Wat zegt waterdampuitstoot over gasketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ik heb een gasketel van Vaillant, gekocht vermoedelijk ergens rond de eeuwwissel (was is ons huis aanwezig). Als deze aanspring voor de verwarming of sanitair water, dan is er haas geen waterdamp te zien buiten aan de "uitlaat". Ook niet als het behoorlijk koud is, zoals deze week.

Onze buren kochten vorig jaar een nieuwe gasketel. Ik denk een B-merk, want hij was redelijk goedkoop (ik denk dat het minder dan 1000 euro was). Als deze aanstaat, komt er een vrij grote waterdampwolk naar buiten. Ook als het wat warmer is (fris lenteweer, laat ons zeggen).

Nu vraag ik me al geruime tijd af: wat wilt dit nu zeggen? Wil dit zeggen dat mijn ketel "optimaler" verbandt dan hun ketel? Of net niet? Of heeft het te maken met de temperatuur van het uitgaande water (mijn ketel staat nu toch op 75% van het maximum voor uitgaand water, zowel verwarming als sanitair water)...

Reacties

Meten is weten ... gissen is missen !

Enkel via rookgasmeting kan je bepalen of je ketel perfect draait op uitstoot CO2 - O2 !

Dit is bij het 2-jaarlijks onderhoud trouwens verplicht te controleren door erkende technieker ...

De vraag is niet of mijn ketel perfect draait op uitstoot CO2 - O2, de vraag is, waarom stoot mijn ketel bijna geen waterdamp uit, en die van de buren veel? En wat kan dit betekenen?

rookgastemperatuur van je buurman is allicht lager waardoor het restvocht in de verbrandingsgassen sneller condenseren aan de buitentemperatuur .... Over het algemeen zou ik stellen dat de nieuwe ketel van je buurman een beter verbrandingsrendement heeft dan je prehistorisch vaillant keteltje ;-). Is wel een goeie zaak dat je keteltje het zo lang uithoudt, Vaillant is dan toch misschien niet zo een brol ( zoals hier vaak beweerd ) :-D ... Ik zou echter toch aanraden om uit te kijken naar een meer recente condensatieketel.

Ik heb ketel al enkele keren laten "bekijken". Eén keer door de onderhoudsman van Vaillant zelf (nadat de bliksem enkele interne printplaten had vernietigd!). Die zei (na vervanging van de printplaten uiteraard) dat het toestel zeker nog in orde was.

Daarna heb ik eens iemand laten komen kijken naar mijn zolder-isoleerwerken en die was ook van mening dat de ketel zeker nog niet aan vervanging toe was; en en ten slotte heb ik eens een IR-thermografie rapport laten maken van mijn huis (door een bedrijf genaamd Envicas) en die mens was ook van oordeel dat de ketel "degelijk genoeg" presteert. 3 Meningen, allemaal positief...

Nochtans geeft mijn stokoude gasketel (van ergens in 1993, niet dat ik trots ben op ons oudje, maar eerst gaat het beschikbare budget naar isolatie) gigantische witte pluimen aan de schoorsteen. Roogastemperatuur was bij laatste meting 130°C.

Mijn conclusie lijkt dan ook dat een ketel die niet condenseert veel waterdamp in de rookgassen heeft, die je ziet als witte pluimen. Een ketel die maximaal condenseert haalt die waterdamp grotendeels (hoeveel eigenlijk?) uit de rookgassen: resultaat: geen witte (waterdamp) pluimen uit de schoorsteen.

 

Zonder te veralgemenen, hier mijn eigen recente bevindingen met onze installatie.

Situatie: oud, slecht geïsoleerd huis met licht overgedimensioneerde radiators en 25kW condenserende gasketel.

Het merendeel van de tijd staat max watertemperatuur op 60°C aanvoer met WAR. Dan hebben we in de tussenseizoenen en zachte delen van de winter typisch 50/40 tot 60/45 watertemperatuur. In die condities hoor ik het water druppen uit de ketel, goed condenserend en zie ik alleen een flauw waterdamp pluimpje uit de schoorsteen komen.

Nu met deze barre vrieskou staat de max watertemperatuur op 75°C (anders krijgen we het huis niet warm) en hebben we 75/60 watertemperatuur. Geen condensatie en een dikke vette waterdamp wolk rond de schoorsteen.

 

Mvg, Marc

Gommer heeft gelijk

Bij gascondesatieketel is een grote pluim waterdamp gelijk aan slechter rendement dan bij een kleine pluim waterdamp.

grote pluim of kleine pluim

heeft het niet veel met het weer te maken warmweer geen pluim koud weer grote pluim

als dat niet zo is ,is er geen enkele ketel in mijn straat goed want ik zie overal een grote pluim ook bij mijn kinderen zie ik dat die ergens anders wonen

ik heb zelf een mazout ketel in de zomer ziet men praktis niets maar nu met dit weer

 Beste,

Condens heeft alles te maken met de retour temperatuur van je verwarming. Hoe lager dit is, hoe meer condens.

Bij koud weer zal er meer warmteafgifte zijn door de radiatoren en komt deze dus met lagere temperaturen terug.

Bij warm weer zal er minder afgifte zijn en dus hogere temperaturen in uw retour.

Hoe meer condens hoe kleiner de pluim.

Mvg

maar heeft wel degentlijk met het weer te maken grote of kleine wolk

in de zomer ziet men ook niet dat men uitademd

in de winter ziet men dat wel

nochtans de zelfde adem

Sammy,

 

als je weersafhankelijk stuurt is het eerder andersom. Hoe kouder buiten, hoe hoger je aanvoertemepratuur en dus ook retourtemperatuur.

Bij een goed geisoleerde woning kan je bij zeer koud weer ook met radiatoren, perfect condenseren.

 

Geert