Actuele gangbare prijs vervangen oude stookolieketel voor gascondensatieketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is momenteel een gangbare, reële all-in prijs voor het vervangen van je oude stookolieketel voor hetzij een gascondensatie combiketel van ± 25-30 KW, hetzij een gascondensatieketel van ± 25-30 KW met losse boiler van 160 liter?
Merken Buderus, Atag, Viessmann, Remeha, etc?

Voor de ketel zelf ben ik eens gaan shoppen bij onze noorderburen. Dat scheelt bijvoorbeeld op een Atag Q 25s maar liefst 1000 euro! Moet je natuurlijk wel een installateur zien te vinden die deze wilt plaatsen... Schijnt ook iets met een afwijkend aardgas in Nederland te zijn? Is dit een kwestie van ketelafstelling, en wordt een NL-ketel wel goedgekeurd?

Reacties

Een Nl-ketel mag je hier niet plaatsen wegens niet gekeurd voor de belgische markt ...

Een erkende installateur zal deze nooit plaatsen omdat hij dan serieus problemen kan krijgen .

Ook de gasmeter zal niet opengezet worden ...

Geen fabrieksgarantie ...

Even zoekfunctie raadplegen op diverse forums en het wordt je duidelijk ! 

Beste Tumkie,

 

Kun je je natuurlijk afvragen waarom ze hier in België zo duur moeten zijn?? Torenhoge marges?

Dit is allemaal een beetje naast de kwestie niet ? bouwgronden en woningen zijn in Nederland duurder, auto´s zijn in Nederland duurder, een DUVEL is in Nederland duurder, ... was is de rede hiervoor ? torenhoge marges ? ....

Je woont in België dus laten we ons maar even richten op de gangbare prijs van hier ... afhankelijk van hoe, wat en waarmee zal de prijs variëren van een 3000 tot een 5000 euro ... 

Nou nou...gij zijt zeker unne installateur (met al dan niet hoge marges;-)

... ;-) gewoon realist ... Daarbij Nederlandse ketels mogen hier idd niet geplaatst worden, aangezien niet gekeurd voor de Belgische markt/aardgasnet ... dan stel ik me eerder de vraag wie met dit verschil in eurotjes gaat lopen, denk dan eerder aan het keuringsorganisme en de belgische bureaucratie ipv aan de installateur. Je kiest trouwens best een installateur die te vertrouwen is en goed werk/service levert en niet eentje die je gewoon ( en enkel ) goeiekoop een keteltje kan leveren. Nen doppende pipo op kapazaa kan je ook een goeiekoop keteltje leveren "zonder faktuur" ( lees: zonder garantie en dienst na verkoop ), of je dit keteltje ook door hem wilt laten plaatsen is allicht een ander verhaal . ;-) 

ATAG A244EC

deze ketel kost in nederland 1550 euro geplaatst

tervervanging van een plaatselijke ketel

hier vraagd men al meer om hem te plaatsen alleen

waar zou toch het verschil zitten met hier

35 a 40 procent op de ketel die naar de vakman gaat en vaak toren hoge kostprijs vragen

Kostprijs voor plaatsing is sterk afhankelijk van de situatie. De 1550 euro (ketel geplaatst) uit je voorbeeld zal  heus wel niet opgaan bij een vervanging van een aanwezige mazoutketel met bijhorend stalen leidingwerk en aansluiting op aanwezige schoorsteen. De Aangehaalde atag ketel is alweer een nederlands model dat niet gekeurd is voor de Belgische markt ...   

ja ik schreef al nederland

maar ik zoek het terug op en kan dan laten zien wat de voorwaarden zijn

ja ik schreef al nederland

maar ik zoek het terug op en kan dan laten zien wat de voorwaarden zijn

Wat krijgt u voor deze prijs:
Verwijderen oude ketel
Monteren nieuwe ketel
Nieuwe rookgasafvoer + montage (indien noodzakelijk)
Nieuw installatiepakket + montage (Expansievat 18ltr, inlaatcombinatie, overstortventiel, vul en aftapkraan, gaskogelkraan en vulslangset)
Alle benodigde koppelingen en leidingwerk + montage
Inregelen en afstellen nieuwe cv ketel
2 jaar fabrieksgarantie (afhankelijk van het merk ketel en onverminderd van de wettelijke rechten)
Bekijk als:  Grid

 

Beste hildap,

Heb je deze werkzaamheden ook laten uitvoeren, zo ja, hoe verliep het met de keuring? Wat bedoel je met "Bekijk als: Grid"?

