2 omvormers of 1?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Recent installatie van PV panelen (30 + 24 stuks 190W) op 2 daken met verschillende hellingshoeken. Er was een SMA Tripower 10000 gevraagd (en besteld via offerte). Uiteindelijk installeerde men 2 omvormers (SB 5000TL20 en SB 4000TL20) met als reden de 2 daken met verschillende hellingshoek.
Kan de Tripower de 2 daken niet aan met verschillende strings? Moet ik de 2 omvormers alsnog laten vervangen?

Reacties

 De SMA tripower 10000TL heeft 2 Mpp trackers dus deze kan ook 2 verschillende hellingen e.d. aan. Ik heb het hier een nagezien in SD van SMA. 30 + 24 panelen van 190W zou zeker moeten gaan (2x15 + 2x12). Ik heb wel een merk genomen dat ik ken om dit na te gaan omdat jij geen merk/type hebt opgegeven. Mss dat het merk/type er voor iets tussen zit maar ik denk het niet.

 

Tenzij je met met schaduw zit op 1 of alle 2 van die daken dan zouden 2 omvormers beter zijn omdat je dan telkens 2 Mpp trackers tot uwer beschikking hebt en zo alles beter kan uitwerken.

 

Maar anders zie ik geen reden om geen 10000TL tripower te zetten.

 Merci voor de reactie.

Het zijn Chaori Mono Black panelen. Er is geen noemenswaardige schaduw op geen van beide daken (nu met de laagstaande zon 's ochtend wat schaduw van een paar takken op 1 dak)

Die panelen staan niet in de databank SD van SMA maar deze die ik gebruikte om te vergelijken hebben dezelfde parameters zie ik.

 

Dusja, als er bijna geen schaduw is, of enkel een beetje in de winter, zie ik niet in waarom dat er 2 omvormers gebruikt zijn. Alle voorwaarden zijn voldaan om een 10000TL tripower te gebruiken, met die panelen/aantal zit deze omvormer zelfs zeer mooi gedimensioneerd.

 

Mss was de 10000TL niet meer op tijd leverbaar, wou de installateur zijn stock er door werken,...enz.?

 

Maar als uw ondertekende offerte een 10000TL zegt, zouden ze deze moeten plaatsen. Ik zie op basis van uw gegevens nu geen enkele reden waarom niet.

 Bedankt Bert!

mischien wel een probleempje met de stoppen kast.

de 10000TL is wel 48A.

dat zou ook een probleem kunnen zijn.

 De 10000TL tripower waarover het hier gaat is wel 3 fasen + N. Dat maakt dat uw stroom maar iets van een 15A gaat zijn en geen 48A. 

 Heb drijfkracht, 40 A denk ik..

 Meer dan voldoende. Maar drijfkracht 3 x 230V of 3 x 400V + N? Want voor TL omvormers is een Nul vereist.

 goei vraag, hoe zie ik dat?

 Kijk eens naar de tellerkast hoeveel draden er op de hoofdzekering toekomen. Bij 3 x 230V is dat 3 draden. Bij 3 x 400V + N zijn dat 4 draden. Als je nog een oude teller hebt staan en je kan dat niet zien ga je moeten in de zekeringskast kijken waar de hoofdkabel toe komt op de verliesstroomschakelaar. Uitmeten kan je natuurlijk ook doen met een multimeter.

 3 x 400 + N!

Mooi... Dus zoals in mijn eerste post al gezegd zie ik geen reden om geen 10000TL tripower te zetten.

oke dat kan dus niet de reden zijn.

met een sb4000 en sb5000 heb je wel 4x een mppt.

dus 2 per dak.

(mischien dachten ze meer schaduw problemen.)

 

andere reden kan natuurlijk de prijs en leverbaarheid zijn.

 De 4 en 5000TL zijn samen duurder dan een 10000 tripower. Volgens Tom was er geen noemenswaardig schaduwprobleem en haalde zijn installateur de 2 verschillende dakhellingen aan als reden om voor de 4 en 5000 te kiezen, nochtans kan de 10000TL dat ook perfect aan.

 

Hoe dan ook zal het met de 2 omvormers ook goed werken maar de 10000TL is een meer kwalitatieve oplossing als je toch over een 3F+N net beschikt. Zeker naar belasting van het net toe.

 

Een leveringprobleem kan altijd voorvallen en is met de (verdwenen) subsidie en GSC die zakken telkens een druk op de installateur om de installatie op tijd klaar te krijgen. Maar als er voor een andere oplossing gekozen wordt dan dat er overeen is gekomen, om welke reden dan ook, moet men daar een beetje eerlijk over zijn tegen zijn klanten. Uiteraard zijn we daar niet ter plaatse geweest om er een volledig oordeel over te vellen.

hellemaal mee eens.

kan ik allen nog maar bedenken dat het een bekabelings probleem kan zijn.

(ik zelf zorg er altijd voor dat de kabel met het hoogste voltage het korst is.)

met somige panelen zoek ik zelfs aan de hand van de flashdata uit welke het beste zijn en zet die op 1 mppt.

maar dat heb ik nog nooit een instalateur zien doen.

De panelen die ik kan zijn op voorhand al gesorteeerd op Impp en hebben dan nog een heel klein verschil zitten hierop. De moeite niet om dan daar nog naar te kijken vind ik (althans als uw panelen voorgesorteerd zijn).

mijn set van vorig jaar was niet voorgesorteert.

zat toch nog 2% verschil tussen.

(niet dat ik het gemerkt heb in opbrengst verschil te klein voor.)

de panelen die ik dit jaar ga proberen verwacht ik een groter verschil tussen.

ik denk zelfs 5%.

 5% verschil kan zeker geen kwaad dat je het eens bekijkt, is niet zoveel moeite als de flashdata er bij zitten.