problemen bij beslissing verticale boring voor viessmann warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Iedereen ,

ik zit met een serieus probleem . Vorig jaar contrakt getekend met een viessmann installateur voor een warmtepomp water - water van 17.7 KW . Ik zit in een straat waar geen aardgas is en dit leek voor mij de beste ( ook duurdere maar ecologisch en op termijn goekoop? - nu nog duurdere oplossing ) . Een vriend van mij die een paar honderd meter verder woont heeft destijds ook zo'n installatie gezetn en hij spreekt met niets anders dan lof hierover .Zoals gezegd ben ik nu op zoek naar een putboorder om deze installatie te vervolledigen hier volgt het probleem . Ik moet voor deze installatie 3.3 M3 water / uur naar boven trekken en de bedoeling was ook om het putwater voor huishoudelijk gebruik te benuttigen dus in het totaal zo'n 4 M3 water/ uur. De putboorder die de andere installatie gedaan heeft werkt alleen nog maar met glycol , dus op zoek naar andere putboorders . Na verschillende gesprekken blijkt dat de COP van mijn installatie goed zal zijn maar het verbruik van mijn dieptepomp om al dat water naar boven te halen ( 1 put op 45 meter voor op te pompren en terug een van 45 meter om het water er terug in te zetten - zo groot zal zijn ( 0.75 kW/uur met 2400 uur / jaar) dat het goedkoop verwarmen er echt niet meer zal zijn . De kosten voor zo'n 2 boringen + motor komen ongeveer op 6000-7000 euro . Iedereen raadt mij aan om met glycol te werken maar hiervoor moet ik een milieuvergunning aanvragen en moet ik 4 boringen van 120 meter hebben + boring voor huishoudelijk water : totale kostprijs excl. BTW 20.000 euro . ik wordt hier niet goed van!!! Heeft er iemand ervaring mee .Ik weet niet wt ik nu moet doen Graag feedback m.v.g. Bruno

Reacties

in u geval , enkel proberen de verkoop van deze installatie te ontbinden....

voor dergelijke investeringen geniet u toch al vele jaren van energie....

wij hebben een middelbare woning , vrijstaand gevelbreedte 15 m. diepte 12 m met verdieping.

living, keuken, zithoek en bergruimte is mee acumiultiekachel.

we hebben een electrische boiler van 300L

slaapkamers verwarmen wij met warmtepomp airco... en badkamer met electrische verwarmer. (word dagelijks maar 2 keer gebruikt 15min.)

verwarmen mee een houtkachel bij en verbruiken jaarlijks een 1700 euro energie aan electrisciteit....

als u bekijkt dat  u 20000 euro investeren moet in enkele de warmtepomp, daarbij nog kosten voor aansluiting en bijkomende bronnen.... daat kun je al vele jaren energie van bekostigen...en binnen 12 jaar is er weer heel wat anders op de markt.....

wacht nog even voor zonnepanelen...die zakken mee 60 % aankoopinvestering.....

dit is ook nog zoiets.... nieuwe dingen moeten eerst toch een 7 a 10 jaar op de markt goed ingebrugerd zijn eer men kan kiezen welk rendabel genoeg zijn/investring...

ik hoor hier vaak op het forum mensen die ook investeren in zonnepanelen,.... die een speksteen of massakachel zijn om goedkoop te verwarmen..... die investeren 8 a 10 zelfs tot 15000 euro ??????????

reken is om hoeveel hout je daarvoor aankoopt en verbrand in een nieuwe inzethaard van 2500 euro......

het verschil in warmteafgifte is miniem.... laten we dan de discussies achterwegen van wel of geen scheone verbranding....

deze mensen hebben vaak veel problemen/stookproblemen/ en hebben ook weinig profijt uit hun investering

 

 

  Beste, deze oplossing is voor mij niet haalbaar . Warmtepomp al betaald ( fiscaal voordeel in 2011 ) en leidingen voor vloerverwarming al besteld  . De warmtepomp kost geen 20.000 euro . Het is de boring met glycol + aparte boring voor water voor huishoudelijk gebruik . Ik had graag wat info van iemand die een warmtepomp met water - water systeem gebruikt en wat zijn ervaringen zijn met het verbruik van de dieptepomp. 

