Gasverbruik bij deze winterse temperaturen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Dacht dat het wel eens leuk zou zijn om een topic te starten over het actueel verbruik van jullie gas(wand)ketels bij deze temperaturen. Veronderstel dat wel meer mensen hun gasteller in het oog houden nu. Er zijn vorig jaar ook veel nieuwe gaswandketels geplaatst ter vervangen van bestaande mazoutketels. Hebben deze mensen effectief een minderverbruik nu ?

Het was daarstraks nog op het nieuws dat gisteren het meeste aardgas verbruikt is in België ooit ....

Thuis:

Nieuwbouw goed geïsoleerd maar niet extreem, dacht E76 ongeveer 140 m² verwarmd woonoppervlakte, zeer veel glas 1.1
Gaswandketel Vitodens 333-f (3-19 kW) begrensd op een 11 kW
Beneden Vlvw op een zeer laag pitje ( +- 25 °C aanvoertemperatuur bij deze strenge vorst )Via ingeregelde Unimix van Ivar/Begetube
Boven jaga dbe convectoren.
Instelling ketel: volledig WAR gestuurd, stooklijn 0,6 ( voor convectoren ) ingestelde dagtemperatuur 20 °C nachtverlaging 4 °C; dag van 6h tot 11h en van 17h tot 24h
Heersende binnentemperatuur ´s avonds 23 °C ´s morgens 21 °C ( ongeveer in heel de woning, badkamer iets warmer, slaapkamers iets kouder )
Bijzonderheden: wordt bijverwarmd met een speksteenkachel in de leefruimte, elke avond stoken +- 3 h met +- 15 kg hout ( vandaar vlvw op een zeer laag pitje.

verbruik gisteren: 7 m³ aardgas ( 1 a 2 m³ voor sanitair en 5 a 6 m³ verwarming )

Ben benieuwd naar de rest van de forumleden die hun verbruik een beetje in het oog houden.

Groeten

Bram

Reacties

O ja vergeten te vermelden, ben woonachtig in Belgisch Limburg ( temperaturen kunnen wel wat verschillen naargelang woonplaats natuurlijk )

Der kunnen toch nog een graadje of twee af van de binnentemperatuur als je wil besparen ;-).

Met vloerverwarming stoken tot 23°C? Lijkt me wel warm. Vroeger bij mijn ouders stookten we tot 20,5-21°. Nooit te koud gehad.

We hebben het graag warm hier, zitten ook met een baby van 1 maand oud. Je stelling over vloerverwarming klopt wel maar de vloer hier heeft slechts een temp. van 22-23 °C met een aanvoer van 25 °C ( staat enkel op om geen koude voeten te hebben ). Lees ook de opmerking over de nachtverlaging ( `s nachts en namiddag ) waarbij de vloer niet wordt warmgehouden. Als je de vloertemperatuur ( continu ) hoger is ( zoals allicht in je ouderlijk huis het geval was ) heb je idd bij een lagere ruimtetemp. een behaaglijk gevoel. Ook betreft het hier een nieuwbouw van nog geen jaar oud dus alles moet nog een beetje drogen ..... De rede dat ik de ketel niet constant laat bijwarmen heeft te maken met het stoken van de kachel en evoor te zorgen dat niet alles verzadigd geraakt waardoor de ketel mooi constant draait op lage modulatie tijdens de dagprogrammatie. 

Je opmerking is een terechte kritische bedenking, maar heeft eigenlijk ook niet veel te maken met de vraagstelling in deze draad. Er komt overigens weinig reactie op mijn vraag .... stookt hier niemand met een gaswandketel en/of bekijkt niemand zijn teller in de winter ? 

  

Bedankt voor je reactie. Is me duidelijker nu.

Wij stoken ook niet met gas. Niet in ons huurappartementje en ook niet later in ons PH. Dus helaas kan ik je geen cijfers geven :-).

hier vitodens 300  13 kw met boiler 150 liter

gisteren dagverbruik 8 m³, verwarmde oppervlakte 125 m², k-waarde huis 28

gelijkvloers overal vv, geen verwarming op de slaapkamers, badkamer boven wel vloer en wandverwarming

kamertemperatuur altijd 21 graden

badkamer 23 graden

slaapkamers 17 graden

stookwijze aangepast aan weersomstandigheden dwz volledig weersafhankelijk zodra buitentemperatuur onder de -1 graden duikt en 24 uur verwarming, anders blokverwarming en binnenvoeler geactiveerd op 25

jaarverbruik 2010  720 m³

jaarverbruik 2011  634 m³

Wij zitten in dezelfde situatie : ook van Limburg en hebben ook gascondensatieketel en een kleine finoven. (en ook een baby van 7 maand)  isolatie : K29

50m² verwarmd en de rest doordat er nog nergens deuren zijn (badkamer en bureau 30m²)

(boven : 50m² slaapkamers 18° en 50m² zolder 17° geen verwarming aanwezig)

Bij deze dagen verbruik 1 a 2m³ gas (verwarming/ koken /sanitair warm water) en 15 a 20 kg hout.

