viessmann vitodens 300 verlaagde werking

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ben een informaticus die zijn viessmann vitodens 300 wil "begrijpen"

ik weet dat bij een 100% WAR de CV pomp begint te draaien als het buiten kouder is dan de ingestelde kamertemperatuur.

Maar wat is zijn logica eigenlijk bij verlaagde werking (nachtstand dus?) Dat staat nu bij mij op 10°. Wil dit zeggen dat als het buiten kouder is dan 9° de cv pomp dan ook begint te werken? of gedraagt de ketel zich anders in "verlaagde werking"?

ik heb nu reeds gespeeld met de b0 codering: die staat op 3, maar ik heb nu de de b5 terug op 0 gezet (zodat de CV pomp niet afslaat als het in de living warmer is dan de ingestelde temp, om de andere kamers toch de kans te geven zelfstandig op temp te komen). Wat ik echter niet zie zitten is dat de CV pomp 's avonds ook continu draait, daar zou ik graag hebben dat hij naar de kamertemp effectief kijkt

groetjes
Arne

Reacties

Beste,

Ben ook een informaticus die zijn vitodens 300 niet begrijpt. Die CV pomp die continue draait, daar wil ik vanaf, als het warm genoeg binnen is, dan mag het systeem stoppen. Ik had eerst convectoren en nadien radiatoren en dan zou mijn verbruik gaan zakken. Maar dit is niet het geval en deze draait nu nochtans gemiddeld een 20 graden lager.

en de pomplogicasturing geeft me een verschil van drie graden. Dat is niet aangenaam. WIE KAN ONS HELPEN

 

Groetjes

Alain

Wij hebben ook een vitodens 300 en hier draait de pomp 's nachts enkel al het buiten vriest, als vorstbeveiliging. Bij ons staat de vorstbeveiliging ingesteld op 3°.  Volgens mij gaat de stooklijn gewoon parallel naar beneden verschuiven, dus als je 10° hebt ingesteld als nachtstand, dan gaat de stooklijn bv 10° (van 20 naar 10) naar beneden verschuiven. Bij ons verschuift deze tot 3°.  

Hallo Sabbe

De vorstbeveiligiong staat bij mij ook heel laag. Maar als het nu bv 's nachts buiten 15 graden is, dan draait mijn pomp ook continue. Draait jouw pomp ook continue overdag? Mijn ketel brand ook continue.

in een vitodens 300 zit een frequentiegeregelde pomp. Indien alle thermostaatkoppen van de radiatoren dicht zijn omdat de temperatuur in de ruimte de ingestelde temp. overstijgt zal de pomp (nagenoeg) niets verbruiken/rondpompen. Bij verlaagde werking ´s nachts wordt de stooklijn naar benede gelegd. Als de ketel normaal bij -10 °C opwarmt tot 50 °C zal  hij bij nachtverlaging slechts opwarmen tot bv 35 °C. 

 

Groetjes  

Blijkbaar gaan informatici en Viessmann ketels niet zo goed samen; ik begrijp het namelijk zelf ook niet zo goed allemaal.

Momenteel brandt mijn ketel dag en nacht met een kteltemperatuur van 75°C. Ook al zet ik hem op alleen warm water,of zelfs als ik hem in stand by zet. Onlangs heeft een viessmann installateur (niet de mijne; die is met geen stokken hier te krijgen) de stooklijn wat hoger gezet, en sinds toen stelt zich het probleem.

Het wordt bijgevolg ook veel te warm binnen, zelfs met de thermostaatkranen op en de kamertemperatuur op 18°.

Partywerking kan ik ook niet meer instellen, want dan blijft de ketel pompen en wordt het 22 a 23 graden in huis.

Wat doet een mens hieraan?

 

 

 

 

Op hoeveel staan d3 en d4 ? Je mag d3 gerust verlagen ( stap per stap, geef het wat tijd) ,dat zou je keteltemperatuur al kunnen verlagen. Als je te laag gaat zul je de gewenste temperatuur niet meer bereiken, in die zin ondervind je vanzelf wanneer je te laag gaat (bvb. bij neiging 0.4 ,ik zeg maar wat) Op hoeveel staat b0 ? Je kunt eens proberen met b0 op 3 te zetten ipv. de standaard b0=0. ipv. dag en nacht WAR krijg je zo dag en nacht kamertemperatuurbijschakeling.Momenteel zijn het koude nachten, F8 staat standaard op -5°C, ("temperatuurgrens voor opheffing van de verlaagde werking") , waarom niet F8 op -10° eens zetten en kijken wat het geeft.