Beste,

U kan steeds contact opnemen met mij dan kunnen we u project eventueel telefonisch bespreken en kijken welk de beste oplossing is voor uw probleem.

Ik kan kijken of uw project bij ons gekend is en vevolgens analyseren op basis van de warmteverliesberekening , het gewenste sanitair comfort of de juiste warmtepomp gekozen werd en de daarbijhorende boringen.

Indien we uitgaan van een verkeerd warmteverlies vb 30% te groot => warmtepomp zal 30% te groot zijn. en boringen zullen 30% te groot zijn. ook de prijs van de boringen zal 30% hoger liggen.

Indien u het wenst stuurt u mij een mailtje en neem ik contact op met u.

mvg

Pieter De Bruycker

DeBP@viessmann.com

 

 

Beste Tavernier, jij zal ook een milieuvergunning moeten aanvragen voor het oppompen van je grondwater, en deze milieuvergunning zal je hoogstwaarschijnlijk geweigerd worden omdat je het grondwater fysiek onttrekt. Voor het boren van de glycolpijpen heb je ook een vergunning nodig, maar deze zal je krijgen omdat je het grondwater niet onttrekt.

 

Met vriendelijke groeten.

Dag Roel , daar ligt net het verschil . Wanneer ik het water oppomp vanaf 45 meter zoals mijn gebuur moet ik het alleen maar melden . Ga ik voor de duurdere glycol oplossing met boringen tot 120 meter moet ik het wel aanvragen , met alle risico's en wachttijden.  

Water van op 45 meter is meestal niet geschikt om direct door een wp te sturen. Er is een groot risico op vervuiling of corrosie van de verdamper. Een tussenwisselaar is dus aangewezen, maar dit verlaagd nogmaals de SPF en verhoogt de kosten.

Een lucht/water wp kan ook een optie zijn. De huidige generatie warmtepompen halen meer dan behoorlijke jaarrendementen.

En voor de installateur zal het normaal geen verschil maken wat hij leverd. Enkel de facturatie zou een probleem kunnen zijn (maar de wp staat misschien al bij de installateur in het magazijn?).

 

Inderdaad de warmtepomp staat al gestockeerd . waterfilter en plaatwarmtewisselaar zijn ook in de installatie inbegrepen. 

Bruno,

gelukkig dat je eerste idee niet meer kan uitgevoerd worden; 4000l water per uur verkwisten voor verwarming is te zot voor woorden.  

Waarom is je woning zo slecht geisoleerd?  17.7kW is enorm veel energie om een nieuwbouw woning te verwarmen.

Een correct geisoleerde woning komt toe met een 5kW; dan weet je ook ineens hoeveel goedkoper de boring had kunnen zijn....

Walter

inderdaad, en met 5 kW kan je zelfs met een horizontaal net werken, kost twee keer niks (nu ja, bij wijze van spreken).

ik begrijp die 17.7 kw ook niet, zelfs een niet geïsoleerde rijwoning heeft daar meestal al genoeg aan.  ik zou dus aanraden van eerst eens een degelijke warmteverliesberekening te maken, en bekijken of er nog maatregelen mogelijk zijn om het energieverlies te beperken.

hans d

 

Rustig jongens !!!! Heb dit laten berekenen door viessmann . Dit is geen rijhuis en ik heb wel meer dan 400 m 2 te verwarmen . Mijn huis heeft een K waarde van 34  . supergeisoleerd met 3 dubbel glas - 20 cm pur op de vloer......

ik ben rustig en heb zo m'n twijfels over de berekening.  in mijn matig geïsoleerd gebouw (5 appartementen, ook ongeveer 400 m²) heb ik 12 kW nodig...........

 

 Maar K34 met driedubbel glas en zoveel isolatie in de vloer? Dat lijkt me een dure bedoening voor nog steeds een relatief slecht geisoleerd eindresultaat.  

