externe luchtaanvoer kachel: waar plaatsen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij verbouwen een woning uit ca. 1918 tot LEW. Momenteel bereiden we alles voor om binnenkort beton te gieten (buizen riolering e.d.). Nu willen we graag een externe luchtaanvoer voorzien voor een toekomstige kachel, maar we vragen ons af waar we deze luchtaanvoer precies moeten plaatsen?
- de kachel komt in de hoek van de woonkamer
- de luchtaanvoer zou gebeuren met een buis naar de kelder
- we denken aan een Bergkachel of iets dergelijks, zelfbouwmodel, om binnen ons budget te blijven.

- is de luchtaanvoer voor verschillende soorten kachel (bv. finkachels, e.d.) gelijk?
- Voorzien we de luchtaanvoer van onderuit (zoals bij Walter: https://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenberg#5280068105141… ?) of van opzij?
- op hoeveel cm afstand moet dit komen van de muur? (gerekend dat dit in een hoek is?)
- Kunnen we dit correct doen als we nu nog niet precies weten welke kachel we zullen nemen?
- en als laatste: kan zo'n oranje stevige pvc buis voldoen hiervoor? (het laatste stuk dat met de kachel in contact komt uiteraard in metaal/inox)

Alvast erg bedankt!
Leen

Reacties

Leen,

dat is voor elke kachel anders.

Bepaalde merken is het langs onder (Tighelkachel, Tonwerk), maar meestal langs achter. (bij mijn kachel is het langs achter)

Meestal is de toevoerdiameter dezelfde als de diameter van de rookgasafvoer.

 

Best is dus nu te beslissen welke kachel je zal kopen, en de verkoper van die kachel contacteren waar de aansluiting hoort te zitten.

Ik vermoed dat je beter een volledige buis in metaal neemt, die oranje pvc zal zich statisch opladen en er zal veel meer stof in blijven plakken. (voor zover dat hier van belang is) Bij mijn kachel is het gewoon een alu flexibel die door een gat in de vloer in de kelder eronder verdwijnt.

Zit de kelder net onder de kachel ? Indien ja kan je gewoon wachten en wanneer je weet welke kachel je neemt dan het juiste gat boren. (ik heb dat zelf gedaan, je hebt er eigenlijk geen speciale klokboor voor nodig, enkel wat geduld)

 

groeten,

 

Nayy

 Nayy,

Bedankt voor je antwoord. De kelder zit niet vlak onder de kachel, de buis moet enkele meters onder de betonplaat doorlopen. Momenteel denken we aan een Bergkachel of zelfbouw bergkachel met leemomhulsel bijv., vooral omwille van beperkt budget. 

 

groeten

Leen

Leen,

controleer ook de lengte van de aanvoerbuis: bij mij mocht die max 4 meter lang zijn, en geen bochten bevatten.

vermoedelijk om luchtaanvoer niet te bemoeilijken.

 

groeten,

 

Nayy

... ALTIJD voorschriften van fabrikant respecteren ...

Stel je vraag eens op ecologieforum.eu.

De ontwerper(is niet de verkoper ervan) van de Bergkachels is daar aktief op en zal je zeker antwoorden.

Er staat ook een compleet steen-voor-steen schema van een Rocket-Bell massakachel. Vergelijkbaar qua afmetingen met een Bergkachel en nog iets betere rendementen ... Ook van zijn hand(Peterberg)

G