuur van de brander daalde tot 57°C en dan terug steeg tot 60°C terwijl de brander uit was. Vanaf dan verliep de afkoeling van de brander nagenoeg gelijk met deze van de boiler.

Na wat zoekwerk bleek dit het gevolg te zijn van "stratificatie" m.a.w. het feit dat warm water stijgt omdat het lichter is dan koud water.

De installateur, een ATAG Select Dealer, verzekerde mij dat de installatie geplaatst was volgens de werkwijze opgelegd en zoals van hem als plaatser van ATAG-toestellen kon verwacht worden.

Ik vermoed dat er een fout gemaakt werd in de installatie. De brander hangt +/- 0,5 meter hoger dan de boiler. De leiding van de boiler naar de brander loopt een stukje horizontaal en dan vertikaal omhoog naar de brander toe. Hierdoor kan het warme water stijgen vanuit de boiler naar de brander. Volgens mij moet de leiding van de boiler naar de brander een U-vorm zijn.

Zijn er (ATAG) installateurs op dit forum die mijn vermoeden kunnen bevestigen?

 

 

Reacties

ken de ketel niet maar meestal zit er in gaswandketels een driewegkraan die voor de omschakeling tussen cv en boilerlading zorgt. Als de boiler op temp. is, is deze 3 weg klep gesloten en kan er geen water natuurlijk circuleren .... Is er geen sanitaire circulatiepomp aangesloten op je installatie ? Dit kan ook voor de nodige verliezen zorgen .....

Er is geen sanitaire circulatiepomp voorzien in de installatie en er zit wel een driewegkraan in de gaswandketel maar ook al is deze klep gesloten en is er geen circulatie door de pomp toch stroomt de warmte vanuit de boiler terug naar de ketel omdat warm water nu eenmaal stijgt. Dit noemt men stratificatie.

Dit is net het zelfde als in een boiler: als men de boiler opwarmt dan stijgt het warme water naar boven in de boiler en komt het koudere water onderin de boiler.

Zoals ik reeds schreef is dit vermoedelijk te wijten aan het feit dat de leidingen niet juist geplaats werden.

Graag info van (ATAG) installateurs op dit forum aub.

 

ik had het zelfde probleem

 

 

 

 

ik had dit probleem ook,boiler ook iets lager dan de ketel,maar ik had een aparte pomp er tussen voor de boiler

ik heb gewoon een afsluitklep er tussen geplaats,,die open gaat als de boiler warmte vraagd,probleem opgelost

of wel is er iets met uw driewegs kraan kapot of niet goedgeplaatst anders kan het niet

het water kan dan niet circuleren als de kraan dicht is ,hoogstens zal uw buis achter de kraan nog wat warmte overdracht hebben natuurlijk maar geen doorstroming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

als die driewegs kraan niet kapoik had dit ook maar ik heb een mazout ketel

Hehe, ik weet wel wat stratificatie is hoor ..... Leest U niet wat ik schrijf ? Het water kan niet natuurlijk gaan circuleren als de driewegkraan gesloten is in de ketel. Indien er geen driewegkraan zorgt voor de boilerlading maar een apparte pomp ( dewelke correct geïnstalleerd is natuurlijk ) dan kan dit ook niet aangezien de flow valve in je pompconsole dit fenomeen gaat afstoppen .....