Is ecologisch en laag-energie (ver-)bouwen onpopulair?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik start hier een nieuw onderwerp om de draad waarin ik deze vraag opperde niet te vervuilen.

Even herhalen:

"Ik vraag me af of, hoe goed bedoeld de basismotivatie ook is, laag energie (ver-)bouwen onder de noemer 'toys for boys' valt?
Het lijkt een gegeven dat veralgemeend kan worden, dat de meerderheid op dit forum mannen zijn. Er er lijkt ook meer dan één keer sprake van 'de vrouw moeten overtuigen'. Vrouwen zijn van nature minder geïnteresseerd in techniek, wil dit dan zeggen dat laag-energie (ver-)bouwen in de ogen van vrouwen een technische en/of economische -en geen emotionele en/of principiële- aangelegenheid is?
Waarom vraag ik dit? Omdat het ecologisch een laag-energie (ver-)bouwen makkellijker momentum zou winnen als er om te beginnen binnen de gezinnen geen 'strijd' moet geleverd worden. Onder het motto, verander de vrouwen van gedachte en heel de maatschappij maakt op termijn een ommezwaai (en we weten allemaal dat de politiek de trends van de maatschappij volgt).

Ik besef dat bovenstaand goedkope en vereenvoudigde veralgemeningen zijn, maar zit er misschien ook een grond van waarheid in?

Op bovenstaande kwam snel de reactie van 2PIR (een vrouw) die instemde maar bij uitbreiding vermelde dat laag energie bouwen een heel ingewikkelde aangelegenheid is.

Dus bij uitbreiding zou ik de vraag willen herformuleren: waarom is laag-energie ver-(bouwen) zo onpopulair. Te duur, te ingewikkeld, onbekend=onbemind, al dan niet een mannen-aangelegenheid die de vrouwen koud laat,... ?

En laat de discussie a.u.b. niet stranden in passief bouwen versus laag-engie verbouwen. Want in essentie geld dit onderwerp voor beide varianten evenzeer.

PS. ik heb de oorspronkelijk tekst uit de andere draad aangepast om me niet toe te spitsen op passief nieuwbouw.

 

Mvg, Marc

Reacties

Beste Gommer,

ik was na twee jaar ons verbouwavontuur naar LEW op een gegeven moment echt beu. Dat had o.a. te maken met het feit dat de meeste (technische) beslissingen door mij alleen genomen werden, ook al staat mijn vrouw 100% achter de voordelen van een LEW. Begin dit jaar hebben we volgende beslissing genomen: zij is werfleider geworden, ik voer uit, samen met eventuele aannemers. We hebben samen een lange lijst opgesteld met alles wat nog moet gebeuren, zij heeft een planning opgesteld voor de komende maanden en gaat het inplannen en voorbereiden.

Ik raad dit iedereen aan: mijn vrouw heeft op een maand tijd veel bijgeleerd over de verbouwingen en voor mij is het een extra motivator, omdat ik niet alleen met dat ellendige rothuis bezig ben :-) Ik vermoed dat deze aanpak de betrokkenheid van vrouwen in de verbouwing sterk kan verhogen.

Groeten,

Lieven

 

 

Onze truk is dat wij een beurtrol hebben om aan te dringen bij aannemers : even weken doe ik de zaag telefoons, onevenweken doet zij de telefoons...

eddy

@ gommer

de technische kant van bouwen laat volgens jou heel wat vrouwen (en ook mannen) koud : ik denk dat je dat bijna letterlijk mag nemen !
heb je al eens uitgelegd aan je liefste koningin dat het binnen 10 jaar wel eens HEEEEL erg fris zou kunnen zijn in niet-echt-energiezuinige E70 woningen ?
wedden dat ze in no-time de prioriteiten verlegt , er zit gewoon niets anders op ;
de gasprijs is afgelopen jaar met 20% gestegen, en da's nog maar het begin ...

Allemaal goed en wel, maar waarom laat het zoveel mensen koud?

