MDF dicht bij speksteen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eind februari wordt bij ons een speksteenkachel geplaatst. Een interieurarchitecte heeft een voorstel getekend voor de afwerking van de wand waartegen de speksteen geplaatst wordt. Er zijn links en rechts ingebouwde kasten. Als de kastdeuren dichtzijn, is het de bedoeling dat je één vlak hebt, waar dan de kachel voor is gebouwd op 6cm afstand. Om dit te bekomen zou de bestande schouwwand ook met gelakte mdf platen bedekt worden (achter de kachel zelf, op 6 cm afstand wordt promatect voorgesteld).

Nu las ik op de site van VIBE dat mdf niet aangeraden wordt in de buurt van warmtebronnen : "Als de temperatuur

en/of de vochtigheid in de omgeving stijgt, dan verhoogt de uitstoot van formaldehyde zelfs nog."

Kan iemand advies geven ivm de platen die je best gebruikt in de nabijheid (dichtste afstand zou 6 cm zijn) van een speksteen kachel : mdf-platen, gipsplaten, leemplaten, fermacell ... ? Is er ook risico op ontvlambaarheid op 6 cm afstand ?

Reacties

Er bestaat ook zero formaldehyde mdf (heb ik gekocht bij ecobouw)

Heb daar ook kastjes mee gemaakt die op 30 cm van mijn finoven staat, maar heb er wel fermacel met wandtegels voor staan.

hier een foto van: picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5632175323362885298

 

Waarom neem je geen grote tegels ipv mdf, dat kan nog de warmte bufferen.

Met gewoon een mdf plaat of gipsplaat gaat elke voeg toch barsten van de krimp.