Als er op de Nederlandse ketel BE staat, met bijhorende categorie, mag hij in België geplaatst worden.

Dat ketels in Nederland goedkoper zijn, is bekend. Maar je moet het ganse plaatje bekijken. In België heb je veel kleine plaatsers. In Nederland zijn er verschillende grote spelers of huur je je ketel en betaal je die gewoon mee met de gas en electriciteitsrekening. Wil je geholpen worden bij een storing, dan ben je bijna verplicht om een onderhoudscontract te nemen.

Gevonden , hier op dit forum ... spreekt voor zich !       wo, 06/01/2010 - 08:41

#27

awacs     

Hallo allemaal,
Ik ben zelf geconfonteerd met deze problematiek. Prachtig Boretti fornuis (erg tevreden) gekocht op inbouw.nl, geïnstalleerd in België, niets aan de hand. Totdat bleek dat de gasaansluiting een lek had (niets erg, snel opgemerkt en gaskraan gesloten). Toen begonnen de moeilijkheden:
- Boretti België weigerde service te verlenen (en konden dit wettelijk staven omdat mijn toestel niet conform de regelgeving was).
- Blijkbaar moet elk fornuis dat aangesloten wordt een KEURINGSATTEST hebben van een gascontroleur of erkend aardgasinstallateur. Uiteraard was dat er niet.
- Ben uiteindelijk terechtgekomen bij TechniGas (overheidsinstelling voor aardgas), en jawel: De uitleg van L-gas en H-gas bleek te kloppen. Erger nog, je hebt GEEN juridische poot om op te staan.
- Mijn verzekeringsagent (vriend) heeft dit uitgezocht, en bevestigd dat je nooit gedekt bent, en je wettelijk zelfs vervolgd kan worden wegens het creëren van een levensbedrijgende situatie..... Tja...

Dus, zolang er niemand controleert en niets gebeurt, geen probleem, maar als... Ik heb mijn fornuis gelukkig kunnen verkopen op ebay in Nederland. Ben nu eignaar van een weliswaar duurder maar volkomen veilig Boretti fornuis.

Voor de geïnteresseerden: de wetteksten en regelgeving zijn:

- Koninklijk besluit 03/07/92 (richtlijn gastoestellen) met als verplichte keurnorm I2E+ of I2E(S)B (vind je terug op het etiket ergens op het toestel (bij mij op de rand als je de ovendeur opent). Nederland is I2L
- NBN D51-003 De Europese regelgeving aangande de bovenstaande normen.

Boven

Ik heb hier 2 offertes van zowel een grote- als kleine speler. Beiden rond de 6300 euro voor een solo ketel met losse boiler. Een combiketel komt rond de 5500 euro. Da's wel even een klein verschilletje met de Atag van hildap....

Beste Tumkie,

Dit voorbeeldje dat je hebt gevonden praat het grote prijsverschil uiteraard nog lang niet goed... Had je je Boretti overigens laten aanpassen met de juiste sproeiers voor Belgisch aardgas, dan was er geen enkel probleem geweest.
Verhaal spreekt dus zeker niet voor zich!

Ben heel benieuwd wat voor staartje deze topic nog gaat krijgen... En zeker of er iemand een voorbeeld heeft van een aangepaste (en niet te vergeten goedgekeurde!) NL-installatie!

Hier is al veel over geschreven. De regels zijn toch duidelijk. En je mag een Nederlands toestel (of een Frans, Duits of wat dan ook) niet ombouwen. Alleen wat op het kenplaatje staat, en daar moet iedereen afblijven. Geen enkele fabrikant gaat deze ombouw uitvoeren.