Te technisch, te duur, te ingewikkeld, te nieuw,...

Het gevoel er alleen voor te staan, kan heel wat energie vergen.  Gedeeld leed is altijd draaglijker!  En als jullie samen de obstakels kunnen overwinnen, dan schept dit ongetwijfeld een band. Goede strategie om uit te dokteren hoe je het bouwavontuur SAMEN kunt aangaan!

marc

voor de doorsnee burger is een huis een huis, en dat is het enige dat telt, een eigen optrekje waar je zelf baas over bent, chique keuken voor madam, grote openhaard voor meneer, met eventueel nog een tuinkabouter.  want zelfs deze laatste is dikwijls belangrijker dan een dikke isolatie. 

en ze merken dat pas als ze hun gat verbrand hebben en op de blaren moeten zitten!

 

Dag Marc!

Om nog even verder te breien met stereotype clichés:

Als een man op het punt staat een auto te kopen, dan wil hij gegarandeerd eens onder de motorkap kijken.  Heel wat mannen weten wel niet de alternator of de zuurstofmassameter aan te wijzen.... maar kom, eens naar de motor kijken hoort er blijkbaar bij.  Als is het maar om te doen alsof ze iets van techniek kennen.

Hoeveel vrouwen daarentegen willen uit eigen initiatief de motor zien?  Een vrouw heeft wat techniek betreft, interesse in hoeveel die motor verbruikt en (voor de 'sportieve' dames) hoe snel de wagen accellereert.  Hoeveel cilinders daar voor nodig zijn, wat maakt dat uit!

Hieruit zou je kunnen afleiden dat vrouwen geen interesse hebben in techniek.  Ik hoor liever dat vrouwen geen nood hebben aan alle theorie, maar dat ze zich focussen op het eindresultaat.  En ik denk eerlijk gezegd dat dit de meeste mannen zich daar ook beter op zouden richten.

Daarom mijn oproep:  wie schrijft er nu eindelijk eens een boek 'Energietechnieken in LEW/PH/NEW voor dummies'.  Niet dat wij allemaal dummies zijn.  Maar gewoon een boek dat de bestaande technieken oplijst met hun voor- en nadelen en misschien ook een leuke flowchart om de keuzes te vereenvoudigen.

Op die manier beschikt de kandidaat-bouwer op een vlotte manier over een goede basiskennis.  En de gespecialiseerde techniekers (zoals er hier een paar op het forum zitten) kunnen dan bijsturen of corrigeren waar nodig én zich toeleggen op de details.  Een geïnformeerde bouwer zal de uitleg van de technicus veel beter kunnen plaatsen en veel minder wantrouwig staan tegenover de ogenschijnlijk dure technieken die de technieker hem/haar aanraadt.

 

Of om het anders te verwoorden:

Bouwen is duur en daardoor moeten budgettaire keuzes worden gemaakt!  Het is gevoelsmatig gemakkelijker om geld te investeren in zaken die je wezenlijk ziet staan, dan om te investeren in zaken die je niet ziet of in technieken die je niet echt begrijpt. 

Informeren of beter objectief informeren (met pro en contra) lijkt me de boodschap!

 

Ik was gisteren nog bij een architect en zoals zovelen was ook hij niet gewonnen voor PH/NEW.  (De uitzonderingen bevestigen de regel!) Hij illustreerde het met een cartoon die hij ergens had gezien. Ik wil jullie deze niet onthouden.

Een man belt aan bij vrienden die net een PH hebben gebouwd.  Hij krijgt een hartelijk onthaal en de vriend zegt' Kom binnen, doe je jas uit en kies je een trui.'

Hahahaha!  Dit kan terug voer zijn voor een leuke discussie.

Maar die vooroordelen moeten dus uit de wereld worden geholpen vooraleer architecten hun klanten gaan sturen richting LEW/PH/NEW.