Los daarvan; Ook al is het 400m2, nog steeds een groot vermogen dat je nodig hebt.  

Walter

Dag Hans , Ik heb dit door verschillende firma's laten berekenen en ze kwamen op hetzelfde resultaat uit . Ik moet wel zeggen dat ik voor systeem C en niet D gekozen heb( op aanraden van mijn architect ) . Voor de rest zijn de grootste warmteverliezen in mijn woning aan mijn ramen gelegen (. 80 m 2 glas  !!!) en wordt de warmtepomp in de zomer ook gebruikt voor het verwarmen van mijn zwembad.

bruno  

 op hoeveel plaatsen heb je eigenlijk offertes aangevraagd?  Wat zegt je architect?

Walter

da's nog straffer, ik heb ooit (eigenlijk voord e mlol) zznqs ezen plan laten uitrekenen en daar waren de verschillen groter dan 1 op 2.  maar misschien hebben ze ondertussen allemaal wat bijgeleerd.

als je degelijke ramen met 3-voudig glas hebt, is ook je grootste winst je glas.  en het zwembad telt niet mee, want als je in de zomer je zwembad daar mee verwarmd, heb je geen verwarming nodig.  of hebben ze dat er bij geteld?  met een his met dat isolatieniveau heb je verwarmingnnodig van half oktobetr tot eind april veel meer niet.  de rest van het jaar kan je dan je zwembad verwarmen.  al kan je daar ook je bedenkingen bij hebben. zwembaden verwarm je met zonnecollectoren, niet met een WP, foei!

maar hoe dan ook, je woning is veel beter geïsoleerd dan de mijne en toch heb je blijkbvaar de helft meer vermogen nodig, vind ik op z'n zachts gezegd erg vreemd.

Ik wou dat mijn K waarde lager was maar het is nu eenmaal zo . ecoheating en 2 viessmann verdelers kwamen met een warmtepomp uit met hetzelfde vermogen. De K waarde berekening stond zelfs los van de berekening voor de warmtepomp . Studieburelen van ecoheating en viessman hebben het op basis van de plannen - isolatie - ramen - oppervlakte ... zelf berekend.

Het gebruik van een systeem C ventilatie heeft wel een impact op de berekening . Anders had ik maar een pomp van 13 KW nodig nu is het 17.2 KW

4.2 kW verlies met systeem C?  dat is dan raar gerekend. 

met een debiet van 400 m³/h (wat al behoorlijk hoog is voor een eengezinswoning) kom ik een verlies op ongeveer 2.8 kW, als ik dan terugreken kom ik voor 4.2 kW op een ventilatiedebiet van 600 m³/h!

Tavernier,

volgens rubriek 53.6van bijlage I van Vlarem I moet je ook als je minder dan 30.000 m³/jaar oppompt een milieuvergunning klasse 2 aanvragen. Is het meer, dan zelfs een klasse 1 vergunning!

 

Roel

 

Dag Hans , Viessmann heeft geen warmtepomp naargelang uw verbruik . Zonder ventilatie C had ik een 13.4KW nodig - het volgende model is een 17.1 KW . Er is simpelweg geen tussenmodel . Dat is nu bij elke fabricant. Aan onze ecopolitie Roel wil ik gewoon weg niet antwoorden. Ik kwam naar deze forum om  oplossingen en voorstellen te vinden en niet mij door iemand continu mij erop te wijzen wat de wet voorschrijft. Dit moet een constructief gesprek worden . Van Roel heb ik dat hier en met zijn reacties op vragen op andere onderwerpen op forums niet gezien.

Beste Tavernierb,

in de eerste plaats dienen de plaatsers de wetgeving te kennen en je er dan ook op te wijzen of ervoor te zorgen dat je de nodige vergunning krijgt. Wetgeving is er nu eenmaal om een bepaalde reden! Anders kan ook iedereen een windmolen in zijn achtertuin zetten als hij de wetgeving negeert.
Ik wijs je maar op de wetgeving. Kom achteraf niet klagen dat je een PV krijgt, je installatie wordt verzegeld, ... . Beter nu weten waar je aan begint! Als je toch je goesting wilt doordrijven, ....

