OSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de ene OSB de andere niet is, en dan doel ik vooral op de luchtdichtheid.

Ze hebben bij ons OSB III voorgesteld (zonder formol). Zegt dit genoeg om goede dichtheid te bekomen, of moet ik het merk of andere specificaties bij vragen? Zoja welke?

Alvast bedankt voor jouw respons,

B

Reacties

De platen van Sterling zijn luchtdicht. Er bestaan goedkopere platen uit Frankrijk die niet luchtdicht zijn en waar wel problemen mee zijn.

Deze platen zijn uiteraard wel af te kleven.

Zie www.osb-platen.be

 

 Hallo Leen H.,

Recente studie/proeven van KULeuven heeft nu net aangetoond dat geen enkele plaat 100% luchtdicht is, maar dat er grote variatie in luchtdichtheid is vast te stellen tussen merken (fabrieken) onderling, maar ook binnen één en het zelfde merk (dus productie - batch), en ook variatie in dikte natuurlijk.

De reden is heel simpel:  er zijn simpelweg GEEN luchtdichtingseisen en normen voor de productie van OSB.

 

 

De kans dat een plaat van een gerenommeerd merk niet luchtdicht is, is redelijk klein. Dat is wat ik reeds van verschillende houtskeletbouwers (aannemers) hoorde. Alleen, je zal het maar meemaken dat je net pech hebt. Daarom kiezen wij voor een soort hardboard plaat. Nadeel: de houtskeletbouwers werken er niet graag mee, ze trekt krom na contact met water en je kan niet zo kort op de kant nagelen als met OSB, maar oplosbaar.

De voordelen: groter formaat = minder naden, gegarandeerd luchtdicht en grotere stijfheid met slechts 8mm dikke plaat.

 

Mvg, Marc

spano heeft sinds vorig jaar iets voorgesteld als "oplossing"

http://www.spanogroup.be/productdetails.aspx?con=706

architect Pieter Verstraete (zie elders op dit forum) gebruikte deze voor zijn PH in Merelbeke

Als we dan toch merken noemen, dat gaat over Durélis Vapourblock, een glad afgewerkte spaanderplaat. Pieter Verstraete was overigens niet de eerste hier op het forum die dit gebruikte.

Ik had het zelf over Pavaplan 3F.

Mvg, Marc

 Bij mij zal het ook de Durelis Vapourblock zijn die langs de binnenkant van de HSB staat. De fabrikant garandeert luchtdichtheid.

wat is probleem met merken ???

er zijn hier mensen die 20 keer op een dag Bude...s intikken ???

ik heb nooit geschreven dat Pieter eerste was, ik weet enkel dat er veel info van zijn woning hier op de site staan.

Stefan