Canadese put gecombineerd met balansventilatie of natuurlijke ventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Wij hebben het plan opgevat om in 2013 een strohuis te bouwen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een balansventilatiesysteem te plaatsen, gekoppeld aan een Canadese put. Maar de combinatie van een natuurlijke woning (stro en hout) en een kunstmatig ventilatiesysteem bleef ons echter een tegenstrijdig gevoel geven.

Via onze architect vernamen we dat we ook konden kiezen voor een natuurlijk ventilatiesysteem, waarbij de aanvoer van lucht zou gebeuren via de Canadese put (bestaande uit keramiekbuizen ipv PE) en de afvoer via een schouw. We vinden hier echter weinig informatie over terug. Dit systeem zou in België niet zo gekend zijn, maar in Frankrijk wel vaak toegepast worden.

Heeft iemand positieve of negatieve ervaringen met dit systeem?
Zijn er nadelen/voordelen aan het gebruik van keramiek ipv PE?
Info en tips zijn zeer welkom.

Babs en Bart

Reacties

Een Candese put (of grondbuis) op een mechanische ventilatie heeft twee voordelen: Lichte koeling in de zomer, kleine voorverwarming in de winter.

Als je die grondbuis als toevoer wil gebruiken zonder mechanische ventilatie, zit je met een aantal zaken die je moet kunnen oplossen:

 

  • Je moet (wetgeving EPB en ventilatienorm)  toevoer krijgen van verse lucht (dus geen doorvoerlucht) in elke slaapkamer en leefruimte. Je grondbuis moet dus eigenlijk binnnenshuis nog vertakkingen hebben.
  • Je moet het drukverlies van je grondbuis, kunnen compenseren door de drukopbouw van je natuurlijke afvoer, want je werkt zonder ventilator als ik het goed begrijp. Hoe efficienter je grondbuis (meer koeling of voorverwarming) hoe meer drukverlies, dus hoe hoger je schouw.
  • Je huis moet zeer luchtdicht zijn. (Maar dat is altijd aangeraden)

In de praktijk niet zo eenvoudig.

Geert

Bedankt voor de reactie.

Als ik het goed begrijp zou de hoogte van de schouw dus kunnen beperkt worden indien gebruik gemaakt wordt van een ventilator voor de afvoer. Deze zorgt dan voor trek waardoor er voldoende ventilatie is. Dit komt dan overeen met ventilatiesysteem C, waarbij de aanvoer van lucht gebeurt dmv een canadese buis ipv roosters boven ramen en deuren.

Dit systeem lijkt me veel natuurlijker dan het balansventilatiesysteem. Of zijn hier ook veel nadelen aan verbonden?

groetjes,

babs en bart

Beste

zou het te doen zijn om de keramiek buizen dicht te maken ? Deze zijn nooit langer dan een meter, dus heb je heel veel dichtingen tussen de buizen die kunnen gaan lekken (water infiltratie als deze onder het grondwaterniveau liggen.

Voor de afvoer heb je in de zomer niet altijd een ventilator nodig. Bij VZW de Boot in Merkem zag ik ooit een zonneschouw die deze ventilator overbodig maakte.

eddy

Persoonlijk vindt ik dit systeem even natuurlijk of onnatuurljk dan systeem D. Het enige dat systeem D toevoegt is een ventilator voor aanvoer en een warmtewisselaar. Ik zie niet in wat daaar onnatuurlijk aan is, het blijft allemaal low-tech.

 

En ik zou bang zijn van die keramiekbuizen. Een gewone grondbuis is al twijfelachtig i.v.m. waterzakken als de buis verzakt, bij keramiek komt daar het breukgevaar bij. Hoeveel verzakkingen zijn er niet ten gevolge van lekkende openbare riolering? Op de lange termijn is dit gedoemd om te barsten of breken, volgens mij.