 

Roel

tavernier

sorry hoor, stomme reactie.  als iemand je wijst op het feit dat je mogelijk toch vergunningsplichtig bent, zou je beter eerst nadenken voor je reageert en is zo'n reactie ook niet op z'n plaats.  als jij bewust de wetten wenst te overtreden, moet je maar elders gaan zoeken en trek je je plan maar, wil ik ook niet meer antwoorden.  

fatsoen komt op de eerste plaats. 

hans d

 

 Bruno,

op hoeveel plaatsen heb je een offerte gevraagd voor de boringen?  

is er een specifieke reden waarom je grondwater wil oppompen voor huishuidelijk gebruik?  Normaal heb je toch voldoende met regenwater?

Zie je eigenlijk een probleem in de vergunning?  Ik zou zeggen dat die toch maar aan te vragen is.

Wat zegt je architect eigenlijk van die kosten?

Walter

 

Dag Iedereen ,  Ik heb al 5 aanvragen gestuurd . sommige bieden alleen glycol en andere beide varianten .Blijkt dat de meerprijs voor het verbruik van de dieptepomp gecompenseerd wordt door een betere C.O.P. van de waterpomp . Na onderzoek van een van de putboorders blijkt ook dat de kwaliteit van het water al vanaf 30 meter goed is.Prijzen met glycol liggen 2 tot 3 maal hoger ( in mijn geval ) . Hans wat die wetten betreft ben ik hiervan op de hoogte . Het feit is dat het water  terug in de grond wordt gestuurd en ik slechts een fractie van dit water voor huishoudelijk zal benuttigen. Ik weet eerlijk niet of ik de toegestane hoeveelheid zal overschrijden of niet .  prijzen voor water te boren liggen tussen 40 - 45 euro . Voor glycol heb ik tussen 360 en 480 meter boringen aan prijzen die varieren tussen 22 en 28 euro de meter + glycol . Een enorm verschil in de totale kostprijs .Zoals vele archtitecten is de prijs od de oplossing voor hem geen probleem . Ik heb gekozen voor een waterpomp - dus los het maar zelf op .   Ik wacht nog op een paar offertes maar ik denk te weten welke richting ik zal uitgaan.Nog een prettig W.E.  

Tavernierb,

de omschrijving van rubriek 53.6 is nochtans duidelijk: boren van grondwaterwinningsputten en grondwaterwinning die gebruikt wordt voor koude-warmtepomp, met inbegrip van terugmpompingen, met een opgepompt debiet van minder dan 30.000 m³/jaar. Dit is een klasse 2 vergunning. 

Boringen uitgevoerd voor glycol vallen onder rubriek 55.1. Afhankelijk van de zone waarin je woont, is het een melding klasse 3 of een klasse 2 vergunning. Doch als je grondwater wilt gebruiken (sproeien tuin, onderhoud auto, WC's) zal je nog altijd een rubriek onder punt 53 moeten aanvragen.

 

Roel

 

Wat is de temperatuur van het opgepompte water/glycol ongeveer in België naargelang de diepte dat men boort?

tavernier

het ging er mij niet om of je de wetten al dan niet kent, het ging er om dat iemand je op de mogelijke problematiek wijst en jij direct met ecopolitie e.d. begint, niet netjes tegenover iemand je wil helpen!

tussen de 8 en 12 graden

 

Vergunning klasse 2 ,vraag ze maar aan of u zit volgend jaar nog niet in uw huis.

aanvraag tot keuring.

doe boringen met glycolbuizen en beperk u tot boringen van max 50 meter dan is er geen probleem me t d e vergunningsplicht

 

er wordt afgeweken van het onderwerp hier

 

op 50 meter diep heb je wellicht  zo'n 9,5 graden om op te pompen

 

 

bekijk dit eens; je kunt uw boring ook halveren...

http://www.triplesolar.eu/ned/installatie.html

 

dix

van die zonnepanelen denk ik dat u praat over iets waar u niets over afweet hoor

 

vg

 

hallo,

Hoeland duurt de goedkeuring van een vergunning voor een putboring typisch?

