Houten gevelbekleding met open voeg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil een gevelbekleding met open voeg (boven isolatie) maken. In 2 houthandels zegt men mij dat ik dit kan doen met den onder hoge druk geimpregneerd. Is een stuk goedkoper dan ceder. Dit hout zou ook 20 jaar gegarandeert rotvrij zijn. Ik zie nergens huizen die hiermee bekleedt zijn. Heeft iemand daar ervaring mee? thanks

Reacties

Zoek eens  op platowood en thermowood, is nog altijd goedkoper dan ceder en ook ecologischer.

mieroos,

 

Hout dat onder hoge druk geïmpregneerd is is eigenlijk geen hout meer, maar chemische troep (probleemafval zeg maar)

 

Er zijn voldoende alternatieven voor hetgeen jij wil doen.

 

Je kan kiezen uit verschillende Europese houtsoorten die je zonder probleem onbehandeld kan laten, en toch meer dan 20 jaar zullen meegaan.

 

Ik denk dan bvb aan lariks of lorken, tamme kastanje, eik, douglas, robinia (accasia) .... let wel .. alleen kernhout gebruiken.

 

En natuurlijk de nodige aandacht bestden aan konstructieve ipv chemische verduurzaming.

 

Dirk

Beste Dirk,

Heb jij toevallig al ooit het gebruik van ruw, onbehandeld dennehout (epicea) met kookverf (traditionele slamfärg) gezien in de toepassing met het open voeg systeem ?

 

G

Maia,

 

Op een open voeg systeem heb ik die verf nog niet gezien.

 

Natuurlijk wel op de traditionele "potdeksel" beplanking in zweden...

 

Ik weet ook niet of epicia hiermee voldoende beschermd is. (epicia bevat veel spinthout, en dat is eigenlijk toch wel te mijden als je een lange levensduur nastreeft)

 

In de skandinavische landen gaat hout in buitenomgeving veel langer mee omdat de winters daar veel langer en kouder zijn, en de zomers over het algemeen droger.

 

Dirk

Dank je wel, doe ik.

Beste Dirk,

Dank je wel voor de info.

Wat bedoel je met konstruktieve verduurzaming?

En hoe kan je bij aankoop van hout zeker weten dat het alleen kernhout is?

Marie