 

2PIR

je vraagt véél te véél.  een boek dat de bestaande technieken oplijst met hun voor- en nadelen en misschien ook een leuke flowchart om de keuzes te vereenvoudigen?  het enige dat kan is dat één bepaald iemand zijn visie daar over op papier zet, lees gewoon het forum er op nan  en je weet genoeg.  dus niemand kan zo'n boek schrijven.

lees b.v. de discussies ventilatie C of D er maar eens op na.  en wie gaat er dan de keizer zijn en zeggen wat het beste is?  nee hoor, 10 technici, 10 meningen!

hans d

 

 

Hans, je hebt overschot van gelijk!  Maar het is nu net dat '10 technici, 10 meningen', wat vele kandidaat-bouwers afschrikt.

Het vraagt heel wat tijd en energie om die 10 menigen te lezen en dan voor jezelf uit te vissen waar (of bij wie) je je goed bij voelt.  Een luxe-keuken kiezen is dan wel veel sneller én gemakkelijker!

waarschijnlijk een archi die geen ervaring heeft met ... ???

tja, maar dat is net zo bij de klassieke bouw, daar zie je net hetzelfde verschijnsel, en daarbij heeft ook ieder z'n waarheid.

ik krijg regelmatig vragen als " wat is nu de beste verwarming voor ons PH/LEW/huis"?  wel, zet 10 experten bijneen, en er komena llicht 10 totaal verschillende antwoorden uit, die mogelijk ook allemaal correct zijn.

nee, we moeten geen boek hebben voor bouwers, we moeten bouwers hebben die hun verstand gebruiken.  maar dat vraagt tijd, en de meeste willen toch alleen maar een dak boven hun hoofd en, een woning zoals in de "boekskes".

een kandidaat bouwer kan op een aantal fora heel wat informatie vinden, en dan moet ie er zelf uitzeven wat hem/haar de beste oplossing lijkt in zijn/haar situatie.

als je in de winkel komt, vraag je toch ook niet aan de beenhouwer welk vlees je moet nemen, of aan de bakker welk brood?

Is het probleem dan misschien dat, omdat er bij laag energie bouw meer beslissingen moeten genomen worden, dat de drempel te groot wordt?

Bijkomend probleem is dan waarschijnlijk ook de (niet) sensibilisering van veel architecten. Als die de klanten niet warm maken om een tandje bij te steken dan is het kalf al verdronken. Ik kan me best voorstellen dat Jan Modaal niet uit eigen initiatief aan een LEW gaat denken.

Dan verschuift de vraag naar de architecten. Wat is daar het probleem? Onbekend, onbemind? Gemakzucht? Onbekwaamheid (op het gebied van LEW bedoel ik dan)?

Bij uitbreiding, moet er misschien werk gemaakt worden van een nieuw type opleiding/beroep, genre LEW adviseur? Iemand die beroepsmatig bouwers en architecten door het bos van beslissingen kan leiden en de last van de architecten wegneemt.

Ik weet wel, sommige professionelen (en zelfs ook 'gewone' bouwheren) op dit forum vullen onrechtstreeks al zo'n rol in, maar bouwers die dit type mensen weten te vinden hebben waarschijnlijk zelf al veel energie geïnvesteerd in voorafgaand onderzoek. Die vallen dus bij voorbaat buiten de Jan Modaal doelgroep.

Dus wat we nodig hebben: 1. een nieuw beroepstype; 2. PHP, VIBE, BBLM en consoorten die reclamespotjes organiseren op VTM . Te simplistisch?

Ik denk dat het eerste wel kan kloppen; passief of laag-energie bouwen betekent dat de bouwheer veel meer bij de zaak moet zijn. Ook als zijn architect al ervaring kan voorleggen in dit domein (en anders nog veel meer ..). Vooraf tijdens het ontwerp, en zeker ook tijdens de bouw. Voor een architect is het veel gemakkelijk om traditionele standaardwoningen te ontwerpen, steeds hetzelfde recept. De enkelingen die wel passief ontwerpen hebben heel vaak te veel werk om elke bouw voldoende aandacht te geven.