Prijszetting is een gegeven van de interne markt. Wat iets mag kosten wordt voor een gedeelte bepaald wat de klant wil betalen. Voor een auto met 70 pk betaal je ook meer dan voor eentje met 60 pk, hoewel dit vaak dezelfde motor is, maar met aangepast motormanagement. Hoor je hier iemand klagen? Ombouwen kan ook, maar is eveneeens niet toegelaten.

een auto moet ook een keurings bewijs hebben anders bent u zogezegd ook niet in orde

wel ik had een ongeval,was niet naar de keuring geweest en ik was in de fout

verzekering wlde de kosten op mij verhalen,maar de advocaat van mijn familial heeft dat direct opgelost

nergens stond in het verslag dat het niet gekeurt zijn van de auto oorzaak van het ongeval was,heeft maar 1 keer voorgeweest

dit is net het zelfde als dronken rijden,is men ook niet altijd in de fout

als uw toestel aangepast is naar de normen kan men daar nooit de schuld opsteken,ondanks dat u geen certificaat plaatje heeft

 verzekeringen willen het wel anders doen voorkomen natuurlijk

men moet altijd kunen bewijzen dat het geen certificaat hebben  de oorzaak van  ongeval is

 

PS.

een schouw moet ook wettelijk gekuist worden

maar men heeft nog nooit iemand kunnen veroordelen  omdat hij brand had en zijn schouw niet gekuist was

en het aardige daaraan is,dat de meeste schouw branden gebeuren na het kuisen van de schouw

 

Man man, wat lees ik hier toch allemaal .... dronken rijden niet altijd een fout bij een ongeval .... KOMAAN SEG !! Als je dronken rijdt ben je ALTIJD een fout .... 

Met een ongekeurde auto rondrijden, een ongeval veroorzaken, en dit dan publiek met fierheid verkondigen op een forum ... Hoe je dit dan hebt laten oplossen door een advokaat ....  want die slechte verzekering toch ... ??!!

 

indien men bij een ongeval betrokken wordt met een ongekeurde auto wil dat niet zeggen dat u verordeeld zal worden door het feit dat uw wagen geen geldig schouwingsbewijs heeft; er dient altijd een oorzakelijk verband aangetoond te worden tussen deze beiden.Hetzelfde geldt voor dronken rijden achter het stuur. Indien de tegenpartij geen oorzakelijk verband kan aantonen zal de rijder zonder schouwingsbewijs en de dronkaard vrijuit gaan, ze kunnen hoogstens een boete krijgen voor rijden zonder schouwingsbewijs of dronken achter het stuur zitten.

Lars ,

 

Situatie was niet bij mij , voorbeeld gevonden op dit forum

 

De Boretti laten aanpassen met de juiste sproeiers voor de belgische markt ? Dit kan enkel door de technische dienst van Boretti ... en zij passen daarvoor ( terecht ) wegens geen belgisch gekeurd toestel !

Lars ,

 

Situatie was niet bij mij , voorbeeld gevonden op dit forum

 

De Boretti laten aanpassen met de juiste sproeiers voor de belgische markt ? Dit kan enkel door de technische dienst van Boretti ... en zij passen daarvoor ( terecht ) wegens geen belgisch gekeurd toestel !

pffff geen zin om hier verder op in te gaan, wijken te ver af.

 

Als je goeiekoop een keteltje wilt hebben snorren -> keteltje scoren op kapaza, paar installatiefilmpjes kijken op youtube, setje sleutels en schroevendraaiers gaan halen in de aldi, rolletje duct tape aanschaffen in de hubo ( knel en/of persfittingen zijn te duur en die buizen moeten toch aan elkaar ... ), schouw? toch niet nodig; waarom hebben we dat ventilatiesysteem anders draaien?, gasleiding in koper.... weet je wel wat dat kost; daar gebruik ik toch lekker een stukje gardena slang voor. ......   

... inderdaad ! Zo kan het ook ... Mag toch ? Of niet ?

Er zijn tegenwoordig heel wat zaken waar je als doe-het-zelver ook terecht kan. Je kan dan de ketel zelf installeren - als je er kaas van gegeten hebt - en hem in dienst laten stellen. Ik ga gewoon zelf een ketel bestellen in een webshop/groothandel en deze zelf installeren en in dienst stellen maar dan niet op gas. Rookgasanalysetoestellen kosten overigens ook niet meer zo veel, dus met een fractie van wat je uitspaart zou je er makkelijk één kunnen kopen. 

En wat met de wettelijke verplichte documenten bij indienstname van nieuwe ketel.

Zoals keuringsrapport en verbrandingsattest. Of het je lessen gevolgd om deze te mogen opstellen.

Je kan wel een keuringsorganisme laten komen, op de ketel op te starten.

Zie de Vlarem wetgeving. Want als een ketel wordt geplaatst en dit mag iedereen maar in dienst nemen niet.

