Gevolgen omschakeling van laag-naar hoogcalorisch gas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Elders in dit forum heb ik gelezen dat er in 2016-2017 een overschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas gaat plaatsvinden.
Nu sta ik op het punt mijn oude mazoutketel te laten vervangen door een gasketel en vraag mij af welke gevolgen de omschakeling voor mijn nieuwe ketel zullen gaan hebben (ik woon in Limburg, dus laagcalorisch - G25 gas)?
Moet ik nu misschien al rekening houden met bijvoorbeeld het merk ketel dat ik kies, of zijn er andere preventieve maatregelen die ik kan nemen?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groet,
Lars

Reacties

Waar in Limburg ? Zijn maar beperkte plaatsen in limburg met G25 , grootste deel is G20 ...

Meeste fabrikanten hebben regelbare gasblokken in hun toestellen waar ( normaal enkel --> soms breekt nood wet )) de fabriekstechnieker mag aan regelen .

Laat dit nu net de reden zijn waarom een Nederlandse ketel niet mag in België. Een Belgische ketel kan zowel hoog als laagcalorisch gas aan (en is ook gekeurd voor beide gassoorten). Een Nederlandse ketel enkel laagcalorisch.

... inderdaad !

Gemeente Bilzen.

Ja, maar dat was hier niet de vraag;-)

 

Bilzen is hoogcalorisch.

En toch is dat het antwoord op je vraag. Toestellen voor de Belgische markt kunnen zowel op hoog als laagcalorisch gas werken, dus hoef je geen rekening te houden met de gassoort.

Sommige toestellen kunnen soms een beetje meer lawaai maken bij start maar na afregeling gasblok is probleem opgelost ...

Veel ketels, zeker bij de condenserende die op laag calorisch gas werken worden bijgeregeld om goed te werken.

Bij de omschakeling naar hoog calorisch gas zullen deze allemaal weer moeten bijgeregeld worden. En dit door de fabrikant van de toestellen. Dit is op zich geen enkel probleem zolang het niet allemaal op een keer moet gebeuren.

 

Bij jouw situatie is eer hoog calorisch gas, dus jij zult dit probleem niet hebben.

 Maar waarom denken de mensen dat het beter is om te schakelen naar aardgas en niet te blijven op mazout. De moderne mazout ketel zeker de condenserende verbruiken veel minder dan je oude.

Elke brandstof heeft voordelen en nadelen. In deze tijden moet je zowel bij gas als mazout zorgen dat je elke maand een bepaald bedrag ervoor opzij hebt . Want ander kom je beide in betalingsproblemen . Zie maar mensen die gas hebben die zelf bij maandelijke betalingen aan de energieleveraciers in betalingsproblemen komen voor hun energie kost. De prijzen zijn zo geëvolueerd dat als je er geen rekening meer mee houd in elke maand je de kosten niet meer kunt betalen.

Volgens mij moet ik hiermee weldegelijk rekening houden. Mijn nieuwe ketel moet straks wel kunnen blijven werken met een druk van 5 mbar lager.

Mazout levert mijns inziens minder rendement op en blijft(en wordt!) bovendien relatief een stuk prijziger dan gas. En dan heb ik het nog niet eens over de grotere vervuiling van Moeder Aarde...

LARS , Bilzen heeft al G20 ... dus voor jouw veranderd er niets !!!!

Wat de verlaging van G25 naar G20 betreft ... dat zeggen ze al meer dan 20jaar ! Eerst zien en dan geloven ...

 

G25 in Limburg -->gedeelte rond St.-Truiden , gedeelte Beringen , Tessenderlo , ...

G20 --> grootste gedeelte in Limburg

Het probleem hier is dat bij mazout het een half fortuin kost om een condenserende ketel te laten plaatsen in vergelijking met een condenserende gasketel. Ik hoop dat de fabrikanten door het wegvallen van de premies hun prijzen realistischer maken want zeg nu zelf het verschil tussen een condenserende ketel en een lage temperatuurketel is gewoon de nageschakelde condensor, en zoveel kost dat nu toch ook niet. 