Bouwfora en internet kunnen een hulp zijn, maar informatie is al te vaak ongestructureerd en soms tegenstrijdig.

isolatie zien de bezoekers niet

een keuken van 25.000 € en een flat-screen van 123 cm, ... wel

Niet alleen de architect maar ook de bouwheer moet men maar eens aanpakken.

Tis zoals eerder vermeld, het uitzicht is belangrijk, die keuken, die parket en die haard en tuinkabouter.  Maar isolatie?  Net voldoende (= slecht dus).

Wij hebben enkele jaren geleden een LEW gebouwd, hebben hiervoor contacten gelegd met specialisten, bouwteams gevolgd bij Infrax en toch konden we op tegenstanders rekenen die ons ongelijk gaven en het beter wisten (aannemers, kennissen enz...).

Zelfs nu het voorbeeld er is zijn die tegenstanders er nog steeds! Maar ga langs bij hun en we rillen van de kou en trek die je overal voelt, en toch hebben we nog steeds ongelijk!

Zucht... Precies alsof we steeds moeten zeggen dat de aarde niet plat is...

Keuzestress - een term die nog niet overal verspreid is - schrikt de meeste bouwers resoluut af! 

De reeds intrinsiek gemotiveerden banen zich dan zelfstandig wel een weg doorheen de verschillende beurzen, lezingen en fora.  Maar we moeten ook eerlijk durven toegeven dat niet iedereen over het nodige technische inzicht beschikt.  Dat hoeft ook niet!  Maar voor die personen is de drempel hoog - té hoog.

De bouwprofessionals opleiden en voorlichten lijkt me dé oplossing, zodat zij niet langer vervallen in oubollige uitspraken.De meeste bouwheren zullen dan wel volgen.

Eigenlijk bestaan die "simpele recepten" al.

Maar men vertrouwt ze niet.

Op BI en ecobouwers wordt al jaren geschreven welke de aan te raden isolatiediktes zijn bv. 10/15/20 (vloer/muur/dak).

Dat is een héél simpel advies, het meest belangrijke zelfs. En toch geloven 9 vd 10 kandidaat bouwers dat al niet. Ze zien er de noodzaak niet van in.

Hoeveel mensen uit je vriendenkring ken jij die weten hoeveel m³ gas ze verstoken per jaar? Of hoeveel dat kostte het afgelopen jaar?

Ik zie 1 mogelijke manier: verlaag het K en E-peil stelselmatig, dan MOET iedereen wel volgen. Oh wacht, dat doen ze al, dat verlagen. ;-)

De besparingen zijn té fictief voor de meeste mensen. Ze hebben op voorhand geen idee van wat stookkosten in een huis betekenen, en achteraf maakt het deel van de vaste kosten, waarvan gedacht wordt dat ze toch niet kunnen dalen.

Dus: als het allemaal te complex is (en dat is het helaas nogal snel als je interesse ervoor laag is), leg dan de beslissingsbevoegdheid over de normen bij specialisten. Duw iedereen niet meteen 100m vooruit, maar duw de massa elk jaar een metertje of 10 vooruit. Maar blijf duwen.

Als ik LEW simpel met uitleggen én moeite doe de kandidaat-bouwer niet gillend te doen weglopen, is het advies als volgt:

-isoleer 10/15/20 (rotswol-equivalent)

-installeer C+

-probeer al te grote ramen te vermijden, indien toch, denk aan zonnewering

-probeer alu-profielen te vermijden

-vvw, op alle verdiepen (al is dat vaak al té veel vragen), bon, vvw + rad.

-compact bouwen

-garage uit de schil met buitendeur naar huis)

Andere stappen die meestal voor info-overload zorgen zijn

-systeem D

-vvw op alle verdiepen

 

Maar de drang naar grote alu-ramen is énorm groot bij veel bouwers. En de drang naar véél m² ook.

