Anti legionella wel of niet in studentenkamers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit met een lastig probleempje.

Een klant wil in centrum Mechelen 30 studentenkamers verwarmen met een warmtepomp. (dit is reeds een uitgemaakte zaak en kan niet meer naar iets anders omgeschakeld worden)
Er is maar maximaal 3x230V 63Amp te verkrijgen na netstudie. Nogmaals 3x230V beschikbaar zonder neuter.

De backupweerstanden + warmtepomp verbruik + alle andere huishoudelijke toestellen kunnen daar niet op.

Vraag : moet er anti legionella volgens de letter van de wet voorzien zijn in studentenkamers?

Ethisch antwoord :ja ( maar 63Amp is te weinig om alles af te zekeren)
Maar volgens de wetgeving in België/Vlaanderen?

Stel dat ik 56- 58°C kan garanderen tot -20°C buiten ben ik dan in orde? ( 60°C pas bij temperaturen van -5°C of warmer)
Dit is geen openbaar gebouw....maar studentenkamers

Kan iemand dit staven met wat linken naar regelgeving?

Dank u.

Reacties

Ook overstappen naar een ander merk warmtepomp die hoger kunnen in temperatuur is geen optie. Ik ben gebonden met wat wij in onze winkel verkopen.

Bovendien zullen die andere warmtepompen ook enorm veel stroom uit de stekker halen in worst case senario's.

Wat is het vermogen wat voorzien is? 3 x 63 A op 220 V is echt niet veel. Met een compressorvermogen van 5 kw (wp van  ongeveer 20 Kw) heb je al 3 x 13A nodig. En de vraag is of het net die 63 A werkelijk kan leveren. Persoonlijk zou ik eerst een proef doen met bijvoorbeeld elektrische verwarmingstoestellen (indien mogelijk natuurlijk). Er bestaan speciale WP voor sww die probleemloos 60° kunnen maken zonder electrische weerstanden.

www.zorg-en-gezondheid.be/uploadedFiles/NLsite_v2/Gezond_leven_en_milie…

Dit is het officiële document. Studentenkamers vallen onder de regelgeving, maar de enige vereiste is dat het sww op 60° wordt gehouden.

2stroke...

om te beginnen, weet jij iets af van warmteverliesberekening??  er wordt niet gerekend met buitent° van -20°C, maar met -8 °C, en dan heb je veel minder vermogen nodig.

legionellabeveiliging is overal verplicht, en al helemaal met grotere installaties.

verder weet ik niet wie de planning voor dat gebouw gedaan heeft, maar vastleggen dat het een WP moet worden zonder dat je voldoende stroom hebt, is wel een rare manier van plannen.  ik blijf beleefd, ben eigenlijk geneigd van dat anders te noemen.

of is het de verkoper die absoluut niet van de idee WP wil afwijken ;-)

hans d

Bedankt voor de antwoorden, de bijlagen en de randopmerkingen.

Intussen is het probleem vanzelf opgelost omdat ik bij mijn berekening alle ampères over de lijnen verdeeld gewoon had opgeteld, maar je moet vectorieel optellen. (de fameuze vierkantswortel 3, 120° verschuiving) en dan nog de cos fi, maar daar ben ik nog aan het zoeken hoeveel dit is. (enkel voor de wp, niet voor de weerstanden zoals elektriciens wel weten)

Zo'n problemen zijn eigenlijk zeer leerrijk, want ik heb nu een stoomcursus elektriciteit gekregen.

 

Dit geeft nog steeds hoge waardes, maar nu komen we er net wel.

En er zijn ook problemen geweest doordat er veronderstellingen zijn geweest voor de renovatie zonder ze te checken.

In de trend van " vroeger heb ik al eens een bouw gezet in die straat en toen kregen we probleemloos 125Amp..."

Met "als, toen en waarschijnlijk" kunnen we al heel wat straten plaveien....

Mvg,

Michel

 

Beste Hans,

 

Ivm de warmteverliesberekening heb ik daar wel mee rekening gehouden tot -10°C.

Misschien wil je gewoon zeggen dat alles beneden -8°C uitzonderlijk is en beperkt in tijd. En zal de legionella quasi onbestaande zijn. Boven -8°C is alles alweer dood.

 

Hoe gaan de keukens uitgerust worden? Ik veronderstel met electrische kookplaten. Met 63 A heb je 24 Kw vermogen tot ter beschikking (bij ohmse belasting). Voor 30 kamers is dat echt niet veel. Het is slechts 800 Watt per kamer, verwarming inbegrepen (verwarming primair). Koken gaat waarschijnlijk een probleem worden.

Het bewijst nogmaals hoe precair de stroomvoorziening is op sommige plaatsen, en dit anno 2012.

de norm is duidelijk, voor mechelen moet je met -8°C rekenen voor een warmteverliesberekening, en dat maakt dat het vermogen weer ietsje kleiner wordt.

hans d