Bij de ketel en regeling zit meestal ook zo een handig boekje ... hoe noemen die dingen ook alweer .... just, de handleiding geloof ik . :-) , de rest is wat experimenteren tot het aan je behoefte voldoet.

arne,

er klopt gewoon niets in je verhaal

pomp draait als er warmtevraag is = thermostaat voelt dit en als je geen thermostaat hebt wordt dit gevoeld door frequentiegestuurde pomp met zijn voelers

komt erop neer : als alle kranen dichtgaan = overal voldoende warm dan stijgt de weerstand in de watercirculatie, en dan gaat ook de druk stijgen

nachtstand 10°C in een deftig geïsoleerd huis IS NOT DONE, eerder 16 of 17°C

vriezen doet het nooit binnen in dergelijke huizen !!!

een 2e reden waarom de pomp kan draaien is dat de temp van het CV water nog voldoende warm is, en ipv dit in de ketel en de buizen te laten verloren gaan, wordt deze "restwarmte" rondgepompt, kan max 15 à 20 min duren

een derde reden waarom pomp zou kunnen draaien is een bypass die veel te ver openstaat, dit moet je verhelpen, aanpassen.

ik ga er vanuit dat er maar één pomp is, deze van de ketel, geen andere pompen, vb voor vloerverwarming, klopt?

wat is trouwens probleem met je pomp, waarom zou deze minder moeten draaien?

maakt ze zoveel lawaai ??? dan moet je deze + installatie laten nakijken, er is iets mis

wat doet de buitenvoeler dan wel ??? hij stuurt de WAR aan

met als gevolg dat vorige week de temp in de ketel naar 50 of 55°C ging en dat er volgende maand (bij hoge buitentemp) de ketel vanzelf op 40 of zelfs 35 °C gaat werken

= energie sparen

conclusie : pomp die draait is niet hetzelfde als veel verbruiken

een moderne gasketel zoals hier is zuiniger dat deze vele uren draait aan lage temp dan tijdelijk op hoge temp

dus ook hier weer : als ketel veel draait moet pomp ook veel draaien (ketel aan dan kan pomp nooit stilstaan)

hopelijk hebben alle ICT-ers hier iets aan ;-)

bram,

terecht opgemerkt RTFM

maar een beetje deftig installateur zou toch wel ook een woordje uitleg mogen geven ?

de DHZ kiest er natuurlijk voor om GEEN beroep te doen op de ervaring, kennis van een goed vakman en moet dan maar terecht op WWW (waar er minstens evenveel verkeerde info neergeschreven staat als ...)

RTFM = Read The Fucking Manuel !

 

Voor sommige installateurs is het al moeilijk genoeg , laat staan dat ne DHZ'er alles snapt .

Al heel vaak dikke onzin gelezen op WWW

 

 

 

Stefan, je verhaal klopt al helemaal niet. Nogmaals, bij een WAR draait de pomp in principe altijd. Je kan dit meestal aanpassen in de regeling.

Bij een WAR heb je geen thermostaat, wel een afstandsbediening (die je al dan niet als thermostaat kan laten werken).

De pomp zal zichzelf niet in en uitschakelen in functie van de warmtevraag. Er zit trouwens niet altijd een electronische pomp in de ketel. Ze zal wel (electronische pomp) haar toerental (debiet en opvoerhoogte) aanpassen in functie van de vraag. Als je stooklijn juist ingesteld is, zullen de thermostaatkranen in principe nooit helemaal sluiten, tenzij er een kachel of zon is.

Een bypass hoort eigenlijk niet op een condensatieketel (verwarmen retour), en laat nu net een electronische pomp die bypass overbodig maken.

Als je wil dat de pomp s'nachts uit gaat moet je de volgende instellingen doen:

A3:-9

A4:0 (geen vorstbescherming)

En gevraagde nachtemperatuur op 3°

Of als je een afstandsbediening hebt:

B0:1 (met ruimtecompensatie in verlaagd regime)

B2:15

B5:5

En de nachttemperatuur op de gewenste waarde (bijvoorbeeld 15°)

Zet je B0:3, dan werkt de afstandsbediening ook in dag als thermostaat (maar is niet aan te raden)

 

 

Vorige week is eindelijk mijn eigen installateur (na 3 maanden) langsgekomen. Hij heeft de stookijn aangepast, en het probleem is nu verholpen... Blijkbaar stond ze veel te hoog, zoals verwacht.

Het enige probleem dat zich nu nog stelt, is dat het in mijn badkamer niet warm genoeg wordt. Mijn installateur zegt dat ik daarvoor de thermostaatkranen in de rest van de woning minder open moet zetten als ik het in de badkamer warmer wil...