Beneden is het constant 20 tot 22° (hangt van de finoven af) badkamer (niet constant verwarmd)met wandverwarming = gas

 

Ook nog even voor de volledigheid: Bij ons dus een K37 en E76 ( heb even het cerificaat erbij gehaald ). Ventilatie is een Renson C+ evo ( healthbox ) vraaggestuurd systeem.  

 HOB renvoatie, E noch K bekend, ook 8 kuub gas en een halve kruiwagen stoofhout. Frappant nog: zonneboiler én PV zeer actief gisteren, sneeuw was er al 's ochtends afgevallen door eigen activiteit.

bramcup

ik wijk heel even af van het onderwerp, maar net met baby's moet je opletten met te hoge kamert°, 23° is helemaal niet zo goed voor hen!

weinig reactie, misschien omdat die cijfers toch weinig tot niks zeggen. 

mijn maandgemiddelde in de koudste maanden van de laatste jaren is bij mij 650 (795 m³ januari 2010), of  4.5 m³/45000 kWh per appartement per dag.  het gebouw omvat 5 appartementen.

jaargemiddelde/dag.appartement = 1.88 m³ of 1880 kWh verwarming en warm water

Zal hier ook onze meetgegevens eens neerzetten:

HOB, gebouw van 1950, gekocht mid vorig jaar, spouwmuur zonder enige vorm van isolatie;

Alle ramen 1.1 glas, alu profiel met drie kamers, isolatie in het dak (nog geen idee hoe veel);

Radson condensatieketel voor verwarming en warm water, overal normale radiatoren, weersafhankelijke regeling (overdag op dagstand - minimum, 's nacht op nachtstand normale instelling), ongeveer een 140m² verwarmde oppervlakte (beneden normale stand, boven klein beetje open om het koudegevoel weg te krijgen)

Weekverbruik: 110m³ (vorige week 62 - deze week kinderkamer aan het uitdrogen, dus verwarming daar volledig open)

Wat dus wil zeggen dat we vorige week per dag ongeveer 15m³ verbruiken, wat natuurlijk een pak meer is dan de meeste hier, maar het gaat hier natuurlijk over een huis die praktisch geen isolatie heeft...

 

Nog te doen: uitbouw living en bureau met badkamer boven (verwijderen van het huidige badkamer volume daarna) in houtskelet 20cm isolatie; isoleren van de bestaande gevel, isoleren van de vloer, herbekijken dakisolatie; plaatsen balansventilatie (waarschijnlijk, moet nog verder bekeken worden).

 

 

bramcup,

Het feit dat er op BI een tread loopt van 160 pagina's verklaart mss. waarom er hier zo weinig reactie komt. ;-)

Wijzelf hebben HOB, K19, E36.

Gasketeltje Junkers 2-12Kw (laag-calorisch gas) met WAR en ingesnoerd tot max. 50% vermogen (6Kw dus). alles 24h/24h op 21°.

Afgelopen dagen verbruikten wij 7-8m³ per 24h, vv+ww (200m² verwarmd opp.)

 

 

Hans,

Er wordt zoveel gezegd over het hoe, wat en waarom van baby´s. Ik persoonlijk vind die adviestemperatuur van 18 °C op de kinderkamer toch wel wat frisjes hoor. ´s nachts is het op de kinderkamer bij ons tussen 19 en 20 °C ... we moeten de vrouw ook nog een beetje content houden voor tijdens de borstvoeding niewaar .... Om je hele huis overdag dan ook nog eens op 18 °C te houden vind ik dan al helemaal overdreven. Als het 20 °C is op de kinderkamer ( als de deur wat te lang open is gebleven of zo ) Kleden wij de baby gewoon een beetje lichter, geen dekentje maar dunne slaapzak en zo .... Kleine moet ook regelmatig uit de kleren voor wassen en verschonen en als het dan 18 °C is dan heb je het geweten hoor ( moet er wel geen tekeningertje bij maken denk ik, ouders zullen wel weten wat ik bedoel ;-) )

Als je bevalt in de zomer zal het ook wel geen 18 °C zijn op de kinderkamer ... lijkt me straf dat iedereen dan gelijk de airco gaat aanleggen ( als je die al hebt hangen in de eerste plaats ).

In het ziekenhuis was het ook constant boven de 20 °C hoor. 

Maar bon .... zoals je zelf al zei ... dit is een andere discussie :-)  

BI ?

Bouwinfo.be forum