 

En wat een reacties op over de prijs . Klagen als de prijs voor een nieuwe ketel moet geplaast worden en deze op gas trussen de 3000 en 5000€ kost op mazout zelfs 4000 tot 9000€.

Maar als er een nieuwe auto moet gekocht worden is 10000€ niets. En de verwarming moet 15 tot 20 jaar minstens staan. Maar de auto is na 10 jaar weg en weeral een nieuwe. Maarja de auto ziet de buurman, maar de verwarmingketel zorgt enkel voor je warmte en warm water ze moesten een een week zonder moeten doen.

inderdaad ...

Nou nou, Ronnie, da's wel erg kort door de bocht. Ik hoor hier niemand klagen en bovendien is iedereen vrij om te shoppen. En als je er na een beetje gezond rondkijken achter komt dat de kosten elders 2 tot 3 keer lager liggen, wie klaagt er dan nog?

Lars,

Ben je zeker dat ketels goedkoper zijn in Nederland. Je moet wel gelijkwaardige produkten vergelijken. Die heel goedkope ketels zijn prijsbrekers en wat je krijgt is naargelang. Niemand die je tegenhoudt om een produkt te kopen in een webshop. Maar is heel mooi zolang er geen problemen zijn. Ontbreekt iets, of komt er een defect aan het toestel, dan zit je dik in de miserie. En dan moet je niet op een installateur rekenen om je te helpen. En als je een fout maakt bij de aansluiting is het ook jou volle verantwoordelijkheid.

Lars,

Je bent zeker vrij om rond te kijken .  Maar zoals veelal gezegd is het niet toegestaan ketels in belgië te plaatsen die niet voor hier zijn goedgekeurd. Dus het heeft geen zin om te zeuren dat in nederland ze goedkoper zijn. Want wat moeten de duitsers dan zeggen daar zijn de ketels veel duurder.

Dit is vele produkten zo.

Ook zijn er prijsverschillen van merk tot merk conform de auto's een bmw zal duurder zijn dan lada.

Je hebt altijd merken die hun produkt dumpen op de markt tegen een goedkope prijs dan de andere grote merken. En dit is weldegelijk met een doel , zij zouden niet meer zo goed verkopen als ze de zelfde groote orde van prijs aanhouden dan de andere grote merken.

Je kan je toestel overal kopen. Maar plaatsen is iets anders. Iedereen mag een toestel kopen zelfs plaatsen. Maar in dienst nemen niet, dit moet gedaan worden door personen die bevoegd zijn op het type toestel op te starten en de nodige papieren hiervoor te bezorgen. Want dit is zoals het onderhoud vastgelegd door de milieu wetgeving. Is dit niet in orde is het toestel onwettig geplaatst en dus niet in orde als er iets gebeurd. Dit heeft niets te maken dat er plaatsing fouten zijn gemaakt. Maar ja zoals zoveel in belgie moet er eerst iets gebeuren dan zal men erover gaan klagen. Je kan wel steeds je toestel wat jezelf  geplaatst hebt laten indienst nemen door een keurorganisme. 

 

 

Lacroix,

Zie hier het prijsverschil tussen precies identieke ketels:

Atag q25S via Belgische installateur: 2285 euro ex btw. (Inclusief 6%: 2422 euro)

Dezelfde ketel in Nederland: 1412 euro incl. 19% btw! (Indien de mogelijkheid bestaat deze aan 6% te aan te kopen komt de prijs op slechts 1212 euro uit...)

lars

dat ligt dan zeker niet aan de installateur.  die ketel wordt al veel duurder aan de installateur verkocht.  als de installateur 40% zou krijgen kost die 1371 € inkoop.  ik weet niet wat anderen krijgen, maar de voorwaarden liggen eerder rond de 30%, en dan zit je op 1600 €.  daarvoor moet de installateur ook de twee jaar garantie geven en moet hij ook z'n bedrijfsrisico indekken.  stel dat één van z'n gasten dat toestel laat vallen (zulke dingen gebeuren nu eenmaal), dan draait ie daar zelf voor op, je moet nu eenmaal je bedrijfsrisico indekken.  webshops moeten dat natuurlijk niet, die verkopen en gedaan.  en dus is dat geen eerlijk vergelijk.

als het inderdaad identiek hetzelfde toestel is, is dat een goede reden om die ketel niet te komen, want dan hanteren ze hier grote marges ten koste van de klant.