Keukenboiler Ja/neen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met de deur in huis:

De HR-doorstromer staat op koude zolder, dus we mogen zeker 10m aan leiding voor warm water toevoer rekenen.
Het is dus GEEN boiler.

Voor mijn keuken water zijn er nu 3 opties:
1) ik gebruik de miniboiler van mijn ketel (wss 5l ofzo) ism de timer dan zijn mijn verliezen:
-warmte verlies wegens geen top boiler, vooral id winter is dit erg veel (wel ideaal voor comfort)
-waterverlies in 10m leiding

2) ik gebruik de minigasboiler niet; verliezen:
-waterverlies in 10m leiding
-waterverlies omdat ik nog moet wachten tot mijn water warm is (voor douche is dit ook een nadeel voor bad niet)

3) ik zet een elektrische keukenboiler met timer en uit/aanknop: verliezen:
-veel energie verbruik
-onnodig warm water

Momenteel zijn we met 2 en verbruiken we bijna geen water id keuken, grootste gebruik is afwassen (om de 2 dagen, danku afwasmachine).
Met meer (bvb kinderen) zal dit gebruik natuurlijk toenemen.

Tips, suggesties, pro en cons...
laat maar komen
Alvast bedankt

Reacties

Aangezien de kleine hoeveelheid water die je nodig hebt in de keuken zie ik niet in waarom je een extra elektrische boiler zou nodig hebben. Als je gezinssituatie zodanig veranderd dat je plots wel meer warm water nodig hebt in de keuken kan je nog steeds een boiler aanschaffen. Ondertussen heb je misschien geld genoeg over voor een zonneboiler, de meest ecologische oplossing.

Waarom zou je een boiler bijplaatsen als je bijna geen warm water verbruikt?

Wij verbruiken enkel warm water in de keuken om af te wassen. Aangezien je een vaatwasmachine hebt, zie ik eigenlijk niet in waarom jij om de 2 dagen moet afwassen met de hand? Zeker niet als je met 2 personen bent. Ik zou me trouwens niet kunnen inbeelden dat het hebben van kinderen voor veel meer warm water in de keuken zorgt? In de badkamer uiteraard wel :-).

Toen ik nog thuis woonde (met 4 personen) wasten wij misschien 1x per maand iets af met de hand, als de gebruikte kommen of pannen te groot waren om in de vaatwas te plaatsen.

Dus tip: was alles af in de vaatwas en plaats geen boiler. :-)

Ik zou persoonlijk toch niet graag warm water missen in de keuken, ook niet bij gebruik van afwasmachine. Ik spoel graag eerst eens erg vuile dingen af vooraleer ze in de vaatswas gaan. Om het fornuis, aanrecht, tafel enzo af te kuisen ga je toch geen emmer warm water halen op een andere plaats?

In ons toekomstich passiefhuis plannen wij om en een gelijkaardige reden (te hoge temperatuur nodig, te ver van warmtebron) een waterwarmer/koker onder de wasbak. Die dingen zijn uitgevoerd als een thermos en ondanks het feit dat ze een voorraadje kokend water warm houden, zijn stilstandverliezen beperkt (veel beter geïsoleerd dan een klassieke keukenboiler). Het voordeel is dat er metteen geen waterkoker meer nodig is in de keuken.

 

PS. voor wie dit systeem niet kent, kokend water tappen gebeurt met een veiligheid uit een apparte kraan. De gewone kraan mengt de voorraad kokend water met koud water en heeft een instelbare maximum uitstroom temperatuur. Ik weet niet meer juist wat de naam van dit soort product is. Een merknaam dit ik kon onthouden is Quooker, maar er is nog een tweede merk dat dit soort dingen maakt. Als ik het terugvind plaats ik het hierbij.

Mvg, Marc

Ik zeg toch niet dat hij zijn warm water moet afsluiten? Maar gewoon niet investeren in een andere warmwatervoorziening, aangezien de winsten zeer beperkt zullen zijn voor hem.

Afspoelen vuile was met warm water = pure verkwisting van energie. Je kunt het evengoed met koud water afspoelen. Of zelfs met een keukenpapiertje afvegen (nog ecologischer).

Die Quooker ken ik ook en is inderdaad interessant als er nog geen warmwater is in de keuken. Maar wel nogal prijzig. Als je het vergelijkt met een klassieke elektrische keukenboiler is de Quooker minstens 10x duurder.

10m waterleiding die eerst moet doostromen voor warm water is toch echt wel veel. Elke keer daarop wachten en dat water verspillen... Ik wilde maar zeggen dat, ondanks terechte argumenten die dit tegenspreken, de warmwaterkraan in de keuken toch regelmatig opengedraaid wordt volgens mij.

Tja, wij gebruiken warm water enkel voor de vaat. Dan maakt het niet uit dat je eerst wat koud water hebt in uw wasbak. Uiteraard blijft het wel verlies.

 Eigenlijk hoort je ketel niet in de koude zolder. Geen optie een kleine wandketel elders te plaatsen?  Die kunnen eigenlijk perfect in een hal, zelfs keuken zelf is mogelijk.  

zorg daarnaast voor dunne leiding om verlies te beperken.  