 

 

 

Zijn er niet nog andere dingen in het leven die van toys-for-boys zijn kunnen afstappen? En hoe is dat daar gelukt? Kan het enkel met consumentenproducten?

-pc's (we zijn er bijna, met de tablets)

-programmeren van opnames (ik denk dat heel wat meer vrouwen hun digicorder kunnen programmeren dan destijds hun videorecorder)

-...?

Dus gebruiksvriendelijkheid en lage instapdrempel zullen mss. aandachtspunten moeten zijn, net zoals bij Apple producten.

I-house anyone?

"I save energy, I pay less, I enjoy more comfort in my house"

 

bouwen en verbouwen is een mannenwereldje, en dat merk je zelfs op dit forum. Ik gebruik op sommige fora een "mannelijke alias" , dan word ik tenminste au serieux genomen, en speelt men vaker op de bal, en niet op de vrouw. En krijg ik echte technische info. Want die wil ik wel kennen. (heb dan ook mijn naam niet mee, met dank aan mijn ouders ;-)

Erg hé, maar helaas een realiteit.

Ik ben het dan ook hier thuis die mijn man moet meekrijgen(hoewel dat helemaal niet moeilijk is, hij is erg milieubewust)

 Ik ben ook een groot voorstander van energiebesparing.Ik wil een huis dat zijn waarde behoudt, of waarvan de waarde vergroot(ons huis is immers voor onze kinderen).  Maar bovenal wil ik een comfortabel, veilig en warm nest. En dat is een oerdrang die in veel vrouwen zit. Mss meer daarop inspelen?

Groetjes van Cindy

flesjespa,

10/15/20 is echt al achterhaald hoor, voldoet zelfs niet meer aan de criteria van VIBE ;

dat is iets van járen terug ;

dat heb je natuurlijk met een forum dat al vele jaren meegaat !

Voor Vibe moet je woning voldoen aan een verwarmingsbehoefte (+koeling) van maximaal 30 kWh/m²a geklimatiseerde (netto) vloeroppervlakte , daar kom je hoogstwaarschijnlijk van geen kanten aan met 10/15/20 ...

beter isoleren is dus de boodschap !

Het toverwoord om mensen over de streep te trekken om extra te investeren in een LEW/PW is 'GRATIS'.

Gewoon een onbenullige subsidie gekoppeld aan bepaalde vereisten. Er moeten geen schatten uitgedeeld worden, Gewoon iets gratis uitdelen werkt altijd !

De explosie aan geplaatste PV-panelen is daar een mooi voorbeeld van: Als al die PV-plaatsers overtuigde ecologisten waren, dan waren we er uit... Realiteit is dat PV geplaatst wordt omdat er geld mee te verdienen valt, en dat is blijkbaar het enige dat werkt. Want schoon zijn die dingen niet bepaald en voor de gemiddelde vrouw (excuus voor de vrouwen, ik pik maar in op voorgaande reacties) zijn ze veel te technologisch... En toch lukte het ! Al moet ik hier ook aan toevoegen: Iedereen kan het natuurlijk zien, wat met isolatie niet het geval is. "Hebt ge mijn panelen gezien ?"

En als het dan toch om 'gratis' draait, dan zijn we met de huidige afschaffing van belastingvoordelen niet bepaald goed af.

Ik weet het: Met premies maak je geen bewuste groene consumenten, maar kan je wel massaal mensen verleiden. En het is het resultaat dat telt zeker ?

 

Bert

bert

nee, 't is voor mij niet het resultaat dat telt.  want wat zie je, mensen plaatsen PV en gaan meer stroom verbruiken, want de overschot moeten ze GRATIS WEGGEVEN!  en dus gaat men in het tussenseizoen de cv niet opzetten, maar de elektrische radiator.  of men laat het licht toch maar branden, want 't kost toch niks.  dat GRATIS werkt inderdaad, maar helaas in twee richtingen.

hans d