verbruik berekenen en besparing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Kan er iemand een heel eenvoudige formule geven om een geschat verbruik te berekenen van een gebouw :

Gebouw = 60 bij 20 meter en 4 meter hoog.

De verwarmingsketel is 20 jaar oud (210 kW). De verwarming staat continu aan,geen thermostatische radiatorkranen of kamerthermostaat,enkel kunnen de gebruikers de gewone radiatorkranen dichtzetten.

Wat zou de besparing ongeveer zijn om de ketel te vervangen door een HR TOP en een regeling (kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen) toe te passen.

De beglazing is dubbel glas,weinig tot geen isolatie in het gebouwschil
1 zijde van 60 meter is aangebouwd.

mvg,

KVO10

Reacties

Hummm, ga eens te horen bij een deftige installateur CV zou ik zeggen .... maar allicht kan hij je hierop ook geen concreet antwoord geven aangezien te weinig gegevens ...

Welke gegevens zou ik nog moeten opgeven aub ?

Huidig jaar verbruik en rendement van de huiige ketel?

eddy

Het huidig verbruik ken ik niet,zou graag een heel ruwe inschatting hebben van het mogelijks verbruik en een besparing indien er HR top -ketels zouden geplaatst worden en een kamerthermostaat (in referentielokaal) en thermostatische radiatorkranen.

De verwarming staat tijdens het stookseizoen continu op 24u/24u.

 

mvg,

kvo10

... installaties ouder dan 15 jaar moeten een verplichte audit krijgen .

Deze erkende persoon kan antwoorden op jouw vragen ...

Je geraakt al vrij ver als je de radiators bekijkt, in combinatie met de gemiddelde temperatuur die ze gewoonlijk hebben. Dat geeft een idee van het afgegeven totaal vermogen. Vermedigvuldig dat met de vermoedelijke draaiuren en je hebt de totale afgegeven energie. In het allerbeste geval kan je op deze hoeveelheid energie tussen de 20 en 40% besparen. Dit is natuurlijk geen juiste berekening, maar een zeer ruwe vuistregel.

Hier kan je zelf op een eenvoudige manier het verwarmingsvermogen van je huis vrij gedetailleerd bepalen:

http://www.bouw-energie.be/verwarming.htm

Om de geschatte verwarmingskost te bepalen kan je deze simulatie gebruiken:

http://www.bouw-energie.be/energieverbruik.php

Je kan hier ook het effect op de verwarmingskost van het vervangen van een oude ketel door een nieuwe condenserende ketel berekenen.