Kan zo'n vergunning geweigerd worden?

Wat als je kort bij een waterwinningsgebied woont?

ik voorzie mijn boring over circa 18 maanden....

K

Onze aanvraag is binnen gedaan begin juli 2012, en was OK net voor Kerstmis.

Vroeger was alles boven 50m zonder vergunning, maar dat is gewijzigd, en hangt nu af van waar je woont. Meer info op

 https://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/themaviewerr55.html#Vanaf wanneer moet er met indelingscriterium rekening worden gehouden?

 

Voor jouw locatie:

https://www.dov.vlaanderen.be/rubriek55/

 

Alles dieper dan 100m is altijd nog vergunning.

 

(wij hadden 126m nodig, en tot 100m was zonder vergunning geweest)

Beste Kup, vergunningstermijn hangt af van de klasse(1, 2 of 3) die je nodig hebt.

Klasse 1en 2 kan geweigerd worden. Je kan hiertegen in beroep gaan.

Voor al de drie de klasses kunnen bijzondere voorwaarden worden opgelegd naast de algemene en sectorale voorwaarden.

Dus eerst nagaan in welke klasse je valt en vergunning nu al aanvragen.

Hallo ddd en Roel,

bedankt voor de to-the-point info.

Ik had al eens in google gezocht maar vond niet wat ik nu met jullie uitleg gevonden heb. 

Volgens DOV heb ik dus meldingsplicht tot 100 m diepte. Zit 50 meter van waterwinningsgebied type III af. Ik plan een glycol circuit, maar zonder warmtepomp. Systeem D lucht voorverwarmen (winter) en afkoelen (zomer) moet met een voldoende grote WW toch ook lukken als je benodigd vermogen beperkt is.

Nog even polsen, ddd: je zegt dat je 126 m diepte nodig had. Wat bepaalt die variabele?

- totaal benodigd vermogen voor je installatie? (uiteraard)

- aantal boringen dat je wil betalen? (zo weinig mogelijk)

- type ondergrond? Houdt men rekening met het grondwaterpeil, bijvoorbeeld?

- type circuit? medium? diameter buis?

mvg

K

Eerst wordt de warmteverliesberekening gedaan om te bekijken welk vermogen WP moet hebben.

Dan worden de aantal dieptemeters bepaald aan de hand van het soort ondergrond (men weet ongeveer wel wat waar in de grond zit). Zand = x Watt/m, klei is Y Watt/m, ....

 

En 1 boring van 120m is idd goedkoper dan 2 van 60m denk ik.

 

Hebben een gesloten systeem met water/antivries in. Diameter buis weet ik zo niet van buiten. Er zijn in die ene put wel 2 U-lussen gelegd.

Bij mijn weten is er nog steeds alleen maar meldingsplicht voor de putboringen met gesloten bodemwarmtewisselaar ,op basis van brine, tot een maximum diepte van 50m. Anders vergunningsplicht. Kijk maar eens bij ODE

Regelgeving

Op deze pagina vindt u een overzicht van de wettelijke verplichtingen die aan de orde kunnen zijn voor (bepaalde onderdelen van) warmtepompsystemen. In verschillende situaties is voor de toepassing van een warmtepompsysteem namelijk een melding of vergunning nodig, en dient men te voldoen aan bepaalde milieuvoorwaarden. Bij toepassing van grondwater met een pomp- en retourput als bron kan voorts sprake zijn van een heffing.

Wanneer is sprake van een vergunningsplicht?

 

  • indien een voor huishoudelijke doeleinden zeer grote warmtepomp wordt toegepast (met een totale geïnstalleerde drijfkracht van de warmtepomp van meer dan 200 kW);
  • indien grondwater (met pomp- en retourput) als warmtebron wordt toegepast;
  • indien een verticale bodemwarmtewisselaar als bron wordt toegepast waarbij tot op een diepte van meer dan 50 meter onder het maaiveld wordt geboord;
  • indien een horizontale of verticale bodemwarmtewisselaar wordt toegepast met daarin een warmtedragend medium met gevaarlijke stoffen zoals bedoeld in bijlage 2B van Vlarem I.
Wanneer is sprake van een meldingsplicht?

