Balansventilatie - geluidsoverlast (Vent-Axia - Airminder 400FB)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

In onze nieuwbouw woning hebben wij een balansventilatiesysteem (systeem D) geplaatst (Airminder van Vent-Axia) - http://www.luchtwinkel.be/ventilatie/node/548

Niettegenstaande enkele aanpassingen door onze leverancier hebben wij last van het geluid dat het systeem met zich meebrengt, en dit vooral in de slaapkamers. Wij zijn al eens te rade gegaan bij enkele van onze buren en daar is er werkelijk geen lawaai te horen (weliswaar een ander merk van motor)

De alu buizen (125mm en 160mm) die de slaapkamers aandoen liggen op de zoldervloer en zijn niet geïsoleerd (de zoldervloer en het dak wel) Voor wat betreft de connecties tussen de vaste buizen en de motor hebben we gewerkt met isolerende flexibels. De motor zelf rust niet rechtstreeks op de grond en hebben we geen geluidsoverlast van. Het gaat duidelijk om het geluid van de luchtverplaatsing wanneer we in een bepaalde kamer staan. 's avonds gaat het toestel naar de laagste stand maar zelfs dan blijft het lawaai toch storend. Mijn vragen:

- Zijn er nog mensen die ervaringen hebben met dit type toestel ?
- Zou het nuttig zijn om de vaste buizen te isoleren om de geluidsoverlast tegen te gaan? Zo ja, hoe zou dit kunnen?
- Hebben jullie andere tips of suggesties om de overlast te beperken?

Alvast bedankt
Tom

Reacties

 Buizen zelf isoleren gaat niets helpen tegen geluidsoverlast.

 

De geluidsoverlast is ofwel van de unit of van te hoge luchtsnelheden afkomstig door slechte dimensionering van diameters of ventielen. Isolatie rond draaien zal daar niets aan veranderen, dat is eerder thermisch een voordeel.

 

Is alles uitgerekend van de leidingen? Dwz diameter buizen in functie van het debiet/luchtsnelheid/lengte/bochten...Zijn de ventielen ingeregeld? 

 

Dus ofwel dat alles eens nazien of je kan ook eventueel een geluidsdemper(s) voorzien maar dat is zeker niet heiligmakend als de rest niet in orde is.

 De buizen isoleren zal idd niet helpen.

 

Als je zegt dat er aan het toestel geen geluidshinder is dan ligt het niet aan het toestel.

De 3 mogelijkheden volgens mij zijn de aansluiting naar uw slaapkamer of de geluidsdemping achter het toestel.

- Een te kleine buis naar uw slaapkamer leidt tot te hoge luchtsnelheden (max voor slaapkamers is 3m/s)

- De aansluiting naar de slaapkamer die te dicht ligt bij het toestel waardoor de meeste druk op het ventiel zit van de slaapkamer. Het ventiel begint dan te fluiten omdat het meest moet ingesnoerd worden.

- Het ventiel naar de slaapkamer is niet ingeregeld waardoor het luchtvolume gewoon te groot wordt. Het debiet wordt dan niet meer over de woning verdeeld maar eigenlijk gewoon naar de slaapkamer gestuurd.

- Het toestel staat te hoog. Is dit ingeregeld? Ik weet dat zo'n Airminder voorzien is van een dag nacht regeling.

Dit zijn gewoon wat tips.

 

 Bedankt voor de reacties:

Het toestel is ingeregeld door de firma die het heeft geleverd (Groterm) maar toch blijft het voor ons storend.  En inderdaad, de kamer die het eerst wordt bediend heeft ook de meeste geluidsoverlast.  Het gaat dus zeker om het geluid van de luchtverplaatsing.

Ik kan proberen om een lager debiet in te stellen, en zien wat het dan geeft.

Ik hoorde ook de suggestie om voor het laatste stukje buis (naar de blaasmond toe) te werken met flexibel ipv vaste buis. Blijkbaar bestaat er geluidsdempende flexibel.  Weet iemand of dit aan te raden is?

Ik stelde dit voor aan Groterm maar zij adviseerden mij bij de vaste buizen te blijven omdat deze minder weerstand bieden en bijgevolgd dan ook minder geluid.

Tips zijn welkom!

Tom

 

 

 

 

 

 ik kan alleen maar zeggen dat we dergelijk toestel ook hebben, en dat we consequent aan iedere aansluiting (zuig of blaasmond) een halve meter flexibel (sonoflex, zoek maar eens op via internet) hebben gebruikt.

 

We hebben geen last van luchtgeluiden, enkel op volle snelheid hoor je het een beetje.

 

Ik vind persoonlijk het toestel wat aan de laawaaiige kant , maar het staat dan ook op zolder , op een flexibele ondergrond om alle contactgeluiden af te zwakken.

" Voor wat betreft de connecties tussen de vaste buizen en de motor hebben we gewerkt met isolerende flexibels (1).

De motor zelf rust niet rechtstreeks op de grond en hebben we geen geluidsoverlast van. Het gaat duidelijk om het geluid van de luchtverplaatsing wanneer we in een bepaalde kamer staan.(2)"

 

uit het bovenstaand stukje tekst kan ik volgende afleiden:

(1) er zijn geen geluidsdempers maar isolerende flexibels ==> die flexibel kan niet dezelfde rol vervullen van een echte degelijke geluidsdemper

(2) de unit zelf is meestel niet zo het echte probleem, tenzij er iets mee scheeld, wat dus hier niet het geval is. Maar de unit heeft een ventilator en die duwt een grote massa lucht erdoor. Hierdoor krijg je in de unit een ruis en mechanische geluiden die meegaat met de luchtstroom.

het rare is dus dat de unit zelf niet dit geluid laat horen maar wel de luchtstroom aan het uiteinde van de kanalen.

==> Die geluiden worden opgevangen door de geluidsdempers.

 

Kijk eerst eens wat een setje geluidsdempers kost en installeer die ......