Rendement bestaande mazoutinstallatie verbeteren als alternatief nieuwe installatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik sta/stond op het punt mijn huidige installatie (mazout) te laten vervangen door een modernere/economischere installatie op gas en eventueel het sanitair gedeelte te vervangen door een warmtepompboiler. Echter omdat de premies op gascondensatieketels dit jaar komen te vervallen en wie weet volgend jaar misschien weer heringevoerd worden (da's natuurlijk koffiedik kijken...) twijfel ik nog over deze grote uitgave en zoek ik momenteel naar een goede (tussen)oplossing. Hiervoor zijn dit wellicht de juiste twee opties (ik heb het hier even niet over de warmteverliezen welke uiteraard ook zeer belangrijk zijn; hiertegen zijn de meeste maatregelen al getroffen):

1. Een voorrangsschakelaar plaatsen voor de boiler en tevens voor de verwarming (zie afbeelding 1). De vraag is of mijn huidige regelunit dit niet al regelt (zie afbeelding 2) en dit misschien overbodig is...?
Een kleinere sproeier indraaien (0.65 gallon i.p.v. 0.75 om een hogere verbrandingsrendement te verkrijgen (

2. De boiler te vervangen door een warmtepompboiler (met ingebouwde of externe kompressor?) van bv. Aristona of Atlantic of de volgende warmtepomp (met boiler) van ELCO:
http://www.elcobelgium.be/sites/default/files/files/product/MULTIAQUA_N…
Deze laatste zou volgens de documentatie aangesloten kunnen worden op de huidige installatie en tevens op een toekomstige gasinstallatie.

De huidige installatie uit 1986 betreft een Buderus Logana (26.7 - 33.7 KW) met een KL20 Mat- Klöckner geelvlambrander (olieverbruik 1.6 / 5 kg/h). De sproeier die er nu in zit betreft een 0.75 (60 graden S - 2.89 Kg/H).
Pomp voor de verwarming is een nog redelijk ongebruikte Grundfoss Type Up 20-15 N 150 (0,28 - 65 W), en voor warm water een oudje: Salmson Euramo MXL (0,28 - 65 tot 100 W). Beiden pompen zijn van een f-klasse.
De boiler is een Jaga van 100 Liter.
Het jaarlijks verbruik schat ik in op zo'n 2000 liter (misschien ook wel iets lager omdat ik vorig jaar november de zoldervloer heb laten isoleren). Een deel van de winter stoken we overigens bij met een houtkachel.

Kan iemand zeggen of bovenstaande opties reël zijn, en/of dat er wellicht nog betere alternatieven zijn?

Reacties

Waarschijnlijk zit er al een voorrangsregeling voor het sww op, want blijkbaar kan het sww onafhankelijk geregeld worden van de cv. Die tempolec regelaar is als ik goed zie een weersafhankelijke regeling, dus dat zit ook al goed.

Wat is het huidige verbrandingsrendement. Verkleinen van de sproeier kan een kleine verbetering brengen, maar ook weer andere problemen veroorzaken (voornamelijk condens). Grote winsten zijn daar niet te verwachten.

Eventueel kan je de ketel met resten glaswol nog wat bij isoleren.

Die Jaga boiler is niet direct goed geïsoleerd, daar kan dus wel verbetering.

Een warmtepompboiler? Het zijn tamelijk dure toestellen en de lucht/water halen de warmte uit de omgevingslucht. In de praktijk komt het er op neer dat je de ruimte gaat afkoelen waar het toestel geplaatst is. Het toestel van Elco in die link is een water/water, let daar wel mee op. Tweede nadeel van die toestellen is hun beperkt vermogen. Eventjes de boiler bijwarmen gaat niet, dat heeft een tijd nodig.