Als er geen sprake is van een vergunningsplicht, zal vaak wel een melding moeten worden gedaan. Dit is het geval indien sprake is van één of meer van de volgende situaties:

  • de warmtepomp heeft een totale geïnstalleerde drijfkracht van meer dan 5 kW;
  • er wordt gebruik gemaakt van een verticale bodemwarmtewisselaar waarbij tot een diepte van maximaal 50 meter onder het maaiveld wordt geboord (bij een diepte van meer dan 50 meter geldt een vergunningsplicht.
Wanneer is sprake van (vrijstelling van) grondwaterheffing?

Bij toepassing van grondwater met een pomp- en retourput als bron moet in principe grondwaterheffing worden betaald, waarvoor echter onder bepaalde voorwaarden geheel of gedeeltelijk vrijstelling kan worden verkregen. Vrijstelling is mogelijk voor het gedeelte van het opgepompte grondwater waarvoor aangetoond kan worden dat het wordt teruggevoerd in dezelfde watervoerende laag.

VLAREM I BEPAALT DE VERGUNNINGPLICHT EN HET TYPE ERVAN

Vlarem I, opgedeeld in rubrieken, bepaalt wanneer een melding gedaan moet worden dan wel een milieuvergunning aangevraagd moet worden. Ook de wijze waarop dit dient te gebeuren, staat in Vlarem I beschreven.
In het gedeelte Wetgeving zijn daarom per subsysteem de van toepassing zijnde rubrieken opgelijst met per rubriek een onderverdeling in maximaal 3 klassen volgens de graad van hinderlijkheid:

  • klasse 3: geen vergunningsplicht, doch enkel een meldingsplicht bij het college van burgemeester en schepenen (van de gemeente waar de werken worden uitgevoerd);
  • klasse 2: vergunningsplicht, waarbij men de vergunning moet aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen (van de gemeente waar de werken worden uitgevoerd);
  • klasse 1: vergunningsplicht, waarbij men de vergunning moet aanvragen bij de bestendige deputatie van de provincieraad (van de provincie waar de werken worden uitgevoerd).

Voor elke verderop opgesomde rubriek kijkt u dus welke klasse voor u van toepassing is; het doen van een melding of het aanvragen van een milieuvergunning dient te gebeuren via modelformulieren die gratis te verkrijgen zijn op het gemeentehuis. Ingeval een vergunning vereist is (klasse 1 of 2) mag pas met de betreffende activiteiten (bv. plaatsen van grondwaterwinning, uitvoeren putboring, plaatsen warmtepompen) begonnen worden als de vergunning is afgegeven. Dit gebeurt voor klasse 2 vergunningen binnen 3 maanden (4,5 maanden bij termijnverlenging) en voor klasse 1 vergunningen binnen 4 maanden (6 maanden bij termijnverlenging) na de vergunningsaanvraag. De vergunning is dan geldig voor een maximum termijn van 20 jaar of totdat u belangrijke wijzigingen wenst door te voeren of de wetgeving van toepassing op uw activiteiten wordt aangepast.

VLAREM II BEPAALT WELKE MILIEUVOORWAARDEN WORDEN GESTELD

Het Vlarem I geeft aan wanneer een vergunning dient aangevraagd te worden of wanneer er een melding dient te gebeuren, en bij welke instantie dit dient te gebeuren. Het Vlarem I zegt echter niet aan welke milieuvoorwaarden dient te worden voldaan om deze vergunning ook te kunnen krijgen / behouden. Deze milieuvoorwaarden worden gedetailleerd weergegeven in het Vlarem II. Voor de verschillende relevante onderdelen van een warmtepompsystemen wordt verderop aangegeven welke milieuvoorwaarden volgens Vlarem II worden gesteld.

