Inbouw ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Op PHP wordt aanbevolen om ramen te plaatsen voorzien van een multiplexkader om reden van stevigheid (bvb 3dubbele beglazing) en tijdsbesparing bij het lichtdicht afwerken (http://www.bouwdetails.be/pdf/TW_2008-11_MB.03.pdf).
Op een bouwbeurs kwam ik evenwel een standhouder tegen die nog nooit gehoord had om ramen op dergelijke wijze te plaatsen. Hij zweerde bij plaatsing met dokens.
Indien de plaatsing op laatsgenoemde wijze gebeurt, riskeert men geen vervorming van raam te bekomen, wetende dat de onderdorpel van het raam principieel niet op de buitendorpel mag geplaatst worden? Dit om koudebruggen te vermijden.
Het raam komt m.i. daardoor zwevend in de opening te hangen.

Alvast bedankt voor jullie reactie

Reacties

Op een doorsnee bouwbeurs kom je ook doorsnee bouwvakkers tegen hé. Logisch dat die dit niet kennen, want ze houden vast aan de traditionele bouwwijzen. Helaas.

Beste Erwin

is de (metalen?) support onder uw buiten vensterbank geen stukken grotere koudebrug dan een raam dat een klein beetje op de vensterbank staat?

eddy

ps stielmannen hebben al het gezaag als het mis gaat, eigenlijk snap ik ze wel dat ze bij de bewezen techniek blijven....

Wat bewezen? Dat ze slecht zijn?

Ik bedoel hier maar dat niet alle standaard technieken goed zijn hé. Uiteraard zijn de meeste wel goed of ok. Maar sommige dingen moeten nu eenmaal verbeterd worden, zoals bv. het inbouwen van ramen. Ik denk dat je moeilijk kunt ontkennen dat in 99% van de woningen waar de standaard techniek wordt toegepast, de tocht via de ramen relatief tot zeer groot is.

bedoel je zoiets? We hebben wel maar een LEW

picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenberg#5342418375831151682

 

Wij hebben er wel nog een houten balk onder geplaatst beter voor de kracht verdeling (had nog merantie liggen van mijn vader)

Wel allemaal zelf uitgedacht  :-), gewoon goedkope stevige haken

Je hebt steun van de osb of multiplex kader (want die word binnen ook nog vast gemaakt en van de ijzeren haken aan de buitenkant.

Dus geen schrik hebben.

 

Wat ik wel niet snap op die tekening van de PHP is dat de omkasting alleen op een klein stuk van de kader komt en niet volledig. Is toch veel steviger om volledi g te doen.

Robin,

 

Uiteraard ben ik het volledig met je eens dat je een koudebrug zo veel mogelijk dient te vermijden. Maar waar het uiteindelijk bij een nieuwbouw of renovatie voor de meesten op aan komt is het uiteindelijke kostenplaatje.

Je kan theoretisch wel de perfectie nastreven maar alles heeft zijn prijs.

Het plaatsen van bvb een pvc of houten raam op de raamdorpel (uiteraard tot een minimum te beperken) met dokens t.o.v. een volledige multiplex omkasting zal ongetwijfeld een niet onaanzienlijke meerkost opleveren. Ook een raam dat niet op de buitendorpel is geplaatst zal door het contact van zijn profiel met de buitenomgeving sowieso eveneens een vorm van (kleine) koudebrug zijn.

Dus: afweging kost - rendement is ook hier heel belangrijk.

 

Erwin.

 

 

 

De omkasting is niet zozeer voor de koudebrug, dan wel voor het gemakkelijk luchtdicht inbouwen van het raam.

En daar zit hem net de tijdswinst. En time=money. Dus meerkost voor de multiplex omkasting zal zorgen voor minkost aan luchdicht maken van de aansluiting (minder uren) en een beter resultaat.

Uiteraard is de kans dat er een totale meerkost is redelijk groot, maar deze kost is al bij al beperkt volgens mij.

Behalve dan als je het luchtdicht afwerken zelf voor je rekening neemt.

Is dit werkje, in de veronderstelling dat je niet echt onder tijdsdruk staat, bij plaatsing met dokens even goed uit te voeren als bij multiplex omkadering? 

 Bij onze ramen wordt voor de multiplex kader 750 Euro meerkost aangerekend, op dokken niets. 

Toen bij ons de ramenman kwam hebben we zelf de omkastingen om maat gemaakt (op de naden orcon en dan geschroefd) en hebben zij ze geplaatst.

Dus alleen osb kosten + wat orcon :-)

bert

dat is uiteraard extra werk, want met een multiplexkader moet je dat nog altijd bevestigen aan de muur.  maar het kan perfect anders, zoals op de link die walter aangaf.  als je het raam onderaan voldoende ondersteunt, hoeft dat kader niet.  maar dat kader maakt over het algemeen luchtdichten eenvoudiger.  al heb ik ze zelf ook zonder kader geplaatst, maar wel eerst de luchtdichting op de ramen gekleefd, en dan het geheel geplaatst.

hans d