De COP van die toestellen is niet denderend,meestal rond de 3. Voor het toestel van Elco wordt in de documentatie geen waarde opgegeven, maar 3,8/1,1 is 3,45. Bij welke temperaturen is ook weer niet opgegeven

Voor sww lijkt me een zonneboiler een betere keuze.

aan het bord te zien zou er inderdaad al een voorrangsschakeling kunnen opzitten, de ps002 van tempolec is ook een gewone boilervoorangschakelaar, meer niet en heeft dus waarschijnlijk geen zin.  met een weersafhankelijke regeling zou je de max. ketelt° kunnen begrenzen tijdens de verwarming, maar of dat veel zin heeft bij zo'n oud ding is verre van zeker.

met een 0.65 gph sproeier kom je ongeveer (afhankelijk van de druk) in de buurt van de minimumlast van je ketel, zou dus geen probleem mogen zijn.  maar zo groot is het verschil tussezn 0.75 en 0.65 nu ook weer niet, dus zijn daar de besparingsmogelijkheden begrenst.

een WP-boiler kopen brengt je helemaal niks winst, integendeel, kost een hoop geld en dure energie.  en hypothekeert mogelijk toekomstige aanpassingen aan je systeem, je kan die centen dan veel beter in een zonneboiler steken.  en zoals lacroix al zei, pak je boiler en ook je leidingen extra in, daar is misschien nog het meeste mee te verdienen.

hans d

Hans en Lacroix, bedankt voor jullie reactie. Nog andere suggesties om het ketelke ietske zuiniger te krijgen? Kan ik misschien qua sproeiergrootte nog lager dan 0,65 of krijg ik dan inderdaad condensproblemen in de schouw?

Lars, wat is je schouwtemperatuur nu? En je verbrandingsrendement?

 

Mij dunkt dat je beter niet teveel energie steekt in die oude CV installatie, zorg dat ze gewoon goed onderhouden wordt en goed werkt. In een woning wat 2000 liter mazout verbruikt en waar je ook nog dikwijls met hout stookt, kan je beter je geld steken in extra isolatie her en der. Ik denk dan aan grondige renovatie/ isolatie, lokaal per lokaal eventueel. Het is immers niet makkelijk om een gans huis in één keer aan te pakken als je er in woont. Als je dan uiteindelijk rond bent met isoleren, renoveren  en eventueel ventileren, dan zal je zien dat jou nieuwe ketel, als je die dan uiteindelijk toch moet zetten, een heel stuk minder performant moet zijn.

nee, lager dan 0.65 zou ik niet gaan, zeker niet met zo'n oude ketel. 

of je condens krijgt kan ik je niet zeggen, hangt van de temperatuur en de isolatie van de schouw af.  zolang de rookgassen bij het verlaten van de schouw niet onder de 50° gaan loop je in principe geen risico.

Hoi,

Over uw mazoutketel: als je wilt wachten met het plaatsen van een nieuwe gasketel dan kan je al een paar dingen doen

  • Zorgen dat de ketel goed onderhouden is.
  • Een kleinere sproeier houdt risco's in, hiervoor kan je best advies vragen aan je onderhoudsman.
  • De circulatiepompen kunnen voor een kleine kost vervangen worden door hoogrendementspompen, die je toch na ~5 jaar hebt terugverdiend, afhankelijk van hoeveel draaiuren ze maken.

Zover ik begrijp staat de mazoutketel het hele jaar aan om warm water te hebben. Als dit zo is is hierin de grootste winst te behalen. Je kan dan best de productie van je sanitair warm water (gedeeltelijk of volledig) ontkoppelen door over te gaan naar een zonneboiler (die ook mee het proceswater voor de CV kan verwarmen) of een warmtepompboiler. Zo kan je je mazoutketel buiten het verwarmingsseizoen volledig uitzetten wat je veel leegloopverliezen zal besparen (gemiddeld. 2 ~ 3 euro per dag, ik ken gevallen waar het opliep tot 10 euro per dag).

Een zonneboiler of warmtepompboiler kunnen ook natuurlijk bij op de verwarmingsinstallatie worden aangesloten.

Wanneer je je sanitair warm water ontkoppelt zal je zeer zeker een serieuse winst behalen op je mazoutverbruik en kan wanneer je later een gasketel zou plaatsen dit zonder problemen gebeuren.