Nieuws over Warmtepompen  

Weer eentje die het warm water heeft uitgevonden. Een soort van 'eisspeicher' zonder de speicher. Rehau heeft een soortgelijk systeem met een korf, maar is toch zeker in België nooit een succes geworden. Ik vraag me af of hij dat ding al eens nagerekend heeft of een winter getest. Harde cijfers en rendement wil ik eerst zien.

Joeri,

Ik ben al blij dat je niet uitpakt met titels en diploma's of adellijke namen.

U bent leraar, waar ga je al de energie vandaan halen of bufferen.

Volume of massa kom je zeker te kort.

Je zult hier afgaan als een gieter .

 

 

Beste ,

 

 

Eerst vooral wil ik melden dat ik er zo zeker van ben dat ik er een pattent op genomen heb.

Het systeem bevat meer als de helix van rehau

De getallen zijn er! , ik heb 3 x helix steken en 2 x mijn eigen ontwerp .

2 de zelfde warmte pompen (dimplex 5 kw)

De pomp van  helix moet dubbel zo zwaar zijn.

De helix heeft 1/3 meer energie verbruikt dan mijn eigen ontwerp !

Bij mij zit de truk in het regenereren!

In maart  aankomst temperatuur helix = 1°c

                                                    eigen systeem 5°c

 

gek; eens naar de rehau versie gekeken; die zeggen 700W/helix; ik zou dus eerder zeggen: de warmtepomp moet 2 maal lichter genomen worden voor juiste dimensionering.  Niet 2 maal zwaarder.

Hoeveel draai-uren had je?  Ik vermoed dat rehau 700W rekent voor een 2500 draai-uren op een verwarmingseizoen.  

Walter

Waar zijn de cijfers te vinden?

Maar als je gaat regenereren kan je ook niet zomaar vergelijken met het systeem van Rehau. Wel appelen met appelen vergelijken. En zijn er al officiële testen uitgevoerd, dus volgens de normen en door een onafhankelijke organisatie?

Joeri,

Inderdaad geen appelen met citroenen vergelijken.

 

U zegt dat u een patent heeft aangevraagd , (Belgie , Benelux of wereldwijd?)

Tip die ik kan geven , waarschijnlijk  te laat.

Deponeren bij  het BBIE.  kost +-45 euro voor 5 jaar.

En met een bedrijf een geheimhouding ondertekenen (NDA voor 5 jaar ) 

Steek hier vooral geen eigen geld in .

Klop bij het innovatiecentrum Limburg aan en laat een (NDA) ondertekenen,

zij zoeken een geschikt bedrijf om in zee te gaan , als het patenteerbaar is natuurlijk.

Innovatiecentrum kan  de  haalbaarheid onderzoeken voor uw "" vinding""

Gezien hier al vergelijkbare werkingen van bestaan is de slaagkans zéér klein.

 

Belangrijke parameter is de grondwater stroming

3 helixspiralen achter elkaar met grondwater mee of tegen ,

geeft een verschil van +- 25 %

Chris

 

er zijn nog systemen die dat doen, je dumpt de warmte van uw zonnepanelen in de aarde, en je trekt dan die warmte uit grond wanneer je het nodig hebt. In theorie als de zon schijnt moet je uw huis meestal niet opwarmen, dus zo'n zonnepanelen dumpen daarom ofwel de energie in de grond ofwel en dat bestaat ook in een eisspeicher. Die eisspeicher is gewoon 30.000l, en in uw geval is het de grond, je hebt dus niets nodig

Nu volgens mij zul je geen patent krijgen daarvoor, dat is dus echt niet nieuw.

Heb je eigenlijk al geinformeerd of je niet in het vaarwater van Rehau terecht komt? Als zij hun product degelijk beschermt hebben, ga je niet zomaar variatie's op hun ontwerp op de markt kunnen brengen.

Ik denk dat hij terug met twee voeten op de grond staat.

Neemt niet weg dat hij het geprobeerd heeft.

Kan ik alleen maar toejuigen

Thermische energie met spiralen bufferen in grond zal niet echt lukken,

de lichte stroming van grondwater zal thermische energie verplaatsen .