Dat vind ik persoonlijk voor een nieuwe installatie een rare manier om een badkamer warm te krijgen. Volgens mij is de convector op de badkamer niet zwaar genoeg... In de kinderkamer er vlak naast wordt het wel heel snel warm, terwijl dat daar niet  nodig is... 

Het is wel zo dat tijdens de verbouwing de leiding van de verwarming in de badkamer door een aannemer per ongeluk doorgeslepen werd, en dat mijn installateur die toen heeft moeten komen aan elkaar zetten... Maar ik vermoed dat dat er niet veel mee te maken zal hebben.

Het gaat om een jaga strada convector, maar ik vraag me af of ik ergens op de convector zelf het typenummer kan terugvinden, om het vermogen na te gaan. Volgens een online berekeningstool, moet ik voor een kamer van 3.5 x5.5 x2.7 met één raam (KW1.1), één buitengevel, half open beb., met een gewenste temp van 23°c ongeveer een 2300 w nodig...

Wat denken jullie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hoi Tommy,

blijkbaar is mijn viessmann installateur dus niet de enige die niets meer van zich laat horen. dat ding heeft van dag 1 gerammeld dat het niet mooi was om te aanhoren.Heb ondertussen aan een ketel van 6 jaar oud al 2 keer zeer ernstige kosten gehad. De eerste keer bijna 650 euro, de tweede keer was een gasmengklep defekt die heeft viesmann gelukkig op hun kosten hersteld. Sindsdien is het rammelen gedaan.Telkens heb ik een 4tal installateurs moeten bellen voordat er iemand kwam opdagen.

Als er gewoon onderhoud moet gebeuren kan ik telkens smeken en blijven aandringen bij verschillende installateurs totdat er eentje komt opdagen, en dan nog het is ondertussen 2 jaar geleden en ik zou echt niet weten bij wie ik het nu nog moet gaan vragen.
Algoed dat viessmann vanaf batibouw zelf met onderhoud begint, mss dat dat iets helpt.

Pff dit zou het paardepaardje van de ketels moeten zijn, wel de dag dat hij het nod is opgeeft zwier ik hem buiten en we zien dan wel wat er binnen komt. Het zal allesinds een merk zijn dat een eigen hersteldienst heeft, want van een installateur heb ik mijn buik vol.

 

Thomas

Dit is zo te zeggen. Je moet een verliesberekening maken en niet zo een gebruiken dat een schatting maak naargelang volume.

Echter is het ook nodig om dit te doen in de living. Want dit bepaalt hoeveel dan de radiatoren,convectoren overgedimensioneerd zijn daar om aldus is balans te blijven. want in de badkamer moet ook dezelfde overdimensionering hebben. want hetzelfde water loopt door al je verwarmingselementen. Echter het is ook dat je bv radiatoren hebt in de living en convector in de badkamer je problemen krijgt daar beide verschillend reageren op de watertemperatuur dat erdoor loopt.

Probeer gewoon de stooklijn te zoeken waarbij de temperatuur in de badkamer wordt bereikt. Je kan altijd via thermostaat kranen de temperatuur afregelen in de andere ruimtes. Let wel op als je de war in de living hebt staan deze niet reageerd op de ruimtetemperatuur. want anders zal deze overdag willen sturen tegen de thermostaat kranen in. 

Ronny

Toen de stooklijn veel te hoog stond en het in de woonkamer veel te warm werd, kreeg ik het in de badkamer nog steeds niet warm...

Hoe verklaar je dit dan?

Is er dan nog een andere oplossing mogelijk?

 

mvg

Ronny
Toen de stooklijn veel te hoog stond en het in de woonkamer veel te warm werd, kreeg ik het in de badkamer nog steeds niet warm...
Hoe verklaar je dit dan?
Is er dan nog een andere oplossing mogelijk?

 

 als uw radiator of convector ,in de badkamer constant warmte blijft aanvoeren ,en u krijgt het niet warm

te klein berekend,men moet daar toch niet voor geleerd  hebben,

als er echt niets scheeld in de aanvoer warm water plaats vlug een grotere,

dit is toch echt geen probleem dat moeilijk is men moet daar echt niks anders gaan achter zoeken

  doe eens de proef, stook eens met lagere temperatuur  het zal dan in uw badkamer bv 18 graden worden

stookt u met hogere temperatuur zal het 19 a 20 graden zijn

te klein te klein berekend

  heb zelf radiatoren convectoren  doorheen staan geen enkel probleem