Walter

zolderdak deftig isoleren en deze is ook niet meer "koud" hoor, hoogste punt van de woning krijgt zoiezo wat warmte mee van de rest van de woning. Thuis is de niet verwarmde zolder nog steeds 17 a 18 °C, zelfs bij deze vorst.

geheel vrijblijvend: merken zijn Quooker en Grohe Red

Bedankt voor de vele reacties.

Het isoleren van de zolder zal waarschijnlijk al een goed begin zijn (nu is de zoldervloer geisoleerd)
Ik denk dat ik gewoon voor 'plan 1' ga gaan, en als dit echt te veel overtollig water verbruikt kan ik op 3 overschakelen
Het extra water kan ik gebruiken om bvb planten water te geven ofzo.

 

Mijn doorstromer staat 14 meter van de keuken, waar we dagelijks warm water nemen om af te wassen en een dwijltje te slagen. Het duurt telkens toch enkele minuten eer we warm water krijgen, bovendien koelen de buizen snel af (bv 2 afwasbakken is 2 keer wachten). Het is zo erg, dat onwetenden denken dat het warm water stuk is, dit komt deels door het feit dat de doorstromer niet onmiddelijk warm water geeft wat dan weer goed is voor de kinderen want die zetten de kraan op warm om hun handen te wassen (te klein om uit te leggen).

Zou het me op lange termijn iets op brengen zo'n kleine boiler onder het aanrecht?

Zou het me nog iets op brengen moest ik een vaatwas plaatsen? Kost wat meer dan een boiler, maar je hebt er ook meer aan :-)

Maak zelf even de rekensom:

inhoud leiding (lengte x oppervlakte binnenwand) x aantal keer tappen per dag of jaar

Dit geeft totaal aantal liter warm water dat letterlijk weggegooid is.

Volgende gegeven is de tapwater (warmwater) temperatuur, die een delta T geeft met binnenkomend water (gemiddeld 12°C)

Tenslotte doe je # liter x deltaT, wat uw verloren energie in kCalorie is. Tenslotte is 1 kCal = 0.001163 kWh

Daarme kan je uw zuiver verlies berekenen.

Als ik even reken met buis van 12mm binnendiameter, 10 keer tappen per dag en tapwater temperatuur van 45°C, dan kom ik op  ongeveer 225kWh zuiver energieverlies per jaar (zonder verloren water gerekend). Dat is al meer dan het stilstandverlies van een goede keukenboiler.

 

Mvg, Marc

 

 Marc, 

je maakt de fout te denken dat dit zuivere verliezen zijn en dat een keukenboiler die zomaar kan terugwinnen.  

"dan kom ik op  ongeveer 225kWh zuiver energieverlies per jaar (zonder verloren water gerekend). Dat is al meer dan het stilstandverlies van een goede keukenboiler."

=> Gedurende de 6 maanden dat je je woning verwarmt zal het 'verlies' gewoon minder moeten verbruikt worden aan verwarming.  Enige echte verlies is tijdens verwarmings periode het lagere rendement van de opwarming van warm water (versus verwarming).  

Blijft dus nog een goede helft over van het verlies (een 130kWh). 

Daarnaast is de stap naar keukenboiler nog niet zo evident voor mij. Om te beginnen werkt die elektrisch veel minder milieuvriendelijk dan je ketel.  Er zou maar 1/3 mogen verbruikt door de elektrische keukenboiler versus een gas/mazoutketel.  Er blijft dan nog een goede 40kWH over dat keukenboiler aan stilstand verliezen mag hebben (zijn er boilers die dit halen)?

Verder zie ik geen reden de leidingdikte niet verder te verkleinen. Waarom niet 10mm nemen of zelfs 8mm?  Dit brengt de verliezen nog verder naar beneden.  

Werk je met een zonneboiler valt het verlies helemaal weg.  

Daarom is voor mij de stap naar keukenboiler eigenlijk nooit zinvol en voor mij steeds een verkwisting van een hoogwaardige energiebron.  

Walter

Walter ik geef je gedeeltelijk gelijk, alleen maak jij ook veronderstellingen die misschien wat kort door de bocht zijn.

Wat je werkelijk aan 'winst' haalt uit het verlies van de leiding, hangt volledig af van het type huis en de plaats waar die leiding loopt. Als je in een slecht geïsoleerd huis zit, waar je stralingswarmte op hoge temperatuur nodig hebt om het comfortgevoel te bereiken, dan heb je niks aan die verloren energie.

Bovendien gooi je niet alleen energie weg, maar in veel gevallen ook leidingwater. Aangenomen dat niet altijd het koude water gebruikt wordt (elke keer dat het niet dient om een spoelbak of emmer te vullen dus), gooi je in bovenstaand voorbeeld 1,6l water weg. Toegegeven, het kan minder met dunnere leiding, maar dan is de temperatuur val weer groter, en zal je de uitstroomtemperatuur weer moeten vergroten wat weer het verlies vergroot. Eigenlijk is zelfs zo iets simpel te complex om even snel voor ter rekenen met enkele vuitregels.