Speksteenkachel boven kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ik wil een speksteenkachel laten installeren in de woonkamer om de benedenverdieping (70 m2) te verwarmen.
Ons huis ('57) is onderkelderd en de kachel moet dus op de potdallen staan. Moet ik in de kelder een stutmuur gaan metsen of houd dat? Zijn er hier mensen die een zware speksteen (of andere) kachel op potdallen hebben staan?
Merci voor de reacties!

Reacties

 Hoe groot is de kachel en welk gewicht zal dit voorstellen? Het is gevaarlijk en moeilijk om dat zomaar te zeggen denk ik. Je zou er goed aan doen een architect of een IR stabiliteit te raadplegen.

 

Waarschijnlijk zal het wel uitdraaien op een muur metselen of een potrell te steken afgesteund naar de grond.

Ik heb nog niet beslist welk model, maar ik zoek in de categorie van 1000-1500 kg.  Ik ga eens een ingenieur raadplegen.  Bedankt voor je reactie

Om meer als 1000kg te dragen gaat er ongetwijfeld extra ondersteuning in de kelder moeten worden voorzien.

Allicht zal er een betonnen muurtje in je kelder gemetst moeten worden. Bij onze nieuwbouw zit er zelfs een gewapende fundering onder de kachel ( 2300 kg ) en een betonnen gemetste muur ( volgens grondplan kachel ) in de kruipkelder.