Ah, ja sorry. Verkeerd gelezen...Thanx!

lars

je moet daar geen rekening mee houden, omdat de belgische toestellen daar op voorzien zijn.  krijg je arm gas, dan krijg je ook 25 mbar, met rijk gas 20 mbar, en dat komt dan overeen uit.

Bij condensatiemazoutketels zit je ook met gedwongen rookgasafvoer ... dit verklaart ook voor een deel het verschil in ketelprijs. Verschil in prijs tussen LT mazoutketel of condensatie mazoutketel is desondanks idd wel redelijk groot. Kwestie plaatsingskosten geeft deze concentrische rookgasaansluiting ook een niet te onderschatten meerprijs.  

carlos

ik ben eens bij een van mijn leveranciers gaan kijken naar een vloerketel, en als je kwaliteit koopt zit er zo'n 1000 € verschil op de ketel, dus toch geen onoverkomelijk prijsverschil.  als je natuurlijk de goedkoopste LT ketel gaat vergelijken met condensatieketels, wordt dat verschil inderdaad duizenden euro's. 

De overschakeling gebeurt door de druk op het net aan te passen, van25mBar naar 20mBar. Alle gastoestellen die u in hius hebt dienen aangepast te worden door de fabrikant of een erkend technicus van de fabrikant! Dus u kan elk merk gastoestel kiezen dat u wil, u kan bij aankoop ook melding maken van de aangekondigde aanpassing zodat de technicus weet wat hij moet doen.

Een overschakeling van mazout naar gas zal zich op termijn toch opdringen omdat de milieunorm (i.v.m. fijn stof, CO2 norm enz. ) veel moeilijker te halen zal worden, en technisch te duur voor de partikuliere gebruiker.

 

 

Hou er rekening mee dat als u een condenserend toestel aan schaf, hetzij mazout of gas, dat u ook uw radiatoren dient aan te passen. Uw radiatoren zijn berekend op een regime van waarschijnlijk 80-60, een condenserende ketel heeft max temp van water 40 graden boven deze temp. gaat hij minder condenseren (op 80-60 al helemaal niet meer) en geeft hij niet het max rendement.

Dus als u een conderserede ketel wil zetten en het max resultaat wil behalen dient u ook uw radiatoren te vervangen (overdimensioneren) dwz aan passen aan de lagere watertemp = radiatoren vergroten. Een goed installateur weet hier alles van. Anders dreigt u een rolce royce motor in een 2pktje te steken!

Marc, heb je niet gelezen wat er geschreven staat? En wat al verschillende keren geschreven is. Een toestel in België mag NIET bijgeregeld worden en moet zonder aanpassingen met G20 en G25 kunnen werken. Bijregelen na omschakeling is niet nodig en mag niet.

Moeten de radiatoren vervangen worden? Dat is helemaal niet zeker. Hangt van de situatie af. Hoe is destijds de warmteverliesberekening gemaakt? Is er met de pet naar gegooid en zijn de radiatoren toen zo groot genomen dat het zeker genoeg ging zijn? Zijn er ondertussen aanpassingen aan de woning gebeurd, bijvoorbeeld dubbel glas zodat de warmteverliezen flink zijn afgenomen? Trouwens, het regime 80/60 zal enkel bij stevig vriesweer nodig zijn, dus maar enkele dagen per jaar. De rest van het jaar kan er probleemloos in een lager (weersafhankelijk) regime gewerkt worden en dus gecondenseerd.

Niet overdrijven he. Een condensatieketel condenseert bij een retourtemperatuur onder de 55°C. Dus een aanvoer van 65°C.Met je bestaande radiatoren is dat perfect te doen tijdens een groot deel van het stookseizoen.

Wat niet weglaat dat het idealer is als je altijd kan condenseren. Maar je radiatoren verplicht vervangen is onzin. Je ketel kan ook perfect 80°C leveren indien nodig.

 

Geert