Regenwater gebruiken: bovengrondse installatie op een stadskoer?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Ecobouwers,

Ik ben de verbouwingen aan het plannen van onze nieuwe woonst: een rijwoning gelegen in de stad (type bel-etage) met een ingesloten koer (2,5 x 10 meter).

We zijn aan het uitzoeken of de installatie van een regenwater recuperatie systeem technisch haalbaar is en of het de investering waard is.

De motivatie is om geen drinkwater te verspillen in toilet/wasmachine. Daar gaat de vraag dus niet over.

Een betonnen regenwaterput ingraven is geen optie. De stabiliteit van onze woning en die van de buren (zij en achter) zou in gevaar komen. Trouwens, de koer is niet bereikbaar voor graafmachines.
Er is geen kruipkelder, dus een waterzak lijkt ook geen optie.

Misschien is het theoretisch wel mogelijk een platte kunststof tank deels in te graven of gewoon op de koer te installeren.

De meest voor de hand liggende optie is één of meer rechtopstaande tanks bovengronds te installeren tegen de achtergevel.
Er is al een opening in de achtergevel naar de koer toe voor de verluchting van de garage. Langs daar zouden we de regenwaterleiding naar binnen leggen.

Het huis heeft een plat dak met roofing met een oppervlakte van ongeveer 70m2. De regenpijpen komen op de koer uit en zijn nu verbonden met de riolering.

Wat de tankinhoud betreft, uit de plaatselijke stedenbouwkundige voorschriften leid ik af dat een tank van 3000 à 4000 liter past bij dit dakoppervlak. Volgens http://www.milieuadvieswinkel.be volstaat dit ook voor een gezin van 4 personen.

Ik heb al een en ander gelezen hier op het forum, maar blijf toch nog met heel wat vragen zitten.
We hebben al aan 2 vakmannen (chauffage) een mening gevraagd (omdat deze twee toch al langskwamen ivm chauffage). De ene zegt geen probleem, de ander zegt dat het helemaal geen zin heeft om te doen. De tweede begon weliswaar enkel over een betonnen regenput van 5000 liter dat een gezin van 4 personen zou nodig hebben. Zoals hierboven gezegd, technisch onhaalbaar.

Dit zijn de grootste vragen waar ik mee zit:

* Beschermen tegen vrieskoude.

Het liefst zetten we de tanks buiten op de koer, om de kostbare ruimte binnen niet op te offeren. Het risico op bevriezing lijkt me dan wel groot.

We zouden de regenwatertank in de winter (bij vorstperiodes) leeg kunnen laten lopen (ik zie dat dit voor de tuinmodellen aangeraden wordt) en dan overschakelen op stadswater.

Andere optie is de tank op een of andere manier isoleren.
Even zonder aan de centen te denken zou ik denken aan incapselen met een verticale tuin.
Een platte tank zou onder een 'groendak' kunnen.

Andere suggesties?

* Type pomp
Ik las twee oudere topics in het forum over pompsystemen.

regenwatersysteem met automatische omschakeling
en
pomp voor regenwater recuperatie

Volautomatische pompsystemen die tussen regenwater en stadswater schakelen wanneer nodig hebben voor- en tegenstanders zie ik.
Als we inderdaad regelmatig droog dreigen te staan, is dit misschien toch de moeite. Eventueel kunnen we dit naderhand nog installeren?

Is een pomp plaatsen in een bovengrondse kunststof tank mogelijk? Ik neem aan van wel, maar misschien zijn er beperkingen?

Een externe pomp zouden we ofwel buiten naast de tanks kunnen installeren (lawaai voor de buren?) ofwel binnen in de garage.
De pomp hoger dan de tank installeren is moeilijk (behalve misschien bij de platte tank), we willen de pomp niet vlak onder de vloerplaat van de living op de eerste verdieping installeren.

Elders las ik dat een externe pomp best boven de put geïnstalleerd wordt, waarom was niet meteen duidelijk.

Een hele boterham, maar we zoeken het liever goed uit vooraleer we eraan beginnen.

Hanne

Reacties

Een bovengrondse regenwaterput is natuurlijk niet alleen een probleem bij vorst. Ze neemt plaats in op je kleine koer en vooral het water wordt in de zomer ook warm zodat er allerlei kweken zoals van bacteriën en algen weelderig zullen groeien.

Waarom graaf je die put niet met de hand uit? Lijkt moeilijker dan het is. Ik klaarde de klus toch .... Je kan een put metsen en waterdicht maken of misschien geraakt een plastic put wel in je tuin ?

 

 

 

Plat dak is ideaal. Met een ladder langs voor-en achtergevel kan je relatief eenvoudig een kunststoftank op en over het dak hijsen (langs de ladder omhoog en omlaag laten schuiven). Nodig wat mankracht uit en die ton staat op een paar uur tijd in je tuin.

