16de eeuws appartement verbouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tot nu toe zijn we bezig geweest met het afbreken van al de valse muren en plafonds, we komen echter dichter bij het opbouwwerk en daar kan ik wel wat raad bij gebruiken.

1- De muren zijn niet geïsoleerd, ze zijn 30 cm dik en bestaan uit baksteen.
Langst buiten isoleren kan niet, er is geen spouw. Welk isolatiemateriaal zou het beste zijn?
Ik overweeg muurverwarming maar dat is voor de volgende vraag.

2- De plafondhoogte is 4,3m. Er ligt in 2 slaapkamers en de living een oude houten vloer die ik wil behouden. De keuken heeft voor 3/4 een bakstenen vloer en in 1/4 van de keuken en aanpalende slaapkamer wordt de vloer vernieuwd. De totale oppervlakte is ongeveer 180 m2.
Wat voor verwarming raden jullie aan? Er zijn in alle kamers schouwen, ik overwoog ook een tichelkachel te plaatsen tussen de keuken en een slaapkamer maar deze ligt een heel eind van slaapkamer 2 dus er moet nog een andere verwarmingsbron zijn.
Als we een tichelkachel zouden plaatsen, kunnen we dan een deel van de oude bakstenen gebruiken om hem op te bouwen.
Kan zo'n tichelkachel een muur vormen? (4 op 4 meter)

ps: ben volgende 2 dagen niet thuis, ik kan pas antwoorden vanaf zaterdag

Reacties

Hoi,

Langs binnen isoleren van een volle buitenmuur kan met pavedentro + muurverwarming+leem.

 

Kijk eens op mijn fotowebsite voor voorbeelden.

 

Pavadentro is een geweldig product naar techniek en ecologie, helaas is het ook nogal prijzig en de isolatiewaarde is (voor mij) te beperkt. Als je niet te veel ruimte wilt verliezen aan isolatie+muuropbouw en je accepteert de lage isolatiewaarde en hoge prijs dan zit je met Pavadentro wel goed.

Bij vochtproblemen zoals doorslaand vocht/optrekkend vocht, kan het interessant zijn om dampdicht te werken met Foamglas, deze methode heeft ook hoge kosten maar je bent wel van het vochtprobleem verlost. Opletten dat de balkopleggingen in de buitenmuur beschermd worden (impregneren) tegen inwendige condensatie.

Als er genoeg binnenruimte is kan ook gekozen worden voor een houten voorzetwand die 30mm van de bestaande muur wordt vrijgehouden, je moet dan rekenen op 200-250mm ruimteverlies maar deze methode heeft wel lagere kosten en is ook goed te plaatsen door zelfbouwers.

In de praktijk kan uiteraard een combinatie van diverse technieken gekozen worden (Foamglas bij vochtproblemen en hoge vochtbelasting, Pavadentro bij weinig ruimte en voorzetwand bij droge en grote ruimtes).

Als hij muurverwarming wil gaan gebruiken is pavadentro de beste oplossing van de 3.