 

niet aan beginnen bovengronds

volgens mij ook enige mogelijkheid is kunststoftank

of metselen zoals hoger vermeld (met eventueel een zak erin ? of vijverfolie, ...)

hou er ook rekening mee dat je een overloop nodig hebt !!!

al eens alle kosten samengeteld en ook je waterfactuur eens bekeken?

en loont het nog steeds ??

PS : voor (kleine) rijwoningen is regenwaterput ook niet verplicht !

succes met je project

Bedankt alvast voor de reacties.

Misschien toch even de situatie verder beschrijven. 

De koer heeft de charme van een vergeetput, aan de meeste zijden zijn er muren van 3 verdiepingen hoog! 

Vanuit het westen krijgen we in de zomer soms wat zon op de koer, de scheidingsmuur is daar 'maar' anderhalve verdieping hoog. Als het hittegolf is, dan zou het aangenaam zijn op de koer (volgens de vorige eigenaar). 

Zo jammer is het dus niet om plaats op te offeren op de koer. 4000 liter water neemt 4m3 ruimte in, zelfs met de bijkomende plaats die isolatie inneemt is het nog te overzien.

 

Bacteriën en algen - die was ik even vergeten. De isolatie tegen de vorst zou ook licht moeten tegenhouden, dan groeien er geen algen (las ik in een andere topic). Hoe het zit met bacteriën moet ik dan verder uitzoeken.  

 

Graven zien we echt niet zitten. De kans is groot dat het vol zit met steenpuin van vroeger, of andere verrassingen (riolering? overdekte waterloop? ...)

We zouden ook een architect moeten zoeken om de stabiliteit te garanderen, dat gaat ons wat te ver. 

 

Er zijn kunststof regentanks te koop die het formaat hebben van een standaard kleerkast. Die passen gewoon door de deur en ze kunnen in serie geplaatst worden.  De platte tank kan ook door de deur (volgens de omschrijving van de fabrikant), maar tot de achterdeur manouvreren zal moeilijk worden. Dus over het dak is een goed idee.

 

Ik heb proberen uitvissen of een waterzak per definitie plat moet liggen, geen antwoord op gevonden. Een muur metsen (versterkt met stalen frame?) en een waterzak rechtop zetten zou anders een idee zijn. Daar is dan weer een vergunning voor nodig ... en klinkt ook nogal duur.

 

We wonen nog niet in het huis, dus naar de factuur kunnen we niet kijken. Ik maak de afweging dat drinkwater alleen maar duurder gaat worden. Een regenwaterput is niet verplicht in ons geval, maar een groendak op termijn wel (tenzij je een regenwaterput hebt en gebruikt). Niks tegen groendaken, maar erg jammer als je het niet ziet. Ook daarom vind ik regenwaterrecuperatie net iets interessanter.

 

Als we er mee door gaan laat ik weten hoe het afloopt ...

 

Hanne

 

 

 

Gommer, hoe gaat het water dat op het plat dak valt in de tank geraken die op dat dak ligt ? is het dak sterk genoeg om 5000 l water te dragen ?

 

Klein misverstand, denk ik. 

De suggestie was niet om de tank op het dak te zetten, maar eerst op het dak te hijsen en dan aan de andere kant weer te laten zakken. Met een kunststoftank lukt dat wel, denk ik toch.

Anders ... heeft er niemand een kennis bij de kustwacht? Met een Seaking is het helemaal een makkie ... winch up ... winch down. Nog een mooie oefening. ;-)

Da's idd wat ik bedoelde.

Seaking, leuk. Betaal je die niet per minuut in de lucht? :)

En dat idee van op en over heb ik zelf al eens uitgevoerd met een vrij zware kuip (was toen om een vijvertje aan te leggen).

Dat was met 2 man goed te doen. Iets groter en zwaarder gaat zeker ook met iets meer mankracht.

Mvg, Marc

Er bestaan redelijk platte tanks. (ooit gezien op een opendeur)
Dat heeft het voordeel dat je niet te diep moet graven. Dus minder/niet problematisch naar stabiliteit toe.
Je zou dan ook de uitgegraven aarde kunnen gebruiken om terug aan te vullen en je tank nog minder diep in de grond te steken. Dan zit ie minder diep en toch ondergronds. Je hoeft dan ook de uitgegraven aarde niet af te voeren.

Wel opletten met kunstoffentanks in grond met stenen te steken. Daar hoort een laag zuiver zand rond !
En met (vochtige) grond tegen de muren.

Je zou ook ter plaatse een platte put kunnen storten in beton of metsen.

0.8m hoog, 1m breed, 3.75m lang =3000l

Zelf had ik gedacht aan een tank op een plat dak te zetten. 500-1000l, in een hoek, (te controleren naar draagkracht). Enkel te gebruiken voor wc, planten en schoonmaak. Gravitair = geen pomp nodig. Goed ingepakt, moet dan ook tegen lichte nachtvorst kunnen.